Το μπλε καβούρι Ατλαντικού στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας η Θεσσαλονίκη γιορτάζει καταναλώνοντας το πιο διαδεδομένο ξενικό είδος της περιοχής, το Μπλε Καβούρι Ατλαντικού.

Εάν δεν γνωρίζετε για τις επιπτώσεις του ή δεν τo έχετε, το Σάββατο18 Ιουνίου, 18.00-23.00, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η i Sea θα βρίσκεται στον Λευκό Πύργο με συνταγές street food παρέα με το foodtruck που τις επιμελήθηκε για να ενημερώσει και να διαδώσει τη γευστική του αξία!

Στόχος είναι κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με την καθιέρωση Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία τoυ Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras, του University of Plymouth και την υποστήριξη και συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Ionian Environment Foundation, του Argolic Environment Foundation και του Cyclades Preservation Fund -CPF.

Τί ξέρουμε για το μπλε καβούρι;

Το μπλε καβούρι αποτελεί ένα από τα πιο εισβολικά είδη παγκοσμίως με επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την τοπική οικονομία. Ο τεράστιος πληθυσμός μπλε καβουριού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελεί γνωστή απειλή του τοπικού οικοσυστήματος.

Το callinectes sapidus ή μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή. Είναι καβούρι του Ατλαντικού, γνωστό και πολύ αγαπημένο στην Αμερική, που έφτασε μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη -αρχικά τις δυτικές ακτές, κατόπιν και τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εμφανίστηκε  στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να εξαφανιστεί σχεδόν κατόπιν και να επανέλθει δριμύτερο πριν περίπου μια δεκαετία. Ζει πλέον και αναπτύσσεται ευρέως στα ελληνικά νερά.

Το χαρακτήρισαν “εισβολέα”, γιατί δεν είναι ενδημικό είδος, προσαρμόστηκε όμως και έμεινε. Ουσιαστικά, γέμισε τις θάλασσες του βορρά, από την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη (είναι και οι περιοχές όπου αλιεύεται μέσα σε “παγίδες” για να διατηρείται ζωντανό). Εμφανίστηκε ακόμα και στο Ιόνιο. Φαίνεται πως αποτελεί εχθρό ενδημικών ειδών (τρώει καβούρια, όστρακα, μικρά ψάρια), πως καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων -έχει κάποια αρνητικά αυτή η εξάπλωση.

Ωστόσο, το μπλε καβούρι έχει φοβερή νοστιμιά, είναι άφθονο και προσιτό.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Διατροφή των ''μπλε ζωνών'': Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Next Article

Θεσσαλία: Εκπαιδεύοντας μελισσοκόμους στην βασιλοτροφία

Related Posts