Αυτό είναι το «Macedonian Gourmet» πιάτο της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πεντανόστιμο

Η συνταγή ambassador φτιαγμένη αποκλειστικά με τα ποιοτικά προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να μπει άμεσα σε μαζική παραγωγή και να διανεμηθεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι γεύσεις, τα αρώματα και η ποιότητα των τοπικών προϊόντων της περιοχής είναι αδιαμφισβήτητα και έχουν όλη τη δυναμική να κατακτήσουν τους καταναλωτές και εκτός Ελλάδας. Αυτή ακριβώς την ευκαιρία αγκαλιάζει με ένα δημιουργικό τρόπο και με σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα των υλικών, το έργο «Macedonian Gourmet», που αποτελεί κομμάτι των επενδυτικών σχεδίων καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για το πιάτο «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά με ντομάτα και τυρί φέτα»/ «Melitzanes Laggada ala ellinika», που αναδείχθηκε μέσω του προγράμματος «Macedonian Gourmet». Μάλιστα, προωθείται ώστε να αποκτήσει την σφραγίδα Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ).

Αυτό το πιάτο είναι μαγειρεμένο τρία βασικά υλικά, πυλώνες της μεσογειακής διατροφής (μελιτζάνα, ντομάτα, φέτα) και αποτελεί την επιτομή της απλότητας και του comfort food.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πρωτοποριακής δράσης του «Macedonian Gourmet» πρόκειται να προχωρήσει η παραγωγή έτοιμων γευμάτων με καινοτόμα συσκευασία βασισμένα σε τοπικές συνταγές και παρασκευασμένα αποκλειστικά με προϊόντα από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημείωσε ο σεφ, υπεύθυνος του έργου Γιώργος Παλησίδης, η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερες από 100 παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και μετά από έρευνα, κατέληξε στις επτά συνταγές-ambassadors του προγράμματος. «Καταλήξαμε σε επτά και συγκεκριμένα στις κοτόπουλο με κριθαράκι, σουτζουκάκια Λαγκαδά, μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι, μελιτζάνα με φέτα, λαχαναντολμάδες, χταπόδι στιφάδο και ρεβανί, λαμβάνοντας υπόψη και τις  διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων του εξωτερικού», τόνισε.

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Macedonian Gourmet»

Το «Macedonian Gourmet» είναι ενταγμένο στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 450.000, ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2024.

Εταίροι στο έργο είναι η εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με υπεργολάβο το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Γιώργος Σαμούρης καταγράφηκαν περισσότερες από 100 συνταγές για την διάσωση της παραδοσιακής κουζίνας και από αυτές θα προχωρήσει η παραγωγή και διάδοση επτά παραδοσιακών γευμάτων με μακεδονικά προϊόντα.

Το καινοτόμο στοιχείο του προϊόντος που διεκδικεί τον χαρακτηρισμό ΕΠΙΠ είναι η εδώδιμη μεμβράνη που θα τα καλύπτει, που έχει στόχο να του προσδώσει βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένο χρόνο ζωής. Όπως διευκρίνισε κατασκευάζεται από τυρόγαλα και κυτταρίνη και με ενσωματωμένα αιθέρια έλαια, τα οποία συμβάλλουν στην συντήρησή του στην ψύξη. Τόνισε δε ότι η ανάπτυξή της βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται οι απαραίτητοι πειραματισμοί, ενώ το προϊόν θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα είναι μια προστιθέμενη αξία για αυτά τα προϊόντα. Η σκέψη είναι να αξιοποιηθεί το τυρόγαλα. Εμείς έχουμε το κομμάτι για ασφάλεια και ποιότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία Αφοί Κομπατσιάρη ΑΕ εκτός από την παραγωγή και την προώθηση των παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων της περιοχής, αναπτύσσει μια διαδικασία που βελτιστοποιεί τις αλυσίδες εφοδιασμού των συγκεκριμένων παραδοσιακών προϊόντων στην ίδια την επιχείρηση, και βοηθάει στον εντοπισμό των πιθανών αγορών. Επιπλέον στηρίζει και αναπτύσσει κανάλια μάρκετινγκ για την προώθηση των γαστρονομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία επιπλέον διαθέτουν καινοτόμα συσκευασία- premium προϊόντα. Αυτά τα γεύματα θα διατίθενται σε σούπερ μάρκετ, αλλά και χώρους εστίασης εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Η Ανθή Χαραλαμπόγλου από τη Βιτάστα Σερρών έφτασε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να σπουδάσει την τέχνη του κρασιού

Από την πλευρά της εταιρίας, ο οικονομολόγος Αναστάσιος Φίλκας, σημείωσε ότι «στοχεύουμε να καθιερώσουμε ένα μενού για τους ξένους όταν έρχονται στη χώρα μας, να γεύονται ελληνικές γεύσεις και προϊόντα παραγόμενα από ελληνικά προϊόντα αποκλειστικά». Όπως είπε, τρείς μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του 2024 «θα βγούμε στην αγορά σε μαζική παραγωγή και υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα και την αξία του προϊόντος». Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία ασχολείται με την μαζική εστίαση, σιτίζει σχολεία, νοσοκομεία, μετανάστες και βιομηχανικό catering έχει παρουσία σε 27 πόλεις στην Ελλάδα και εξάγει σε Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Βλάχος, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να βγει η μεμβράνη αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο σχεδιασμός είναι σχεδόν έτοιμος, θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα δοθεί στην εταιρία για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα υλικά».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό και την παροχή εξειδικευμένης διαχείρισης logistics και μάρκετινγκ, υπηρεσίες που βοηθούν την επιχείρηση να εντοπίσει τις πιθανές αγορές και τις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών, τον τύπο των προϊόντων που θα παράγονται και θα διακινούνται, το στυλ και τη συσκευασία των προϊόντων, τους ενδεδειγμένους τρόπους μεταφοράς, τις βέλτιστες διαδικασίες διανομής και τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών και την ένταξή της σε δίκτυα με καινοτόμες εφαρμογές (vegan, vegetarian, gluten free, gmo free, zero food miles).

Γευστική δοκιμή του πιάτου «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά με ντομάτα και τυρί φέτα»

H παρουσίαση και η γευστική δοκιμή του πιάτου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου στο Lounge Thessaloniki του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Δημοσιογράφοι ανέλαβαν ρόλο γευσιγνώστη και απόλαυσαν μία σειρά από πιάτα που ετοίμασε ο σεφ και υπεύθυνος του έργου για την γαστρονομία, τον τουρισμό και την αγροδιατροφή Γιώργος Παλησίδης, όπως σουτζουκάκια, οσπριάδα με αρωματικά και ρεβανί Βεροίας.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Κυριακάτικη εξόρμηση για brunch ή κρασί στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Next Article

Θεσσαλονίκη είσαι έτοιμη; Ξεκινά διαγωνισμός για τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα της πόλης

Related Posts