Μωβ κουνουπίδι: Όσο νόστιμο τόσο και όμορφο

Τα χρωματιστά κουνουπίδια έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση τους και γίνονται συνεχώς όλο και πιο εύκολα διαθέσιμα.

Το κουνουπίδι (επιστ. Βρασσική η λαχανώδης ποικ. η βοτρύτης, Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και στο γένος Βρασσική (Brassica). Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

Μπορείτε να βρείτε στην αγορά το κλασικό λευκό κουνουπίδι, είτε μωβ είτε πορτοκαλί κουνουπίδι. Είναι τέλειο βρασμένο σε σαλάτα με ένα dressing από λεμόνι και ελαιόλαδο, είτε ψητά μπουκετάκια με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σκόνη σκόρδου ραντισμένο με ελαιόλαδο, είτε σε μορφή ρυζιού. Δείτε σχετική συνταγή εδώ.

Το φυτό αυτό μπορεί να πάρει αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ πορφυρό ή μωβ χρώμα, από την ανθοκυανίνη, που θεωρείται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Την ουσία αυτή μπορούμε το επίσης, σε άλλα μπλε ή μωβ λαχανικά, σε φρούτα όπως τα δαμάσκηνα αλλά και στο κόκκινο κρασί. Αυτό απο μόνο του, καθιστά και αυτή την συγκεκριμένη παραλλαγή κουνουπιδιού, ιδιαίτερα υγιεινή για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το μωβ ή το πορτοκαλί κουνουπίδι είναι καλύτερο ή χειρότερο από το λευκό.

Το κουνουπίδι και οι ιδιότητες του

Το κουνουπίδι εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ειδικά σε βιταμίνη C. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Για αυτό το σουβλάκι σου τρέχουν τα σάλια

Next Article

Glühwein: Το ποτό της θαλπωρής

Related Posts