Η Θεσσαλονίκη – μια πόλη που η καρδιά της χτυπά στον ρυθμό της γεύσης και δεν είναι τυχαία η πρώτη ελληνική πόλη, που εντάχθηκε στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας! Στα Ζαμάν Φουντ Stories, η γαστρονομία έγινε αφήγηση, οι κουζίνες των σεφ μας έγιναν σκηνικό και κάθε μπουκιά μάς ταξίδεψε σε μια διαφορετική ιστορία.
Από τα πιάτα και τις ιστορίες του Βυζαντινού παρελθόντος μέχρι τα κοσμοπολίτικα πιάτα του σήμερα, η πόλη αναδεικνύεται ως γαστρονομικός προορισμός. Από τους εβραϊκούς μαγειρικούς θησαυρούς και τις αρμένικες και προσφυγικές γεύσεις του χθες, μέχρι τα διεθνή πιάτα που έφτασαν εδώ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Θεσσαλονίκη εμπλουτίστηκε με κουλτούρες και συνταγές από όλο τον κόσμο.
Ποιος δεν θέλει να μάθει ποιες είναι οι κρυφές γαστρονομικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης; Ποιος δεν θέλει να ανακαλύψει τα κρυφά διαμάντια της πόλης;
Διαβάστε σχετικά: Treat yourself with…Thessaloniki (vd)
Ζαμάν Φουντ Stories #1: Η Θεσσαλονίκη… καυχιέται για την κουζίνα της!
Η αρχή έγινε με τα πιάτα που έχουν σφραγίδα Θεσσαλονίκης! Σεφ, όπως ο Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency, ο Σωτήρης Ευαγγέλου του Macedonia Palace και ο Δημήτρης Τσανανάς του Met Hotel, ανύψωσαν την κουζίνα της πόλης σε νέα ύψη.
Μαζί με τον Γιάννη Παπαδημητρίου του Γαστρονόμου, μίλησαν για το τι σημαίνει “γαστρονομική ταυτότητα” και γιατί η Θεσσαλονίκη δικαίως κρατά τα σκήπτρα στη γαστρονομία. Και, φυσικά, η σχολή La Chef Levi φρόντισε να φέρει στο πιάτο μας όλη τη μαγεία της Θεσσαλονίκης!
Ζαμάν Φουντ Stories #2: Κρατάει χρόνια αυτή η γεύση και… είναι ανεκτίμητη!
Η γεύση και τα αρώματα της πόλης διατηρήθηκαν και εξελίχθηκαν πολύπλευρα μέσα στο χρόνο! Ζύθος Ντορέ, Όλυμπος Νάουσα, Tiffany’s x 1905 και Mαϊάμι: οι ιδιοκτήτες και σεφ αυτών των θρυλικών χώρων άνοιξαν το χρονοντούλαπο και μοιράστηκαν μαζί μας το μυστικό της διατήρησης της αυθεντικότητας και της εξέλιξης.
Με τη στήριξη της Χαρισίας Βλάχου του ΑΠΘ και του εκδότη Άγγελου Βάσου, η συζήτηση θύμισε τα χρόνια που η πόλη έγραφε γαστρονομική ιστορία. Και ναι, τα πιάτα που δοκιμάστηκαν υπό την επίβλεψη της La Chef Levi ήταν μια μοναδική γευστική αναδρομή.
Ζαμάν Φουντ Stories #3: Οι δρόμοι μιλούν… και μυρίζουν street food!
Αν η πόλη είχε γεύση, θα ήταν σίγουρα… street food! Η Θεσσαλονίκη ξέρει από τέτοιες γεύσεις, και οι street food γκουρού, όπως ο Κώστας Καπετανάκης από το Estrella και ο Δημήτρης Εικοσιδυός, μάστερ του σουβλακιού, μοιράστηκαν το πώς η πολυπολιτισμικότητα και οι γεύσεις των δρόμων έδωσαν νέα ταυτότητα στην πόλη. Ξεκινώντας από την προσφυγική μπουγάτσα του 1922, που ο Φίλιππος Μπαντής ανανέωσε και μετέτρεψε σε σύγχρονο πρωινό λαϊκό γκουρμέ, μέχρι το διάσημο Μπουγατσάν του Estrella –που έγινε viral σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία συνεχίζεται με το άρωμα των πιροσκί, των περέκ και των χατσαπούρι από τον Γιάννη Κοτζαγερίδη και φτάνει στα ασιατικά Bao Bun του σεφ Δημήτρη Παμπόρη, γεμάτα από γεύσεις που σμίγουν Ανατολή και Δύση. Η πόλη αυτή, δεν είναι μόνο η βασίλισσα του παραδοσιακού φαγητού στον δρόμο – είναι και το σημείο εκκίνησης για νέα street food τάση που θέλει να αφήσει το στίγμα της.
Δίπλα τους, οι αγαπημένοι Θεσσαλονικείς “δοκιμαστές” Θάνος Ρουμπής και η Ευγενία Ευθυμιάδου από το Thess_del_food, οι οποίοι καταγράφουν κάθε γαστρονομική περιπέτεια και δημιουργούν βίντεο που γίνονται viral. Και σε αυτήν τη βραδιά, η La Chef Levi ετοίμασε live γεύσεις που φώναζαν “Θεσσαλονίκη!”
Ζαμάν Φουντ Stories #4: Οι συνοικίες αναδεικνύονται σε γαστρονομικές γειτονιές!
Η γεύση δεν είναι μόνο στο κέντρο! Σε περιοχές όπως η Τούμπα και οι Αμπελόκηποι, μια νέα γενιά σεφ αποδεικνύει πως η γαστρονομία ζει και αναπνέει πέρα από το κέντρο.
Οι Ανδρέας Κλαυδιανός, η Μόστρα της Αναστασίας Μπέκα στου Χαριλάου, το Κορωνίς των Σοφίας και Ευθύμη Καρανίκα, Γιώργου Νικολακάκη, Ευθύμη Κάλφα και Γιάννη Χατζηιωαννίδη στη Σοφούλη μοιράστηκαν το ταξίδι τους και το πώς κατάφεραν να μεταφέρουν το γκουρμέ στις γειτονιές.
Τι ρίσκο να επενδύεις εκτός κέντρου, αλλά και τι ανταμοιβή! Και ναι, η La Chef Levi μάς έδωσε τη δυνατότητα να γευτούμε αυτό το… αποκεντρωμένο γκουρμέ.
Ζαμάν Φουντ Stories #5: Σπάνιες γεύσεις, μοναδικές ευκαιρίες
Ποιος θα περίμενε ότι η Βόρεια Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό από πρώτες ύλες; Οι Σύλβια Κουμεντάκη και η ομάδα Chef Stories, μαζί με τη καθηγήτρια Γαστρονομικού Τουρισμού- Αγροδιατροφής του ΑΠΘ Χαρισία Βλάχου και την Αλεξάνδρα Ανθίδου από την Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, μάς έδειξαν πώς η γαστρονομία γίνεται τουριστικό προϊόν όταν στηρίζεται σε υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας.
Σπάνιες γαίες, σπάνια υλικά και πιάτα που μόνο η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να προσφέρει! Η La Chef Levi επιμελήθηκε τα πιάτα και το κοινό απόλαυσε γεύσεις που λένε «Βόρεια Ελλάδα» σε κάθε μπουκιά.
H γαστρονομική ταυτότητα της πόλης
Οι Ζαμάν Φουντ Stories κατάφεραν κάτι μοναδικό: να δείξουν πως η γαστρονομική Θεσσαλονίκη είναι ανεξάντλητη, γεμάτη ιστορία, παρόν και μέλλον. Μια γευστική εμπειρία που συνδέει την πόλη με τις αναμνήσεις μας και μας θυμίζει πως οι γεύσεις είναι ένας ακόμα τρόπος αλλά και αφορμή να πούμε ιστορίες.
Στα πλαίσια των 59ων Δημητρίων, η Θεσσαλονίκη γιόρτασε για πρώτη φορά την ξεχωριστή της γαστρονομία, με φόντο την ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο, η γαστρονομική ταυτότητα της πόλης αναδείχθηκε μέσα από αφηγήσεις και γεύσεις που ενώνουν αιώνες ιστορίας, πολιτισμών και επιρροών.
Τα Ζαμάν Φουντ Stories, που συντονίστηκαν από τον δημοσιογράφο γεύσης Κώστα Γιάντσιο και με τη στήριξη της Ανώτερης Σχολής Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μαγειρικά δρώμενα, ενώ γνωστοί σεφ, δημοσιογράφοι, μπλόγκερ και ειδικοί της γαστρονομίας αναβίωσαν τις ιστορίες που συντροφεύουν τις συνταγές της πόλης.
Διαβάστε σχετικά: Στη Θεσσαλονίκη τρώμε έξω τις Τρίτες με 15 ευρώ