Η πίτα περέκ είναι πιο νόστιμη και πιο χορταστική από την κρέπα!

Μία βόλτα στο Κτήμα Περέκ στο Μονοπήγαδο του Δήμου Θέρμης ήταν αρκετή ώστε η πίτα περέκ να γίνει η αγαπημένη μας. Συνώνυμη της ποντιακής παράδοσης, η πίτα με φύλλα περέκ είναι ελαφριά και υγιεινή.

Τα φύλλα ψήνονται στο σατζ, μια λαμαρίνα που τοποθετείται πάνω από τη φωτιά στο τζάκι, παρασκευάζονται από ζύμη που περιέχει μόνο αλεύρι και νερό και η αφυδάτωση που προκύπτει από το ψήσιμο τα διατηρεί για ένα χρόνο εκτός ψυγείου και χωρίς συντηρητικά.

Το ψήσιμο του φύλλου (αποξήρανση) σε φυσική φωτιά και όχι σε γκάζι είναι που δίνει την αυθεντική γεύση της ποντιακής αυτής πίτας.

Τα φύλλα αυτά βρέχονται και τοποθετούνται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, τοποθετώντας ενδιάμεσα την γέμιση της προτίμησης σας.

Στο Κτήμα Περέκ στο Μονοπήγαδο, από όπου και οι φωτογραφίες, οι πίτες περέκ σερβίρονται με αλμυρές ή γλυκιές γεμίσεις σε ατομικό ή οικογενειακό μέγεθος.

Συνδυασμοί όπως τυρί κατσικίσιο, κασέρι, ντομάτα και παστουρμά Sary, άγρια χόρτα ανάμικτα (τσουκνίδα, σπανάκι, λάπατα και άλλα χόρτα εποχής), άγρια χόρτα ανάμικτα και τυρί ή ακόμη και κιμάς, σάλτσα ντομάτας και τυρί. Αυτός ο τελευταίος συνδυασμός ήταν και ο αγαπημένος μας.

Επίσης υπάρχουν και οι γλυκές γεύσεις, όπως σερβίρονται δηλαδή και οι τηγανίτες με μαύρη ζάχαρη, κανέλα και μέλι, ανθότυρο και μέλι ή κουβερτούρα και φουντούκι.

Στο εκθετήριο του Κτήματος πωλούνται σε συσκευασίες έτοιμα φύλλα περέκ για μαγείρεμα στο σπίτι.

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Kopi Luwak: Ο πιο ακριβός και ιδιαίτερος καφές του κόσμου

Next Article

Διάκριση για το πρόγραμμα κατάρτισης στη Bασιλοτροφία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts