Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO το Ηράκλειο

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων»  (Creative Cities) της UNESCO εντάχθηκε το Ηράκλειο, στον τομέα της Γαστρονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2023 το Ηράκλειο  είναι μια από τις  εφτά πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο που αναγνωρίστηκαν ως Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO.

Η διάκριση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

Η πρώτη ελληνική εγγραφή στο σημαντικό δίκτυο της UNESCO ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2021.

Διάβασε σχετικά: Παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

Οι πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο UCCN μοιράζονται κοινές αξίες, ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και αναπτύσσουν συνέργειες με σκοπό την επίτευξη ενός βασικού στόχου: να εντάξουν στον πυρήνα του στρατηγικού τους σχεδιασμού τις μεταβλητές της δημιουργικότητας και των βιομηχανιών στον τομέα του Πολιτισμού (creativity and cultural industries).

Τι είναι το δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN) είναι ένα έργο της UNESCO που ξεκίνησε το 2004 για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων που αναγνώρισαν τη δημιουργικότητα ως σημαντικό παράγοντα στην αστική τους ανάπτυξη. Υπάρχουν 180 πόλεις από 72 χώρες στο δίκτυο. Ως τις 2021, υπάρχουν συνολικά 295 δημιουργικές πόλεις από 90 χώρες στον κόσμο.

Το Δίκτυο αναγνωρίζει τα ακόλουθα δημιουργικά πεδία:

  • Κινηματογράφος
  • Λογοτεχνία
  • Μουσική
  • Χειροτεχνία και Λαϊκή Τέχνη
  • Design
  • Γαστρονομία
  • Media Arts

Η συνολική κατάσταση και οι δραστηριότητες εντός του Δικτύου αναφέρονται στις Εκθέσεις Παρακολούθησης Μέλους του UCCN, η καθεμία για μια περίοδο 4 ετών για μια συγκεκριμένη πόλη. Το Δίκτυο αναγνωρίζει την έννοια του δημιουργικού τουρισμού, που ορίζεται ως ταξίδι που συνδέεται με δημιουργική εμπειρία και συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό το cheesecake είναι από την… Κρήτη

Στάκα ή στακοβούτυρο. Η νοστιμιά της Κρήτης σε μία μπουκιά

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Το ξινόμαυρο και οι τρεις ελληνικές ποικιλίες – ambassadors

Next Article

Το signature menu Μ. Παναγίας έχει όλη τη γεύση της Χαλκιδικής

Related Posts