Αυτό είναι το γλυκό των εορτών

Αν βαρεθήκατε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τότε σίγουρα αυτό είναι το γλυκό που θα σας αρέσει και θα σας θυμίσει αμέσως Χριστούγεννα!

Ο λόγος για το κανταΐφι, που  καταναλώνεται όλο το χρόνο σε όλο τον κόσμο και θεωρείται παραδοσιακά το επίσημο κέρασμα, που προσφέρεται τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τι ξέρουμε για αυτό το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό

Το καταΐφι (τουρ.:Kadayif) ή κανταΐφι είναι γλυκό του ταψιού ή αλλιώς ένα σιροπιαστό γλυκό που συναντάται σε αρκετές κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών.

Φτιάχνεται από μια ειδική, θρυμματισμένη ζύμη (καταΐφι), ινώδους μορφής, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό -ωστόσο η φυλλοειδής αυτή ζύμη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή μοναδικών αλμυρών ορεκτικών.

Συνήθως, το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια) και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Πολλές χώρες διεκδικούν την δημιουργία του γλυκού διότι η ακριβής καταγωγή του χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρ’ όλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλυκό δημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας (τωρινής:Τουρκίας). 

Συνήθως συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και σερβίρεται, κατά κύριο λόγο, με ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί και ούζο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Λεύκωμα - οδηγός για το κρασί και την παράδοση της Δράμας

Next Article

2022 Ευχές για καλή και ευλογημένη χρονιά

Related Posts