Στην Πορτογαλία τρώνε τον μπακαλιάρο με χίλιους διαφορετικούς τρόπους

Η Πορτογαλία είναι ένας από τους top προορισμούς στην Ευρώπη και μία χώρα που πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στην ταξιδιωτική σου λίστα. Εκτός από τις όμορφες πόλεις και τα χωριά η Πορτογαλία ξεχωρίζει για την γαστρονομία της αλλά και τα κρασιά της.

Αν λοιπόν βρεθείς στη Λισαβόνα, το Πόρτο ή κάποια άλλη πόλη και αναρωτιέσαι τί παραδοσιακό να δοκιμάσω στην Πορτογαλία, ελπίζω να σου αρέσουν τα θαλασσινά και τα αυγά. Είναι ένας συχνός αν και απρόσμενος συνδυασμός, που θα συναντήσεις στα μενού των πορτογαλικών εστιατορίων. Όμως αυτό που σίγουρα θα δοκιμάσεις στην Πορτογαλία είναι ο μπακαλιάρος, για τον οποίο έχουν περισσότερες από 1000 συνταγές.

Όταν μιλάμε για την πορτογαλική κουζίνα, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε το πλούσιο παρελθόν και τη σύγχρονη αναγέννηση των θαλασσινών της, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον μπακαλιάρο. Οι Πορτογάλοι, με περισσότερες από 1000 συνταγές στο ενεργητικό τους, έχουν ανυψώσει τον μπακαλιάρο σε εθνικό σύμβολο, όχι μόνο γαστρονομικό, αλλά και πολιτιστικό.

Η εμπειρία της γεύσης ενός πιάτου μπακαλιάρου στην Πορτογαλία είναι μοναδική. Ξεκινώντας από τον παραδοσιακό ‘Bacalhau à Brás’, με τραγανιστές πατάτες και αρωματικό κρεμμύδι, φτάνουμε μέχρι το πιο πρωτότυπο ‘Bacalhau com Laranja’, όπου ο μπακαλιάρος συναντά τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ένας θησαυρός, όπου το αλμυρό του ψαριού ισορροπεί τέλεια με τη γλυκύτητα και την οξύτητα του φρέσκου πορτοκαλιού.

Οι Πορτογάλοι, γνωστοί για την αγάπη τους προς τη θάλασσα και τα δώρα της, δεν περιορίζονται μόνο στο μπακαλιάρο. Τα πιάτα τους με σαρδέλες, χταπόδια, και γαρίδες αποτελούν επίσης κομμάτι της πλούσιας γαστρονομικής τους κληρονομιάς. Ωστόσο, ο μπακαλιάρος μένει ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, ένας άρχοντας των πορτογαλικών τραπεζιών που δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει.

Είτε τον συναντάς σε μια απλή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, είτε σε ένα πολυτελές εστιατόριο της Λισσαβόνας, ο μπακαλιάρος αποτελεί έναν διαχρονικό σύνδεσμο μεταξύ της πορτογαλικής ιστορίας και της σύγχρονης κουζίνας.

Από τον ‘Bacalhau à Gomes de Sá‘ μέχρι τον ‘Bacalhau à Zé do Pipo’, η ποικιλία των συνταγών μπακαλιάρου είναι τόσο πλούσια όσο και η πορτογαλική ιστορία. Κάθε πιάτο με μπακαλιάρο αποτελεί μια γαστρονομική ανακάλυψη, μια εξερεύνηση στα βάθη της πορτογαλικής κουζίνας και πολιτισμού.

Διάβασε ακόμη:

Pastels de nata, τα φανταστικά πορτογαλικά ταρτάκια (vd)

Η παράδοση στο πιάτο: Μπακαλιάρος στα καλύτερά του

Η σύγχρονη πορτογαλική γαστρονομική σκηνή περιλαμβάνει απλά, καθημερινά πιάτα, καθώς και πιο περίτεχνες εκδόσεις φαγητού, που σερβίρονται σε ειδικές περιπτώσεις.

1. Bacalhau com natas

Το Bacalhau com natas είναι ένα από τα πιο διάσημα πορτογαλικά πιάτα που φτιάχνονται με αλατισμένο μπακαλιάρο. Το πιάτο είναι ένας συνδυασμός μουλιασμένου ή βρασμένου μπακαλιάρου με κομμένες τηγανητές πατάτες, γενναιόδωρα στρωμένες με κρέμα. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλές, εμφανίζεται σε πολλές εκδόσεις.

Το πιάτο περιλαμβάνει συχνά κρεμμύδια, σάλτσα αντί για κρέμα, τυρί, λευκό κρασί και ποικιλία μπαχαρικών. Ένα βασικό πιάτο εστιατορίου, το Bacalhau com natas είναι επίσης ένα αναπόσπαστο μέρος της πορτογαλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης.

2. Bacalhau à brás

Το πιάτο είναι ένα απλό πορτογαλικό πιάτο που αποτελείται από μαγειρεμένο και τεμαχισμένο αλατισμένο μπακαλιάρο, τηγανητές πατάτες. Ένας νόστιμος συνδυασμός γεύσεων και υφών οδηγεί σε ένα απίστευτα ικανοποιητικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα.

Συνήθως γαρνίρεται με μαϊντανό και σερβίρεται ζεστό, ενώ οι πατάτες είναι ακόμα τραγανές. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη συνοικία Μπαίρρο Άλτο της Λισαβόνας, σήμερα το μπακάλχου είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα αλατιού.

3.  Bacalhau à Gomes de Sá

Αυτή η συνταγή είναι ένας φόρος τιμής στην πόλη του Πόρτο. Προέρχεται από τον José Luís Gomes de Sá, έναν έμπορο και γαστρονόμο του 19ου αιώνα. Ο ‘Bacalhau à Gomes de Sá‘ είναι ένα απλό, αλλά πλούσιο πιάτο που συνδυάζει τον προ-μουλιασμένο μπακαλιάρο με τραγανές πατάτες, ελιές, κρεμμύδια και σκόρδο, όλα αρωματισμένα με ελαιόλαδο και διακοσμημένα με μαϊντανό. Είναι ένα αυθεντικό παράδειγμα πως απλά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι.

4. Bacalhau à Zé do Pipo

Πιο πρόσφατη συνταγή, αλλά εξίσου αγαπημένη, το ‘Bacalhau à Zé do Pipo‘ ονομάστηκε προς τιμήν του δημιουργού του, ενός εστιάτορα από την πόλη του Πόρτο. Αυτό το πιάτο είναι ένας γάμος ανάμεσα στον απαλά μαγειρεμένο μπακαλιάρο, πουρέ πατάτας και μια κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας. Συνήθως σερβίρεται με επικάλυψη από λιωμένο τυρί και ελαφρά ψημένο στο φούρνο για να αποκτήσει μια τραγανή υφή στην επιφάνεια.

Το παλαιότερο πιάτο με θαλασσινά στην Πορτογαλία

Όσον αφορά το παλαιότερο πιάτο με θαλασσινά, πιθανώς αυτό να είναι η συνταγή για την παραδοσιακή “Caldeirada de Peixe“, μια χαρακτηριστική πορτογαλική ψαρόσουπα. Η Caldeirada είναι μια αρχαία συνταγή που έχει τις ρίζες της στις κοινότητες των ψαράδων και περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μαζί με λαχανικά, όπως πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια και διάφορα μυρωδικά.

Αυτή η πλούσια σούπα αποτελεί παραδοσιακά μέρος της πορτογαλικής κουζίνας για αιώνες και συνήθως συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί για να απολαύσει κανείς τον πλούσιο ζωμό της.

Εν κατακλείδι, η Πορτογαλία προσφέρει μια εκπληκτική ποικιλία θαλασσινών πιάτων, από το πολυτελές και σύγχρονο, όπως τα percebes, μέχρι το παραδοσιακό και ιστορικό, όπως η caldeirada. Κάθε πιάτο αντανακλά την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της χώρας και τη στενή της σχέση με τη θάλασσα.

Διάβασε ακόμη:

Έμπαινες για γευσιγνωσία rakija στο πιο cool distillery του Βελιγραδίου;

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Speak Easy Chalet Restaurant Bar: Μόλις βρήκες πού θα κάνεις ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη

Next Article

To Blé Vin στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το στέκι σου για κρασί και μεζέδες

Related Posts