Όσα νόστιμα βγάζει η Κεντρική Μακεδονία σε ένα ταξίδι

Σε επιχειρήσεις αγροδιατροφής και οίνου περιηγηθήκαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι στις 26-30 Ιανουαρίου καλεσμένοι του τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι καλεσμένοι γνώρισαν τα εμβληματικά προϊόντα των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων στους χώρους παραγωγής τους, τα εδέσματα, τα εστιατόρια καθώς και από τις συζητήσεις με τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες της αγροδιατροφής.

Στη Θεσσαλονίκη ξεναγήθηκαν στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο και δοκιμάσανε εδέσματα Μακεδονικής (εστιατόριο Το Νέον) και Σερφαραδίτικης Κουζίνας (εστιατόριο Ακαδημία). Στη ίδια περιοχή γνωρίσαν την ύπαιθρο και τα προϊόντα της μέσα από γαλακτοκομική επιχείρηση ΜΕΒΓΑΛ και το οινοποιείο Φλοριάν.

Στη Χαλκιδική επισκεφθήκανε το αγρόκτημα της Μαριάννας, όπου παράγονται προϊόντα αμπελιού όπως αμπελόφυλλα, κορυφές βλαστών και βεβαίως το παλαιωμένο τσίπουρο Abelon.

Στην Πέλλα γνώρισαν τον τόπο και την αγροτική παραγωγή της περιοχής ενώ επισκέφθηκαν την εταιρία Ροδιού Rodi Hellas και ενημερώθηκαν σχετικά με την παραγωγή του.

Στο Κιλκίς συγκέντρωσαν ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες και την οινοπαραγωγή στην περιοχή μέσα από τα οινοποιεία Αϊδαρίνη και Βαλτάρα. Γαστρονομικά, η επίσκεψη στο εστιατόριο Αλάτι και Πιπέρι στην πλατεία της Γουμένισσας, περιελάμβανε ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ με τρούφα Πάικου, τηγανιά με Γουμένισσα ΠΟΠ, μπουγιουρντί με κάστανο.

Στην Πιερία επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό Ζευς και γνώρισαν τα ΠΟΠ Ακτινίδια. Η παρουσίαση της γαστρονομίας του τόπου περιελάμβανε πίτες με χόρτα Ολύμπου, τσάι Ολύμπου, τοπικό οίνο ΠΓΕ και γαρίδες Πλαταμώνα.

Στην Ημαθία εξερεύνησαν τον αμπελώνα της Νάουσας και ξεναγήθηκαν στο οινοποιείο Κυρ Γιάννη. Η γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο Βεριώτικο όπου δοκίμασαν το φημισμένο Μοσχάρι Βεροίας και το Ρεβανί Βεροίας.

Στη Σέρρες έμαθαν περισσότερα για το βουβάλι, τον καβουρμά και το λουκάνικο Τζουμαγιάς συνομιλώντας με τον ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου Το Χασαπάκι. Η γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο Πέστροφες στα Άνω Πορόια, περιλάμβανε πέστροφα καπνιστή, αυγά πέστροφας, βουβάλι σουτζουκάκι, βουβάλι μαγειρευτό και γλυκά από βουβαλίσιο γάλα.

Το Χασαπάκι στη Ροδόπολη Σερρών
Καπνιστή Πέστροφα στο εστιατόριο Πέστροφες στα Άνω Πορόια Κιλκίς

Το ταξίδι εξοικείωσης διοργάνωσε η Διευθύντρια του τμήματος κα Γλυκερία Καραλή για τον τομέα Καινοτομίας και Εξωστρέφειας όπου Υπεύθυνος είναι ο κος Σωτήρης Μπάτος και για την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας με Αντιπεριφερειάρχη τον κο Γεώργιο Κεφαλά.

Την υλοποίηση του συγκεκριμένου Fam Trip αγροδιατροφής και οίνου ανέλαβαν οι εταιρίες Win Development, Openways και Geogastronomy.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η πεντανόστιμη πατάτα Νευροκοπίου γίνεται... τσιπς

Next Article

Ακτινίδια από την Πιερία και μάλιστα κίτρινα!

Related Posts