Κυριακάτικη εξόρμηση για brunch ή κρασί στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Κάνεις σχέδια με την παρέα σου για το Σαββατοκύριακο και ψάχνεις έναν κοντινό προορισμό στη Θεσσαλονίκη για μία χειμωνιάτικη εξόρμηση. Ιδανικά θα θέλατε να κάνετε μία βόλτα στη φύση, να θαυμάζετε το φυσικό τοπίο και το χωριό και τέλος να απολαύσετε φαγητό, καφέ και κρασί.

Ρίξε στην παρέα το σύνθημα «όλα σε μια πλατεία» ή «πάμε πλατεία» και μίλησε τους για το νέο signature menu της Μεγάλης Παναγίας στο Δήμο Αριστοτέλη.

Η Μεγάλη Παναγία, που βρίσκεται μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους, απέχει περίπου 80 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει στους επισκέπτες ένα νέο  γαστρονομικό concept συνδυάζοντας παραδοσιακά τοπικά προϊόντα σε σύγχρονες παρασκευές. Πρόκειται για μία περιοχή παρθένα από τουρισμό αλλά με πολύ φιλόξενους κατοίκους και εξαιρετικούς επαγγελματίες.

Ο chef ambassador της Ανατολικής Χαλκιδικής και executive chef του Avaton Luxury Beach Resort -–Relais & Chateaux, Πάνος Παπαδόπουλος σε συνεννόηση με την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη σχεδίασε ένα snack / brunch menu ειδικά για τα café της πλατείας του οικισμού. Αυτό το μενού που σερβίρεται ήδη στα καταστήματα της περιοχής βασίζεται στην αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων: γίδινου τυριού, λουκάνικου με πορτοκάλι, μελιού οξιάς και βελανιδιάς, ελαιόλαδου, πράσινων ελιών Χαλκιδικής, μαύρου χοίρου, κλπ. Περιλαμβάνει από τοπικό brunch και snacks όπως πίτες και πίτσες με μεγαλοπαναγιώτικα υλικά, είτε ντόπια κρεατικά στο ψητοπωλείο της πλατείας και τις γύρω ταβέρνες.

Αν είστε από τους μερακλήδες, μην φύγετε από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσετε μουντοβίνα, το τσίπουρο των μελισσοκόμων στην περιοχή κυρίως της Αρναίας. Η «μουντοβίνα» (απόσταγμα μελιού) έχει καταχωριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ορεινής Χαλκιδικής.

Ξεκίνησε το πρωινό του Σαββάτου ή της Κυριακής από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας για την Μεγάλη Παναγία. Θα σε περιμένει ένα πραγματικά αναζωογονητικό brunch στο προσφάτως ανακαινισμένο Social Bar. Παράγγειλε χωρίς δεύτερη σκέψη τη μους γιαουρτιού με μέλι Αρναίας, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Ίσως ότι καλύτερο που έχεις φάει στην πιο healthy εκδοχή πρωινού. Εκεί σερβίρονται και πίτες και snacks και μεζέδες και μυρωδάτος καφές και ότι τραβάει η ψυχή σου. Είναι ένα contemporary χώρος με σε ένα γραφικό χωριό. Τι άλλο να ζητήσεις;

Αν φτάσεις μεσημεράκι, τότε το τσίπουρο με τοπικούς μεζέδες όπως το περίφημο λουκάνικο της περιοχής θα σου ανοίξει την όρεξη. Το «λουκάνικο Μεγάλης Παναγίας» απέσπασε (και αυτό) το σήμα ποιότητας με τίτλο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. Θα το βρεις παντού στην Μεγάλη Παναγία, ενώ σύντομα ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να το εντάξουν στα παραδοσιακά πρωινά. Στα παραδοσιακά πιάτα θα βρεις και μαύρο χοίρο, που είναι η αρχέγονη μορφή χοίρου και έτρωγαν οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής και εκτρέφεται στις μονάδες της περιοχής τρώει βελανίδια μέσα στο δάσος

Προτείνουμε να δοκιμάσετε επίσης, πίνζα (ένα είδος πίτσας αλλά πιο ελαφρύ) με τυρί φέτα, λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκαλί στο Μαντίς Bar στην πλατεία. Συνοδέψτε με ένα κοκτέιλ με βάση το κρασί του Κτήματος Ταραζά, λικέρ τριαντάφυλλο και λίτσι. Στη συνέχεια ανοίξτε ένα μπουκάλι ή και δύο κρασί από τα οινοποιεία της περιοχής. Παράγουν ετικέτες για όλα τα γούστα.

Δοκιμάζοντας το κρασί της περιοχής και τα εδέσματά της

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι η Μεγάλη Παναγία είναι ο οινικός κόμβος του δήμου Αριστοτέλη, με δυο οινοποιεία. Η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη παρουσιάσει το ολοκληρωμένο οινοτουριστικό project του Δήμου στους επικεφαλής της τεχνοκρατικής ομάδας του Marketing Greece. Πρόκειται για ένα ώριμο τουριστικό πακέτο, που τα τελευταία τρία χρόνια διοχετεύεται συστηματικά σε δεκάδες τουριστικά γραφεία στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, σε Δήμους οινικά δικτυωμένους με το Δήμο Αριστοτέλη.

Επίσης, η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό είναι και για τα «τσίπουροκαζανα» της. Λειτουργούν 4 καζάνια και στήνονται μοναδικά τσιπουρογλέντια εκείνη την εποχή του χρόνου με τοπικούς μεζέδες.

Φέτος την άνοιξη αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή, περίπου 5000 Αυστριακοί για να ανακαλύψουν την περιοχή και τα οινοποιεία της όπως το Akrathos Winery. Εκεί έχει βρει το σπίτι του το αγαπημένο ασύρτικο, που ευνοείται από το μικροκλίμα της περιοχής και δίνει εξαιρετικούς οίνους.  

Άλλωστε όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύσει περαιτέρω το θεματικό, τον περιπατητικό και τον οινικό τουρισμού.

Διαβάστε σχετικά: Πολλοί προωθούν την τοπική γαστρονομία. Ελάχιστοι όπως ο Δήμος Αριστοτέλη

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Tο fancy restaurant του “The Lounge Thessaloniki” στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Next Article

Αυτό είναι το «Macedonian Gourmet» πιάτο της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πεντανόστιμο

Related Posts