Πώς φεύγει η μυρωδιά του σκόρδου ή της σκορδαλιάς;

Πολλοί θεωρούν ότι η ανάσα του ατόμου που κατανάλωσε σκόρδο, αντιμετωπίζεται με τσίχλες, με αρωματικές καραμέλες, μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο.

Οι ειδικοί ωστόσο εξηγούν ότι αυτοί δεν είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι.

Απαντήσεις έδωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που ύστερα από επιστάμενη έρευνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάτι πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της μυρωδιάς σκόρδου από την αναπνοή μας.

Έτσι, κατά τους επιστήμονες –και έπειτα από τη συγκεκριμένη έρευνα- οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι τροφές περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: http://www.skordaplatikampou.gr/

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε προ ετών στην επιθεώρηση “Journal of Foods”, οι επιστήμονες μελέτησαν το πώς επιδρούν διαφορετικές τροφές στις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος– και ειδικότερα για τη μυρωδιά, με την οποία το σκόρδο «σφραγίζει» την αναπνοή μας, ακόμη και ώρες – ή μέρες- μετά την κατανάλωση του.

Οι ίδιοι, για να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, έδωσαν σε εθελοντές να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα 3 γραμμάρια σκόρδου, πριν τους δώσουν να πιουν νερό.

Κατόπιν, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου ή χυμού από φύλλα δυόσμου και πράσινου τσαγιού.

Τα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν ακριβώς μία ώρα μετά την κατανάλωση καθενός από τα παραπάνω, με τη βοήθεια ενός καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα, μία οργανοληπτική μέθοδος που μετρά τα επίπεδα πτητικών θειούχων χημικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων και το υδρόθειο, η μεθυλομερκαπτάνη και το διμεθιλοσουλφίδιο.

Πάντως, οι μετρήσεις έδειξαν ακόμη ότι το πράσινο τσάι διόλου δεν βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αντίθετα «το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι μείωνε τις συγκεντρώσεις πτητικών αερίων κατά 50% και από τα πρώτα 30 λεπτά της κατανάλωσης τους».

Πηγή: The Journal of Food Science,

Διαβάστε ακόμη:

Τσάι με σκόρδο; Και όμως σου κάνει καλό!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Μια φιάλη κρασιού σαν τριαντάφυλλο (vd)

Next Article

Ευρωπαϊκές ποικιλίες ρυζιού και όσα ξέρουμε για αυτές

Related Posts