Η πεντανόστιμη πατάτα Νευροκοπίου γίνεται… τσιπς

Μπρος ολοταχώς προς την δημιουργία μονάδας προτηγανισμένης περίφημης πατάτας Νευροκοπίου βάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία της μονάδας ξεκίνησε το 2018 και πρόσφατα εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μονάδα αφορά την μεταποίηση της πατάτας σε προϊόντα προτηγανισμένα, τσιπς και όχι μόνο.

Θα λειτουργήσει δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στο Νευροκόπι είναι προϋπολογισμού 7.035.000 ευρώ. Από αυτά το 55% θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνολου επιβεβαίωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι πλέον υπάρχει και η έγκριση για την υπαγωγή του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι ανοίγει νέους ορίζοντες για τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο για προτηγανισμένη πατάτα. Όλες οι προτηγανισμένες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, στη χώρα μας είναι εισαγόμενες. Εργοστάσιο αυτής τη μορφής είχε μια συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία αλλά αυτό δεν λειτουργεί. Επίσης και στην Ξάνθη υπήρχε μονάδα της ΣΕΒΑΘ αλλά και αυτή έχει κλείσει» τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως το έργο της νέας μονάδας θα ξεκινήσει σύντομα, δηλαδή από την άνοιξη του 2023 με προοπτική να υλοποιηθεί σε διάστημα διετίας.

Το χτίσιμο της  νέας μονάδας θα ξεκινήσει σύντομα

Βέβαια με την κίνηση αυτή, προστιθέμενη αξία δεν θα αποκτήσουν μόνο τα προϊόντα των μελών της ομάδας παραγωγών αλλά και το σύνολο της παραγόμενης πατάτας στο Νευροκόπι, σημειώνει ο κ. Κεσκίνογλου, προσθέτοντας: «Για εμένα στόχος είναι οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής του Νευροκοπίου να γίνουν όλοι μια ομάδα για να πωλούν τα προϊόντα τους με ένα Branding.

 H ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου αποτελεί σήμερα το 25-30% των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου και η τάση που υπάρχει είναι αυξητική για τον αριθμό των μελών της. Βέβαια όσο αυξάνονται τα μέλη πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Αυτό κάνουμε σιγά-σιγά. Πιστεύω ότι στα επόμενα πέντε χρόνια η ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου θα είναι πολύ μεγάλη και θα ελέγχει πάνω από το 50-60% της παραγωγής της περιοχής. Ήδη με τα μέλη που διαθέτει σήμερα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής της πατάτας, πουλώντας την πατάτα από τον Αύγουστο μέχρι και αυτή την περίοδο στην ίδια τιμή. Η τιμή πώλησης και των υπολοίπων παραγωγών διαμορφώνεται με βάση την τιμή πώλησης της ομάδας παραγωγών του Νευροκοπίου».

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Φάγαμε μοσχάρι ραγού με μους τοπιναμπούρ, στα Τέσσερα Πιπέρια, στην Τούμπα

Next Article

Όσα νόστιμα βγάζει η Κεντρική Μακεδονία σε ένα ταξίδι

Related Posts