Το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι γνωστό παγκοσμίως

Το σκόρδο Πλατυκάμπου Λάρισας ταξιδεύει στις κουζίνες του κόσμου και αποτελεί έναν πρεσβευτή των ελληνικών προϊόντων παγκοσμίως.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου έλαβε για το σκόρδο του με την ονομασία eNtopio Platikampouστις 30/03/21 το νέο σήμα πιστοποίησης AFQ.

Το προϊόν υποβλήθηκε στα αυστηρά πρωτόκολλα του κανονισμού AFQ και απέσπασε την ανώτερη βαθμολογία που δίνει το σήμα δηλαδή 20.

O κ. Δ. Κουρέτας καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και ιδρυτής της FoodOxys αναφέρει: «Στις μέρες μας, η αντικειμενική αξιολόγηση της γνησιότητας των τροφίμων είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς οι καταναλωτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με μία ποικιλία τροφίμων από όλο τον κόσμο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στην αναζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Αυτό κάναμε σήμερα πιστοποιώντας τα σκόρδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου το οποίο και έλαβε το άριστα του συστήματος ποιότητας που έχουμε δημιουργήσει».

Το σύστημα ποιότητας AFQ δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και «διαφορετικό», καθώς εξετάζει ποιοτικούς δείκτες που μπορεί να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα, τα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, συγκομιδής και διάθεσης. Η πιστοποίηση συνιστά ένα πρώτο βήμα για την διαφοροποίηση μιας επιχείρησης και των προϊόντων της ή ενός αγροτικού προϊόντος έναντι του ανταγωνισμού. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές της Foodoxys, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν και επιλέγουν προϊόντα τα οποία έχουν υποβληθεί και έχουν αποκτήσει πιστοποίηση σε διάφορους τομείς όπως: ποιότητας, GMO free, Bio, vegan κ.α.

Αφουγκραζόμενες την ανάγκη αυτή των καταναλωτών, ορισμένες βιομηχανίες μεταποίησης δεν αρκούνται πια μόνο στα πιστοποιητικά των προμηθευτών τους, αλλά προχωρούν στην έκδοση δικών τους απαιτήσεων μέσω ιδιωτικών πρωτοκόλλων, στα οποία «επιβάλλεται» να προσαρμοστούν οι προμηθευτές. Πρωτόκολλα που δίνουν έμφαση στο σημείο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στο χωράφι και στον υπεύθυνο καλλιέργειας, στον παραγωγό και φυσικά στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Το AFQ φιλοδοξεί να είναι η ελληνική και ποιοτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις και η αρχή γίνεται με τα σκόρδα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

«Το ζητούμενο για την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι να βελτιώσει και να κατοχυρώσει την ποιότητά της, ώστε οι αγρότες να μην πουλούν τα προϊόντα τους μισοτιμής, ενώ οι εταιρείες τα πουλούν χρυσάφι. Όταν ο κόσμος και η περιοχή μας κατακλύζονται από μη ελεγμένα προϊόντα, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας –που είναι ξεχωριστή σε βιοποικιλότητα– πρέπει να είναι η ποιότητα και η ανάδειξη της προέλευσης. Έτσι ώστε τα αγροτικά προϊόντα να παίρνουν προστιθέμενη αξία και αυτό κάνουμε πιστοποιώντας τα σκόρδα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου», τονίζει ο κ. Κουρέτας.

«Η καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή του Πλατυκάμπου είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως γνωστή ήταν και η άριστη ποιότητα του. Αυτό όμως από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να έχει το προϊόν μας  τη θέση που του αξίζει. Στην εποχή που ζούμε, ανάμεσα σε πλήθος ομοειδών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά, προέκυψε ως αναγκαιότητα η απόδειξη της ποιότητας του σκόρδου Πλατυκάμπου. Αυτό κατέστη δυνατό με το σύστημα ποιότητας AFQ ! Πλέον το eNtopio σκόρδο Πλατυκάμπου έχει όνομα και μετρήσιμα στο εργαστήριο συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πλατυκάμπου, Ιωάννης Κουκούτσης.

Τι ξέρουμε για το ελληνικό σκόρδο

Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.

Η φύτευση του σκόρδου για το ελληνικό κλίμα γίνεται από το φθινόπωρο τον Οκτώβριο ή την άνοιξη για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Αυτά φυτεύονται σε βάθος ως 5 εκ. και σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους. Πρέπει να σκαλίζονται επιπόλαια, να βοτανίζονται και να ποτίζονται τακτικά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Το σκόρδο ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος του κυμαίνεται από 30-50 πλέον πόντους. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές για να διατηρηθούν για μακρό χρονικά διάστημα και στέλνονται στην αγορά.

 Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18,000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Πηγή: http://www.skordaplatikampou.gr/

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Είναι τα bagels της Νέας Υόρκης τα πιο λαχταριστά; (vd)

Next Article

Μαρμαρίτες: Το γλυκό των Θεοφανίων (vd)

Related Posts