Kaiserschmarrn: Το χάος του αυτοκράτορα, που είναι νόστιμη τηγανίτα

Γνωστό και ως το χάλι του αυτοκράτορα, αυτό το βιεννέζικο επιδόρπιο μπορεί να περιγραφεί ως μια αφράτη, ελαφρώς καραμελωμένη, τηγανίτα σαν ομελέτα.

Ο θρύλος λέει ότι το kaiserschmarrn ήταν το αγαπημένο επιδόρπιο του Kaiser Franz Joseph I, από τον οποίο πήρε το όνομά του.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να υποδηλώνει το όνομά του, το kaiserschmarrn (σ.σ. το χάος του αυτοκράτορα), είτε σερβίρεται ως επιδόρπιο είτε ως κύριο πιάτο, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της αυστριακής κουζίνας. Αυτή η ελαφριά, αφράτη τηγανίτα φτιάχνεται με αυγά, αλεύρι και γάλα με σταφίδες εμποτισμένες σε ρούμι και τηγανισμένες σε βούτυρο. Στη συνέχεια, η μαγειρεμένη τηγανίτα κόβεται σε κομμάτια, πασπαλίζεται με τρίμματα βουτύρου και κρυσταλλική ζάχαρη και καραμελώνεται. Πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη, το kaiserschmarrn είναι το τέλειο comfort food.

 Το πιάτο σερβίρεται παραδοσιακά είτε με zwetschkenröster (κομπόστα δαμάσκηνου) είτε με μια μεγάλη κουταλιά κονσέρβας μήλου, αχλαδιού ή μούρων.

Εκτός από την Αυστρία, το kaiserschmarrn είναι επίσης ένα δημοφιλές και κοινό επιδόρπιο στη γερμανική περιοχή της Βαυαρίας αλλά και σε χώρες που κάποτε ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Από www.tasteatlas.com

Συστατικά και τεχνική

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μαγειρέψετε το πιάτο, στο φούρνο και στη σόμπα.

Αν προτιμάτε πιο ελαφριά, πιο αφράτη υφή, χτυπήστε τα ασπράδια ξεχωριστά και διπλώστε τα προσεκτικά στο υπόλοιπο κουρκούτι.

Αν και η παραδοσιακή συνταγή προβλέπει την ενσωμάτωση σταφίδων εμποτισμένη με ρούμι στο κουρκούτι, μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις και την υφή προσθέτοντας κομμάτια ξηρών καρπών, φρούτα όπως κεράσια και δαμάσκηνα ή μαρμελάδα μήλου.

Εκτός από το αγαπημένο, παλιομοδίτικο kaiserschmarrn, ανάλογα με τη γέμιση, μερικές από τις μοντέρνες εκδοχές αυτού του αυστριακού κλασικού περιλαμβάνουν apfelschmarrn (μήλα), kirschschmarrn (κεράσια), mirabellenschmarrn (δαμάσκηνα Mirabelle), nußschmarrn (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια και) sauerrahmschmarrn (ξινή κρέμα).

Διαβάστε ακόμη:

Δράμα: Το ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα, πολλή γεύση και αρώματα

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Τηγανιτές γλυκοπατάτες. Το τέλειο σνακ

Next Article

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Η γιορτή της βορειοελλαδίτικης ποικιλίας

Related Posts