Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Πρώτος τρύγος χωρίς τον Κυρ-Γιάννη

Κυρ-Γιάννη

Με έντονη συγκίνηση ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Για πρώτη φορά, οι αμπελώνες της Νάουσας μπαίνουν στη διαδικασία της συγκομιδής χωρίς τον ιδρυτή του κτήματος, Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο που έδωσε το όνομά του και διαμόρφωσε τη σύγχρονη ταυτότητα του ελληνικού κρασιού.

Υπενθυμίζει ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 82 ετών,

Η αρχή του τρύγου σηματοδοτήθηκε από τον καθιερωμένο αγιασμό, που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα μία ημέρα πριν τη συγκομιδή του Ξινόμαυρου.

Στον αγιασμό, η απουσία του ήταν αισθητή και όμως, η παρουσία του ήταν παντού: στις μνήμες, στα λόγια, στον τρόπο που κάθε άνθρωπος του Κτήματος στέκεται με ευλάβεια απέναντι στη γη και τον καρπό της.

Η παραπάνω φωτογραφία από τον αγιασμό, παραμονή του τρύγου στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, όπου βρίσκεται το Κτήμα Κυρ-Γιάννη συνόδευε το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό facebook του Κτήματος.

«Και φτάσαμε μια ημέρα πριν από τον πρώτο τρύγο Ξινόμαυρου στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη χωρίς τον κυρ-Γιάννη μας.

Μεγάλη η συγκίνηση όλων μας στον σημερινό αγιασμό στη Νάουσα.»

Μια ιστορία που έγινε παρακαταθήκη

Όταν ο Γιάννης Μπουτάρης ίδρυσε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη το 1997, έβαλε στόχο όχι απλώς να φτιάξει κρασί, αλλά να αποδείξει τι μπορεί να εκφράσει η ελληνική γη μέσα από τις ποικιλίες της. Με το ξινόμαυρο στο κέντρο του οράματός του, έδειξε ότι το ελληνικό κρασί μπορούσε να σταθεί ισάξιο δίπλα στα σπουδαιότερα του κόσμου.

Ήταν το μακρινό 1970 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, όταν το 1996 θα αποχωρήσει από την οικογενειακή οινοποιητική επιχείρηση, που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.

Η καινοτομία, η αφοσίωση στην ποιότητα και η βαθιά κατανόηση του terroir σημάδεψαν το έργο του. Κάθε μπουκάλι που έφερε το όνομα «Κυρ-Γιάννη» δεν ήταν απλώς προϊόν οινοποίησης, αλλά κομμάτι μιας ιστορίας που ήθελε να μιλήσει για τον τόπο, τους ανθρώπους και την παράδοση.

Ο άνθρωπος πίσω από το όνομα

Ο Κυρ-Γιάννης δεν υπήρξε μόνο οινοποιός. Ήταν ένας οραματιστής που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το ελληνικό κρασί. Η αγάπη του για τον τόπο, η πίστη του στις ελληνικές ποικιλίες και το θάρρος του να ανοίγει νέους δρόμους τον καθιέρωσαν ως μια εμβληματική μορφή.

Η πορεία του δίδαξε πως το κρασί δεν είναι μόνο προϊόν, αλλά πολιτισμός. Είναι σχέση με τη γη, με τον χρόνο, με τους ανθρώπους που το φτιάχνουν και εκείνους που το απολαμβάνουν. Και πολλά ακόμη.

Κάθε σταγόνα κρασιού που θα παραχθεί φέτος είναι ταυτόχρονα φόρος τιμής και υπόσχεση: πως το Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα συνεχίσει να μιλάει για τον τόπο, τον άνθρωπο και την αγάπη για το κρασί, όπως ακριβώς θα ήθελε ο ίδιος.

Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός 5ης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος.

Με πληροφορίες από https://kiryianni.gr/

Images: FB/ KirYianni

Διαβάστε ακόμη: Αν σου αρέσει το Ασύρτικο, το Νυχτέρι θα το λατρέψεις

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article
KOUZINA

KOUZINA: Τελετή λήξης αφιερωμένη στους γαστρονομικούς ήρωες της Ανατολικής Χαλκιδικής

Next Article
γεύσεις

«Γεύσεις Θεσσαλονίκης Εκλεκτές»: Ένα φεστιβάλ γεμάτο αρώματα, παράδοση και αγάπη

Related Posts