Η γιορτή των λουβιδιών στο Νεοχώρι

Στην πέτρινη και γεμάτη από πολύχρωμα υφαντά χαλιά πλατεία του Νεοχωρίου τα μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου υποδέχονται Σλοβένους μελισσοκόμους και χορευτές από Λύκεια Ελληνίδων, οργανώνοντας πατινάδα τον οικισμό, η οποία καταλήγει στο πιο κεντρικό του σημείο, για να δώσει τη σκυτάλη στο μαγειρικό workshop.

Όλοι μαζί παρακολουθούν «πώς τα ξερά λουβίδια μαγειρεύονται στο Νεοχώρι και τη γύρω περιοχή με χοιρινό κρέας». Μαθαίνουν τον τρόπο καλλιέργειάς τους από τους τοπικούς φασουλοκαλλιεργητές, παρακολουθούν πώς αυτά συλλέγονται (το καλοκαίρι) και μπουρλιάζονται (περνιόνται σε κλωστή), ώστε να αποξηραθούν και να διατηρηθούν έτσι όλον το χειμώνα. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν μουλιάζονται στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν, να βράσουν εύκολα και να δημιουργήσουν ένα γευστικό και πολύ θρεπτικό πιάτο (υπερτροφή).

Στη συνέχεια οι ψησταριές ανάβουν, τα ντόπια λουκάνικα και το ζυμωτό ψωμί προσφέρονται σε αφθονία, το μακεδονίτικο τσίπουρο ρέει δυνατό και άφθονο και οι χοροί «δίνουν και παίρνουν»!

Η γιορτή αυτή είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου, που υπηρέτησε με πάθος την αναβίωση του εν λόγω γαστροομικού δρώμενου, προκειμένου τα λουβίδια του Νεοχωρίου να ξαναπάρουν τη θέση τους στο τοπικό καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Αυτοί οι vegan λαχανοντολμάδες τα σπάνε στο tiktok

Next Article

Bostani Gastronomy: Γαστρονομικός προορισμός για όλες τις εποχές

Related Posts