Το Kasutera είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό παντεσπάνι που παρασκευάζεται με ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και αμυλούχο σιρόπι.
Αυτή η σπεσιαλιτέ του Ναγκασάκι αναπτύσσεται αποκλειστικά με αφρό αυγών, χωρίς προσθήκη βουτύρου ή λαδιού και έχει απαλή, υγρή και σπογγώδη υφή.
Τώρα μια σπεσιαλιτέ του Ναγκασάκι, το κέικ μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία από Πορτογάλους εμπόρους τον 16ο αιώνα. Το όνομα προέρχεται από το πορτογαλικό Bolo de Castela, που σημαίνει «κέικ από την Καστίλλη».
Είναι κάπως παρόμοιο με το κέικ της Μαδέρα, που συνδέεται επίσης με την Πορτογαλία, αλλά ο κοντινότερος συγγενής του είναι το pão-de-ló, επίσης ένα πορτογαλικό κέικ.
Παρόμοια γλυκά υπάρχουν και σε άλλες κουζίνες όπως, στη γαλλική: Pain d’Espagne, στην ιταλική: Pan di Spagna, στην πορτογαλική: Pão d’Espanha, στη ρουμανική: Pandișpan, στη βουλγαρική: пандишпан, στην ελληνική: παντεσπάνι , στην τουρκική: Pandispanya.
Το Kasutera είναι τόσο προσαρμοσμένο στην ιαπωνική κουζίνα που υπάρχει ακόμη και ένα baby kasutera, μια μικρή εκδοχή του κέικ που παρασκευάζεται παραδοσιακά για πολλά ιαπωνικά φεστιβάλ.
Σήμερα, είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε το Nagasaki kasutera σε πολλές παραλλαγές, με γεύσεις όπως σοκολάτα, πράσινο τσάι matcha, καστανή ζάχαρη ή μέλι. Είναι ένα δημοφιλές δώρο και ένα ωραίο αναμνηστικό για να το δώσετε σε φίλους ή συγγενείς.
Διαβάστε ακόμη:
Συνταγή: Στην Ιταλία το Pasticciotto είναι γλυκό και γεμιστό!