Οι «ΚατερΟίνοι» είναι οι ambassadors της γεύσης της Κατερίνης

Ήρθε η στιγμή για την γαστρονομία της Πιερίας να λάμψει. Άλλωστε, η γεωγραφική της ποικιλία, εμπλουτισμένη από τις προσφυγικές επιρροές, διατηρεί έναν αυθεντικό γαστρονομικό θησαυρό. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθούν και να εξελιχθούν οι τοπικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας μια κουζίνα που δικαιωματικά μπορεί να ονομαστεί “πιερική“.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών προϊόντων που ξεχωρίζουν είναι το κρασί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολλή δουλειά από τους επαγγελματίες του οίνου στην Κατερίνη για να ξεχωρίσουν. Ο Δήμος της Κατερίνης, διαπιστώνοντας την πολύ καλή πρώτη ύλη σε κρασιά αλλά και φαγητό, πήρε την πρωτοβουλία να προωθήσει τον τόπο και τα προϊόντα του.

Έτσι γεννήθηκαν οι «ΚατερΟίνοι», ένα νέο συλλογικό brand που ενώνει έξι κορυφαία οινοποιεία της περιοχής. Αυτή η σύμπραξη σηματοδοτεί την ενίσχυση της οινικής ταυτότητας της Κατερίνης και ανοίγει τον δρόμο για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον στον οινοτουρισμό, με δημιουργικές δράσεις και νέες πρωτοβουλίες που φέρνουν τα τοπικά κρασιά στο προσκήνιο. Πρόκειται για μία ισχυρή ώθηση για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γαστρονομικού πακέτου για τον επισκέπτη που θα γνωρίζει από πριν τι να φάω στην Κατερίνη και τι κρασί να πιώ.

Τα οινοποιεία που απαρτίζουν τους «ΚατερΟίνους»Κτήμα Καρασίμου, Kourtis Winery, Κτήμα Παντούλη, Οινοποιείο Ωραία Γη, Κτήμα Ξηρομερίτη, και Οινοποιείο Παπαγιαννούλη – είναι ήδη γνωστά για την ποιότητα και την παράδοσή τους. Με τη στήριξη του δήμου και τη δυναμική τους συνεργασία, οι οινοποιοί της Κατερίνης βάζουν τα τοπικά κρασιά στον χάρτη του ελληνικού οινοτουρισμού.

Το νέο λογότυπο των «ΚατερΟίνων», που παντρεύει έξυπνα την «Κατερίνη» με τους «οίνους», έκανε ντεμπούτο του την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Μια βραδιά που ανέδειξε την αφοσίωση των οινοποιών και άφησε υποσχέσεις για ακόμα περισσότερες γευστικές εκπλήξεις στο μέλλον.

Το γραφικό Παλαιό Ελατοχώρι και το φιλόξενο εστιατόριο «Τζιβαέρι», ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για τα αποκαλυπτήρια, στο πλαίσιο του Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους, που επέστρεψε δυναμικά για τέταρτη χρονιά. Το λογότυπο, με τους ελληνικούς του χαρακτήρες, κλείνει το μάτι στην παράδοση και αναδεικνύει την οινική ταυτότητα της Κατερίνης, με στόχο να εδραιώσει τη φήμη της στην ελληνική αγορά.

Εκτός από ξεχωριστά και βραβευμένα κρασιά της Κατερίνης, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν πιάτα, μαγειρεμένα με τοπικό οίνο και εξαιρετική γεύση.

Ας γνωρίσουμε τους «ΚατερΟίνους»:

  1. Κτήμα Καρασίμου Το κτήμα Καρασίμου ιδρύθηκε από τον χημικό Θεόδωρο Καρασίμο, ο οποίος επέστρεψε στην Πιερία το 1995 για να ασχοληθεί με την οινοποιία. Σήμερα, τα παιδιά του, η Άρτεμις και ο Νικόλας, αποτελούν τη δεύτερη γενιά του κτήματος. Η Άρτεμις σπούδασε τυποποίηση προϊόντων και οινογνωσία, ενώ ο Νικόλας είναι οινολόγος. Οι βιολογικά πιστοποιημένοι αμπελώνες τους καλλιεργούν ποικιλίες όπως Chardonnay, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese. Κυκλοφορούν τα κρασιά «Gold Station» (λευκό) και «Rosé Wine» (ροζέ). Το κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και προσφέρει μαθήματα «live cooking».
  2. Κτήμα Κούρτη Το Κτήμα Κούρτη, με αρχή το 1997, έχει αναπτυχθεί σε 70 στρέμματα αμπελώνων με βιολογικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Βιδιανό, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, καθώς και διεθνείς όπως Trebbiano, Chardonnay, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon. Οι ετικέτες «Ηώ» (ροζέ), «Ξινόμαυρο» και «Όνειρος» είναι από τις πιο αγαπημένες, με τον «Όνειρο» να είναι πολυβραβευμένος. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.
  3. Κτήμα Ξηρομερίτη Αυτό το μικρό οικογενειακό οινοποιείο ξεκίνησε το 2012 με 10 στρέμματα αμπελώνων που σήμερα έχουν διπλασιαστεί. Παράγει τα κρασιά «Αλέξανδρος» από Cabernet Sauvignon, «Ξηρομερίτης Ερυθρό» και το ροζέ «Μούσες». Από το 2018 είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.
  4. Κτήμα Παντούλη Ο Γιάννης Παντούλης ίδρυσε το οινοποιείο το 2002, αφήνοντας τη Θεσσαλονίκη για την Πιερία. Το κτήμα του περιλαμβάνει και αποστακτήριο, με αμπελώνες σε Πιερία και Χαλκιδική. Οι ποικιλίες του περιλαμβάνουν Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, ενώ οι κορυφαίες ετικέτες του είναι «Παντιέρα Κόκκινη», «Παντιέρα Ροζέ» και «Παντιέρα Μαλαγουζιά».
  5. Οινοποιείο Παπαγιαννούλη Το οινοποιείο Παπαγιαννούλη χτίστηκε το 2009 και ξεκίνησε την παραγωγή του το 2010. Έχει κερδίσει την εκτίμηση για τα ποιοτικά του κρασιά που τιμούν τις γηγενείς ποικιλίες, προσφέροντας επισκέψιμη εμπειρία στους επισκέπτες.
  6. Οινοποιείο Ωραία Γη Τρίτης γενιάς οινοποιοί συνεχίζουν την παράδοση στο Οινοποιείο Ωραία Γη, διατηρώντας το σεβασμό στη γη και το αμπέλι. Το οινοποιείο αποτελεί προορισμό για οινοτουρισμό, με μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας.

Οι «ΚατερΟίνοι» δεν είναι απλά μια ένωση οινοποιών, αλλά μια ισχυρή κοινότητα που προωθεί τα τοπικά κρασιά και την οινοτουριστική ανάπτυξη της Κατερίνης, προσκαλώντας οινόφιλους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η Σερβία των αισθήσεων: Γευτείτε τη φιλοξενία, την παράδοση και τα χρώματα της ζωής!

Next Article

Food & Drinks International Expo by Detrop: 1-3 Νοεμβρίου 2024

Related Posts