Το πιο ιστορικό καφενείο των Βαλκανίων βρίσκεται στο Πήλιο

Ένα από τα ιστορικότερα καφενεία της χώρας μας βρίσκεται στο όμορφο χωριό του Νοτίου Πηλίου, στο Λαύκο.

Το καφενείο Φορλίδα κουβαλάει μια σπουδαία ιστορία, ένα καφενείο που φιλοξένησε από τον Σκιαθίτη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Βάρναλη, τον Σεφέρη αλλά και τον Δελμούζο.

Εκεί στο μακρινό 1785 έχει την αφετηρία του και επτά γενιές τώρα λειτουργεί ανελλιπώς, πλην του διαστήματος της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας. Ο Γιάννης Φορλίδας ήταν ο πρώτος που άνοιξε το καφενείο- χάνι και ο Μανώλης Φορλίδας-  81ετών σήμερα – είναι ο κάτοχος του καφενείου.

Ο Μανώλης Φορλίδας, είναι αυτός που θα βάλει την τελεία, αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, καθώς τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Ο κ. Φορλίδας μιλώντας παλαιότερα στην κάμερα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι πλέον διατηρεί το καφενείο για κοινωνικούς λόγους, αφού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η μικρή βουλή, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική ζωή, τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, τις χαρές τους. Ο κυρ Μανώλης το αγαπάει τόσο το καφενείο, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε μέσα σε αυτό.

Ένα καφενείο με τεράστια ιστορία

Το πέτρινο κτίριο του, στο ισόγειο φιλοξενεί ακόμα και σήμερα το καφενείο, ενώ στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι, που διανυκτέρευαν όλοι οι ταξιδιώτες από τα νησιά των Βορείων Σποράδων Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, που είχαν προορισμό το Βόλο, μέχρι το 1960.

Η επικοινωνία γίνονταν από την θάλασσα, αφού δεν υπήρχε δρόμος Μηλίνα- Βόλος. Έτσι οι ταξιδιώτες κατηφόριζαν από το Λαύκο προς την Μηλίνα και από κει επιβιβάζονταν σε καΐκια και ταξίδευαν μέχρι το Βόλο.

Σύμφωνα με τον κ.Μανώλη «φτάνανε με καϊκάκι στον Κατηγιώργη.  Ανεβαίνανε μέχρι τον Λαύκο με τα πόδια και την άλλη μέρα κατεβαίνανεστην Μηλίνα για να πάρουν το άλλο καΐκι που θα τους πήγαινε στον Βόλο. Ο Παπαδιαμάντης, είχε τις αδελφές του και τον αδελφό του στην Πορταριά.  Έτσι πήγαινε και ερχόταν συνέχεια.  Επάνω από το καφενείο, υπήρχε χάνι.  Εκεί κατέλυαν όλοι, προκειμένου την άλλη μέρα να συνεχίσουν το ταξίδι τους».

Το καφενείο άνοιξε το 1785 από τον προπροπάππου του Γιάννη Φορλίδα. Στους τοίχους του καφενείου, υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν την μακρά πορεία των 236 χρόνων.

Στην ακμή του το χωριό είχε  2.500 κατοίκους.

Το παλιότερο καφενείο της Ελλάδας, στον Λαύκο του Πηλίου, υπήρξε παράλληλα και κρεοπωλείο και ταβέρνα αλλά και κουρείο.

Πηγή: ertnews.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Ίσως η καλύτερη πάβλοβα στη Θεσσαλονίκη (vd)

Next Article

Τα 21 καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2021

Related Posts