Η Ανθή Χαραλαμπόγλου από τη Βιτάστα Σερρών έφτασε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να σπουδάσει την τέχνη του κρασιού

Εσύ πόσο μακριά θα έφτανες για να γίνεις καλύτερος σε αυτό που αγαπάς; Λοιπόν, η 31χρονη γεωπόνος – οινολόγος Ανθή Χαραλαμπόγλου έφτασε μέχρι την Νέα Ζηλανδία, για να μάθει τι στο καλό κάνουν οι οινοποιοί εκεί και έχουν κάνει πασίγνωστα τα κρασιά τους σε όλον τον πλανήτη.

Η Ανθή ανήκει σε μία γενιά νέων οινοποιών, που αναλαμβάνοντας από παλιούς ή ξεκινώντας από το μηδέν, έχουν πάρει πολύ σοβαρά την ανάδειξη του τόπου τους και του terroir του,  προσφέροντας κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση. Άλλωστε, το terroir και οι αποφάσεις που παίρνονται στον αμπελώνα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του κρασιού, που παράγεται.

Οι σπουδές Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη και Οινολογίας στη Βουργουνδία της Γαλλίας, ήταν μόνο η αρχή, για την Ανθή, που ήξερε από μικρή ότι θα μεγαλώσει για να αναλάβει και να εξελίξει αυτό που ο πατέρας της ξεκίνησε στον μικρό αμπελώνα του στην Κρηνίδα Σερρών (γνωστή ως Βιτάστα). Πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου, μύθοι και παραδόσεις αναφέρουν ότι καλλιεργήθηκε το αμπέλι από την αρχαιότητα και λατρεύτηκε ο θεός Διόνυσος.

Η Ανθή, το μεσαίο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, ταξίδεψε μέχρι το Μarlborough, το βασίλειο του Sauvignon Blanc. Ταξιδεύοντας στη γη των Μαορί και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η Ανθή απέκτησε, όπως μας λέει, υπέρογκη ποσότητα πρακτικής εμπειρίας στο οινοποιείο σε όλα τα επίπεδα συνδυάζοντας δουλειά και επιστήμη. Εκεί γνώρισε τον επίσης οινολόγο Matt και γυρνώντας μαζί στην Ελλάδα το 2021, έδωσαν μαζί καινούργια πνοή στο Κτήμα, αξιοποιώντας την γενικότερη αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα.

Τελικά το ταξίδι ήταν ο στόχος ή στόχος ήταν το ταξίδι; «Αυτό που με έκανε να αγαπήσω ακόμη πιο πολύ τη δουλειά μου, είναι τα ταξίδια ανά το κόσμο που έκανα χάρη σε αυτήν, τους ανθρώπους που γνώρισα, τις εμπειρίες που δημιούργησα, τις ταραχές που πέρασα και δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η ζωή σου γίνεται η δουλειά σου και <<μεγαλώνεις>> μέσα από αυτό», μας εξηγεί.

Η Ανθή είναι τυχερή γιατί έχει πολύ υποστηρικτικούς γονείς, που την ενθάρρυναν να ακολουθήσει το όνειρό της και να αποκτήσει τις δικές της εμπειρίες και σπουδές ακόμη και αν έπρεπε να φύγει μακριά από την οικογένεια της. «Μου είχαν εμπιστοσύνη από μικρή. Έφυγα στη Νέα Ζηλανδία << μόνη μου>> στο άγνωστο για μία εμπειρία τρύγου στο Μάλμπορο. Μόνη μου γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις μόνος γιατί αν περιμένεις παρέα πιθανότατα να μη τα κάνεις ποτέ. Το ταξίδι είναι πιο όμορφο και χρωματιστό όταν γίνεται δικό σου» σημειώνει με πάθος και εμείς απλά κουνάμε καταφατικά το κεφάλι γιατί δεν θα μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Και επειδή ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, επισημαίνει ότι «στην αρχή ήταν δύσκολο όπως και κάθε άλλο, που γίνεται πρώτη φορά σε έναν άγνωστο κόσμο. Αυτή η εμπειρία όμως μου άνοιξε τους ορίζοντες γιατί είδα το κόσμο από μια άλλη οπτική και με εξοικείωσε με το να προσαρμόζομαι στο άγνωστο».

«Ευελπιστώ νέα άτομα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να πάμε τη χώρα, εκεί που της αξίζει»

Το νεαρό ζευγάρι επέστρεψε από την άλλη άκρη του κόσμου, στην αγροτική περιοχή των Σερρών για να ζήσει και να δημιουργήσει στο Κτήμα, που είχε ήδη δημιουργήσει η οικογένεια Χαραλαμπόγλου. Δύο πολύ νέοι άνθρωποι, σε ένα μικρό χωριό της ελληνικής επαρχίας, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. «Κάθε μέρος έχει τα καλά του και τα στραβά του, δυσκολίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά αλλά τις ξεπερνάμε» μας λέει η Ανθή και τονίζει ότι «είναι ωραία, να είμαστε κοντά στη φύση και έτσι να εστιάζουμε καλύτερα στη δουλειά μας. Ζούμε σε ένα μέρος, από όπου σε λίγη ώρα μπορούμε να είμαστε σε πόλη και παράλληλα να έχουμε την επιλογή να γυρίσουμε σε ένα πιο ήρεμο τόπο χωρίς κίνηση και τα προβλήματα της πόλης».

Μόνο που δεν είναι αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. «Εμπόδια υπάρχουν πολλά όπως η κλιματική αλλαγή σε σχέση με τη βιολογική γεωργία, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές στις προμήθειες και στα ξηρά αγαθά. Επίσης, οι ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά καθιστούν στενά τα περιθώρια κέρδους για τους  μικρούς παραγωγούς», αναφέρει απαντώντας σχετικά η Ανθή Χαραλαμπόγλου χωρίς όμως να αποθαρρύνεται.Βλέπει τον ελληνικό αμπελώνα λόγω της αναβίωσης του να σημειώνει ανοδική πορεία στο κόσμο του κρασιού, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά με διεθνείς διακρίσεις και ζήτηση από το εξωτερικό. «Όλα αυτά χάρη στη σκληρή δουλειά των παραγωγών στη νέα γενιά που παίρνει το πάνω χέρι. Ευελπιστώ νέα άτομα να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα και να τη πάμε εκεί που της αξίζει. Δεν ξέρω πως θα διαμορφωθεί το κλίμα σε 20 χρόνια αλλά σίγουρα πηγαίνει σε ενδιαφέρουσα πορεία» αναφέρει η Ανθή και σχολιάζει αν βλέπει και τους δικούς της κόπους να αποδίδουν, τους κόπους μίας νέας κοπέλας σε έναν σχετικά ανδροκρατούμενο κλάδο.

«Οι κόποι που έχω κάνει και όλα τα πράγματα που έχω θυσιάσει, ανταποδίδουν στη δουλειά μου και στο τελικό προϊόν, που παράγεται. Δεν είναι εύκολο σε μια νέα κοπέλα στο ελληνικό επειχειρείν. Αν και με πολύ αργούς ρυθμούς πάει να αλλάξει. Ευτυχώς όμως μας αρέσει αυτό που κάνουμε για να το παλεύουμε (όλη η ομάδα) με δημιουργία μέσα από δυσκολίες. Είμαστε μία γενιά με εκπαίδευση, που μάθαμε να δουλεύουμε με τρόπο πιο σύγχρονο από τη γενιά των γονιών μας. Αυτό όμως, δεν αλλάζει εύκολα στην Ελλάδα και μένει πίσω με αποτέλεσμα να διώχνει/απωθεί τα ίδια της τα παιδιά. Είναι κλάδος που χρειάζεται εξωστρέφεια και επικοινωνία».

Διαβάστε σχετικά: Ένα fam trip στις γεύσεις και τους οίνους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κτήμα Χαραλαμπόγλου: ένας αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας

Ήταν ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου, που έπιασε το νήμα με τις ιστορίες των παππούδων για κρασιά και τσίπουρα και πήρε στα χέρια του τον στον μικρό αμπελώνα, μόλις 2 στρεμμάτων από το 1977, του πατέρα του Νικόλα. Με κόπο, υπομονή και επιμονή ο αμπελώνας απλώθηκε σε 150 στρέμματα στις πλαγιές του Παγγαίου στην Κρηνίδα Σερρών του Δήμου Αμφίπολης. Το έτος 1999 ίδρυσε την εταιρεία εμφιάλωσης κρασιών και το 2003 άρχισε η κατασκευή του επισκέψιμου οινοποιείου μέσα στον αμπελώνα με αίθουσα υποδοχής υπερσύγχρονα μηχανήματα εμφιάλωσης. Σήμερα το Κτήμα Χαραλαμπόγλου παράγει βιολογικά κρασιά, διατηρώντας την γνωστή ποιότητα χαρμανιών του οινοποιείου.

Στο ξεκίνημα έβγαζε 1-2 τόνους και τώρα πλησιάζει τους 50 τόνους. «Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε το νέο με το παλιό σε ένα ήδη ακμάζον περιβάλλον και να αναδειχθεί το κτήμα ως παραγωγός υψηλής ποιότητας βιολογικών κρασιών μέσα από τους λίγους των Σερρών. Το κτήμα εξάγει στη Γερμανία και ετοιμάζει εξαγωγές προς ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει η Ανθή Χαραλαμπόγλου.

Οι αμπελώνες είναι ιδιόκτητοι ξηρικοί και βιολογικής γεωργίας εδώ και 23 χρόνια. Εδώ καλλιεργούνται αγαπημένες διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc αλλά και ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες όπως  είναι το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό και ο  Ροδίτης, Malvasia di Candia Aromatica για τα λευκά & Κοϊνιάρικο, Αγιωργίτικο, Μαυροτράγανο και Μαυρούδι για τα ερυθρά.

Στο Κτήμα Χαραλαμπόγλου, το Φουλατζίκι συνάντησε τη δροσιά του Παγγαίου και τα νερά του Αγγίτη με τον ήλιο του σερραϊκού κάμπου. Tο κλίμα της περιοχής, τα εύφορα αργιλώδη εδάφη, το υψόμετρο, η βιολογική καλλιέργεια με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις καθώς και το ανθρώπινο χέρι που τα μεταχειρίζεται, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών οίνων. Η επιρροή από τα βουνά γύρω με τους κρύους ανέμους και τις θερμές ηλιόλουστες ημέρες ευθύνονται για τη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας με νύχτας. Μια αντίθεση που δημιουργεί αρωματικά και μεταλλικά λευκά κρασιά και κομψά δυνατά κόκκινα.

Info:

Το Κτήμα Χαραλαμπόγλου είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο, όλες τις ημέρες εκτός Κυριακής κατόπιν συνεννόησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στο κελάρι του αλλά και τον αμπελώνα, όπου και θα πληροφορηθεί σχετικά με τα στάδια καλλιέργειας και οινοποίησης του κρασιού.

Αμπελώνας Βιολογικής Καλλιέργειας

Γεώργιος Ν. Χαραλαμπόγλου

Κρηνίδα Σερρών Δήμου Αμφίπολης, T.K. 620 47

τηλ. 23240 91756

charalaboglou@gmail.com

Διαβάστε ακόμη: Bermet: Το κρασί από την Σερβία που έπιναν οι επιβάτες του Τιτανικού

** Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Premium οινογνωσίες στο κελάρι του Blé Vin με οδηγό τον Παύλο Γκέγκα

Next Article

Ένα Masterclass με ελληνικές γεύσεις στο “The Wine Hub” στη Θεσσαλονίκη

Related Posts