Πόσο πιο cool! Στo Τίφφανυς x 1905 στη Θεσσαλονίκη σερβίρει κόλλυβα για επιδόρπιο!

Bρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο και μόλις έχεις τελειώσει το φαγητό. Σε πλησιάζει ο σερβιτόρος και σε ρωτάει για επιδόρπιο. Μα ποιος δεν θέλει επιδόρπιο; Του απαντάς θετικά και τον ρωτάς για τα γλυκά του καταλόγου. Σου αναφέρει το καμένο cheesecake με ελληνικό γίδινο τυρί, κανταίφι κιουνεφέ και κόλλυβα με μαύρη σοκολάτα και τζελ από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι. Ε ναι, θα επιλέξεις τα κόλλυβα!

Αυτή είναι η ευκαιρία σου για να κλείσεις το υπέροχο δείπνο με κάτι διαφορετικό από σουφλέ σοκολάτας ή πάβλοβα.

Δεν πρόκειται για τα γνωστά κόλλυβα, που προσφέρονται στις κηδείες, αλλά για το παραδοσιακό κρητικό γλύκισμα, που θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο ινσταγκραμικά πιάτα της Θεσσαλονίκης.

«Πήραμε μία παραδοσιακή συνταγή και την κάναμε γαστρονομική. Την σερβίρουμε με σοκολάτα υγείας και το τζελ από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι Χίου, και έτσι μιλάμε για ένα νηστίσιμο γλυκό. Στο Τίφφανυς x 1905 στη Θεσσαλονίκη σερβίρονται και πολλά Σαρακοστιανά πιάτα για όσους νηστεύουν».

Εξηγώντας την σκέψη πίσω από αυτήν την τολμηρή επιλογή επιδορπίου για ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο ο ιδιοκτήτης του Τίφφανυς x 1905 και του 1905 London Νίκος Νυφούδης αναφέρει ότι το «ξεκινήσαμε να το σερβίρουμε στο Λονδίνο, ώστε να ιντριγκάρουμε τους πελάτες μας και να τους δείξουμε κάτι από την ελληνική παράδοση στα γλυκά και τα φαγητά. Άλλωστε, μιλάμε για ένα παρεξηγημένο superfood και αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει το λονδρέζικο κοινό». Ο συνδυασμός των υλικών και η εκτέλεση δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πιάτο από αυτό που συνήθως έχεις στο μυαλό σου για τα κόλλυβα στο πλαστικό κυπελάκι.

Ο ιδιοκτήτης του Τίφφανυς x 1905 και του 1905 London Νίκος Νυφούδης

Όπως πιθανόν φαντάστηκες, στην αρχή οι επισκέπτες του εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη γελούσαν στο άκουσμα του πιάτου αλλά τολμούσαν και η επιλογή τους αυτή τους αντάμειψε. «Εντυπωσιάζονται από το διαφορετικό αποτέλεσμα» όπως λέει ο κ. Νυφούδης. Να  δοκιμάζεις κάτι, αξίζει!

Αυτό το τολμηρό πιάτο είναι μία ακόμη απόδειξη για το πώς η ελληνική αστική κουζίνα μπορεί να επανασυσταθεί με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Άλλωστε, το μενού του Τίφφανυς x 1905 ξυπνά γευστικές μνήμες, προτείνει νέες γαστρονομικές διαδρομές, και για αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη: Κυριακή… στα «Ζαγοροχώρια» της ορεινής Χαλκιδικής. Τι φάγαμε και πώς περάσαμε

Το ξεχωριστό στοιχείο του Τίφφανυς x 1905

Στην ιστορική γαστρονομικά διεύθυνση της Ικτίνου 3, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου για 43 χρόνια το εμβληματικό Tiffany’s φιλοξενούσε γενιές Θεσσαλονικέων και επισκεπτών, γεννήθηκε μια νέα γαστρονομική πρόταση: το Τίφφανυς x 1905. Μια πρωτοβουλία του Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του, σε συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη (Pied a Terre) και τον Πρόδρομο Ασημάκη (1905 London), το εστιατόριο φέρνει μια σύγχρονη εκδοχή της αστικής κουζίνας.

Το Τίφφανυς x 1905 αντλεί έμπνευση από τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, την Κρήτη, την Κεφαλλονιά, την Τήνο και κάθε σημείο που έχει σημαδέψει τους δημιουργούς του γευστικά. Συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, παρουσιάζει ένα μενού που αποπνέει ελληνική ταυτότητα και γαστρονομική δημιουργία.

Από τις διάσημες «πατάτες κομπλέ» και το «γεμιστό μπιφτέκι» με πικάντικη γραβιέρα Κρήτης μέχρι τα «τσιγαριστά άγρια χόρτα με αγκιναράκι Τήνου» και τις αργοψημένες σούβλες, κάθε πιάτο ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη νέα γαστρονομική αντίληψη. Τα υλικά είναι φρέσκα, εποχικά και προσεκτικά επιλεγμένα, με έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση.

Όταν βρεθείς στο Τίφφανυς x 1905 θα ξεχωρίσεις την φινέτσα και την όμορφη αισθητική, να κυριαρχούν ενώ υπάρχει μία ηρεμία στον αέρα, που σε απομακρύνει από την βαβούρα και την ασχήμια της πόλης. Βρίσκομαστε σε ένα χώρο με καλοσιδερωμένα λευκά τραπεζομάντηλα, vintage πινελιές, τα και μια funky διάθεση που κάνει τον χώρο ξεχωριστό. Βοηθάει πολύ αυτή η  αντίθεση του λευκού και του μπλε, αλλά και η φιλοσοφία είναι απλή: «έλα όπως είσαι», όπου η απόλαυση να κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: Όβηλος Ερυθρός 2020: Ο θριαμβευτής του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025

Στο Τίφφανυς x 1905 για μία οινική εξερεύνηση

Ένα ακόμη ατού του είναι η πρωτοποριακή οινική του λίστα. Με περισσότερες από 550 ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Τίφφανυς x 1905 δημιουργεί μια νέα προσέγγιση στο pairing φαγητού και κρασιού. Διαθέτει μάλιστα πάνω από 60 επιλογές σερβιρισμένες και σε ποτήρι, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν μοναδικές και σπάνιες ποικιλίες.

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Διαβάστε ακόμη: Με άξονα τη γεύση: Πώς τα Flag Awards προωθούν τη Θεσσαλονίκη στο Γαστρονομικό Χάρτη

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

165 κεράκια σβήνει φέτος η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη

Next Article

Η ανατροπή στους Χρυσούς Σκούφους: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Related Posts