Αγαπημένο στέκι επιστρέφει για να γράψει νέα ιστορία στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης

Αν έχεις δοκιμάσει πάνω από μία φορά τα… “βυζάκια της Μαρίας”, την “σούφρα του Πασά”, το φοντύ του ανέραστου ή την σαλάτα βόμβα τότε εσύ θα χαρείς πολύ με την παρακάτω είδηση.

Ειδικά αν και εσύ να περίμενες να έρθει η ώρα για το κερασμένο γλυκάκι του: ζεστή κρέπα, με παγωτό βανίλια περιχυμένη με σοκολάτα και τριμμένο καρυδάκι.

Μέσα στο 2025 το πολυαγαπημένο στέκι χιλιάδων Θεσσαλονικέων και επισκεπτών, του Ούζου Μέλαθρον πρόκειται να βάλει τα τηγάνια του στη φωτιά, σε νέο χώρο αλλά πάλι στο κέντρο της αγοράς.

Ποιος δεν θυμάται τα φοιτητικά τσιμπούσια που κατέληγαν σε ατελείωτες συζητήσεις, τα πρώτα χαλαρά ραντεβού με μεζεδάκια και ούζο, τις οικογενειακές μαζώξεις γεμάτες γέλια ή ακόμα και τις κάπως άβολες επαγγελματικές εξόδους που μόνο ένα καλό τσίπουρο μπορούσε να σώσει;

Το Ούζου Μέλαθρον είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω: μια ιστορία γεύσεων που ξεκινά το 1993, από την καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο γκουρμέ ταβερνάκι της Θεσσαλονίκης

Αν έχετε πιάσει ποτέ στα χέρια σας τον κατάλογο του Ούζου Μέλαθρον, τότε ξέρετε ότι ήταν κάτι παραπάνω από μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν ίσως το πρώτο γκουρμέ ταβερνάκι στη Θεσσαλονίκη, ένας χώρος όπου η παράδοση και η δημιουργικότητα συνυπήρχαν με τρόπο πρωτοποριακό. Οι μεζέδες και τα πιάτα του δεν ήταν απλώς νόστιμα, αλλά και γεμάτα φαντασία, με ονόματα που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη όσων τα δοκίμασαν.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις θρυλικές σαλάτες; Βόμβα, Σερσελαφαμ και την… Ακατανόμαστη. Οι μεζέδες, ή αλλιώς τα Γκαρντάσικα, ήταν πραγματικά “άλλο πράγμα”: Γλώσσα πολυομιλούσα, Φωλιά Ντακ, ακόμα και τα “ακατάλληλα για ανηλίκους” Βυζάκια της Μαρίας έκλεβαν την παράσταση.

Στις τηγανιές, τα πράγματα γίνονταν ακόμα πιο τολμηρά: Για Γούστα, Του Μπόμπου, Του Λιγούρη και η απίθανη Real Φλώρινας ήταν λίγες μόνο από τις προτάσεις που έκαναν τον κατάλογο πραγματικό foodporn. Κι αν νομίζετε ότι αυτά ήταν όλα, τότε σίγουρα δεν έχετε ανακαλύψει τα πάνω από 100 πιάτα που γέμιζαν τις σελίδες του με γεύσεις απόλυτα… γαστρομαργικά τολμηρές!

Τα περίφημα “Βυζάκια της Μαρίας”

Η μαγεία του Ούζου Μέλαθρον δεν σταματούσε όμως στο φαγητό. Οι ιδιοκτήτες είχαν κάνει συμφωνίες με τους Έλληνες παραγωγούς, προσφέροντας μια πλούσια κάβα με ελληνικά κρασιά και αποστάγματα, σε προσιτές τιμές.

Διαβάστε ακόμη: To Blé Vin στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το στέκι σου για κρασί και μεζέδες

Γεύσεις που δεν ξεχνάς!

Το πρώτο κατάστημα στη στοά Ερμείον, στην παλιά εβραϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, έγινε γρήγορα αγαπημένο στέκι. Ένα μικρό μαγαζί 30 τετραγωνικών, με τον Μίλτο Μπακούρα στην κουζίνα, που υποδέχθηκε αμέτρητους καλοφαγάδες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η “ανατρεπτική μεζεδοφαγεία” που έβαλε τη Θεσσαλονίκη στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Η επιτυχία έφερε επέκταση: το Ούζου Μέλαθρον ταξίδεψε σε άλλες πόλεις όπως η Λαμία, η Αθήνα, η Πάτρα, ακόμα και στην Κύπρο, αποδεικνύοντας πως οι ελληνικές γεύσεις μπορούν να κατακτήσουν κάθε γωνιά.

Σούφρα του Πασά

Κι όμως, ακόμα και οι πιο επιτυχημένες ιστορίες έχουν δύσκολες στιγμές. Το Ούζου Μέλαθρον τερμάτισε τη λειτουργία του το 2021, όταν η χώρα ήταν σε lockdown λόγω του COVID-19. Οι πόρτες του των τριων μαγαζιών στην πανέμορφη στοά Ερμείον έκλεισαν, αφήνοντας πίσω αναμνήσεις από αμέτρητα γλέντια, ραντεβού και χαρές. Στο σημείο λειτουργούν πλέον άλλα καταστήματα εστίασης.

Η επιστροφή που όλοι περιμένουμε!

Και τώρα, μέσα στο 2025, έρχεται το μεγάλο comeback! Το Ούζου Μέλαθρον επιστρέφει στην πανέμορφη, ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το νέο μεζεδοπωλείο θα φιλοξενείται στον εξώστη της Αγοράς, με θέα την οδό Βασιλέως Ηρακλείου.

Αυτή η νέα εποχή φέρνει την ίδια αγάπη για τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις, σε συνδυασμό με τη φρέσκια ατμόσφαιρα της Μοδιάνο. Το Ούζου Μέλαθρον δημιουργεί ένα νέο στέκι για μεζέδες και πολλά παραπάνω, αξιοποιώντας τα εκλεκτά προϊόντα της αγοράς και ανανεώνοντας τη γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Μετρώντας πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, το Ούζου Μέλαθρον υπόσχεται να ξαναγίνει το σημείο συνάντησης που όλοι αγαπήσαμε. Ένα μέρος όπου θα ζήσουμε ξανά εκείνες τις αξέχαστες στιγμές που μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει – με γεύσεις που θα μας ταξιδέψουν πίσω, αλλά και θα μας φέρουν πιο κοντά στο μέλλον.

Το Ούζου Μέλαθρον δεν ήταν απλώς ένα μαγαζί· ήταν μια γευστική εμπειρία που όρισε μια ολόκληρη εποχή. Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, είναι αν το Ούζου Μέλαθρον, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, θα επιστρέψει ανανεωμένο και έτοιμο να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας γαστρονομικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης;

Αν και η επίσημη ημερομηνία των εγκαινίων δεν έχει ανακοινωθεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του ιστορικού μεζεδοπωλείου, στον νέο του χώρο, έγινε ένα μοναδικό Πρωτοχρονιάτικο πάρτι.

Ραντεβού στη Μοδιάνο!

Διαβάστε σχετικά: Ζαμάν Φουντ Stories: Το φαγητό της Θεσσαλονίκης επιτέλους σε πρώτο πλάνο!

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Ήρθε η ώρα να διαλέξεις κρασί; Η Σάσα Αγαθαγγελίδου θα σε βοηθήσει

Next Article

Level Up your Dinner στο Hyatt Regency Thessaloniki με Αλτάνη, Κοντοβά και Estrella

Related Posts