Η Αρναία είναι μία κούκλα όλες τις εποχές του χρόνου.
Και η προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, θα μπορούσε να είναι case study, για το πώς ένας τόπος χτίζει μία ολοκληρωμένη ταυτότητα και εικόνα και μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, τελείως διαφορετικό από αυτό που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρόσφερε ο νομός, στον οποίο ανήκει.
Αυτή τη φορά βρεθήκαμε, παραμονές Χριστουγέννων στην Αρναία για να απολαύσουμε τη φύση, τους ανθρώπους και τα… μανιτάρια της.

Όχι η Αρναία δεν είναι μανιταρο-προορισμός. Αλλά μπορεί να γίνει γιατί διαθέτει τις προυποθέσεις, που μπορεί να το καταφέρει αυτό: το φυσικό περιβάλλον που τα παράγει, τους ανθρώπους που μπορούν να τα συλλέξουν και να τα αξιοποιήσουν με ασφάλεια, και τις υποδομές εστίασης, που μπορούν να τα προσφέρουν στο κοινό.

Γεύσεις του Χολομώντα – Μανιτάρια και τρούφες
Μία όμορφη μέρα του Δεκέμβρη, αρπάξαμε την ευκαιρία για μια εμπειρία αφιερωμένη στη φύση, στα μανιτάρια και στους ανθρώπους του τόπου. Μπήκαμε στα τζιπ των Greek Adventures και ξεκινήσαμε. Το τοπίο μας αποζημίωσε, η βαριά μυρωδιά της γης μας παρακίνησε και ο Ραούλ μας ξεσήκωσε.
Εκεί όπου ο Νίκος Αθανασιάδης του Forest Garden καλλιεργεί άγρια μανιτάρια και τα μεταποιεί, ώστε να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλες τις εποχές.


Ο Ραούλ είναι ο εκπαιδευμένος σκύλος του Θεόφιλου Κομνηνού, που είχε διάθεση για να μυρίσει, να σκάψει και να εντοπίσει τρούφες.


Πρώτη στάση το Forest Garden, όπου με την πολύτιμη εμπειρία και τη γνώση του Νίκου και του Θεόφιλου συλλέξαμε αγριομανίταρα από κορμούς, πέτρες και δέντρα, αλλά και τρυπώσαμε στο εργαστήριο μανιταριών του για να δούμε πώς γίνεται εκεί η καλλιέργεια μανιταριών.



Το πρόγραμμα είχε για τη συνέχεια, βόλτα στη στολισμένη πλατεία της Αρναίας. Στον Πολυχώρου Αριστοτέλους συναντήσαμε το Θεοδόση και την Εύη, οι οποίοι μας παρουσίασαν τη δική τους γαστρονομική δημιουργία με τα μανιτάρια και τις τρούφες της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι δύο πίτσες με λεπτή ζύμη και boletus edulis (καλογεράκια), θυμάρι και ρίγανη, εξαιρετικά τοπικά τυριά.

Έπειτα, ο Θεοδόσης μας άνοιξε τις πόρτες και του Oikies Alexandrou Traditional Inn, όπου η γλυκύτατη Τασούλα μας σέρβιρε μια εξαιρετική σούπα τραχανά, δικής της παρασκευής, με ντόπιο γάλα από τα κατσικάκια τους. Στη συνταγή είχε προσθέσει αποξηραμένα μανιτάρια, τα οποία είχε κονιορτοποιήσει, δίνοντας βάθος και ένταση στη γεύση. Η συνέχεια περιλάμβανε αυγοφέτες με χειμερινές τρούφες, μέλι Αρναίας και καρύδια, ένα πιάτο που προσφέρεται και στο πρωινό του ξενοδοχείου.


Επόμενη στάση το Eleni Cafe Bistrot, όπου η δραστήρια και πάντα φιλόξενη Ελένη Καραντώνα μας κέρασε μανιταρόπιτα, φτιαγμένη με χωριάτικα αυγά, αγριομανίταρα και φέτα Αρναίας. Τη συνδυάσαμε με ροζέ οίνο Domaine Agrovision. Ακολούθησε ένας παραδοσιακός τσιπουρομεζές με αποξηραμένα πορτσίνι μανιτάρια, σωταρισμένα σε ντόπιο ελαιόλαδο και σερβιρισμένα πάνω σε λευκή σάλτσα από φέτα και μέλι Αρναίας.


Η μεγάλη έκπληξη ήταν το ρυζόγαλο που μας κέρασε η Ελένη, στο οποίο είχε βάλει αγριομανίταρα και αρωμάτισε με πορτοκάλι. Κρεμώδες, μυρωδάτο και γευστικότατο.
Διαβάστε σχετικά: Με το σήμα “τοπικό προϊόν” το ρυζόγαλο της Αρναίας


Ακριβώς απέναντι, μας υποδέχθηκε η Κωνσταντίνα στην Georgakas honey άλειψε σε φρέσκο, προζυμένιο, αφράτο ψωμί του Λαλιώτη Σπιτική Νοστιμιά – Greek flavours όλα τα μείγματα μανιταριών του Forest Garden, ενώ τα ποτήρια γέμισαν με μουντοβίνα. Η μουντοβίνα, το απόσταγμα από μέλι, είναι μία εμπειρία που αξίζει να την έχεις.
Διαβάστε σχετικά: Η μουντοβίνα είναι σαν τσίπουρο αλλά από μέλι. Πώς φτιάχνεται (vd)


Παρότι χορτάτοι, συνεχίσαμε γιατί είχαμε φτάσει στη μέση του “Eat & Walk – Arnaia edition”. Στο Αίνιγμα, ο Βασίλης είχε μόλις ξεφουρνίσει μια πίτσα με λευκή κρέμα, κοτόπουλο και ντουξέλ μανιταριών με καλοκαιρινή τρούφα. Αν δίνονταν βραβεία πίτσας, θα της έδινα το χρυσό!


Στο πανέμορφο bar – café Passalimani, ο Γιώργος και ο Ανέστης μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα και μια «τριλογία μανιταριών» πάνω σε φρέσκο ψωμί. Εξαιρετικό συνοδευτικό και snack για όλη τη μέρα, αυτό το πιάτο περιείχε αυγά σκραμπλ και χειμερινή μαύρη τρούφα ξεχώρισε, κρέμα άγριου μανιταριού βολίτη και κρέμα λευκών μανιταριών με καλοκαιρινή τρούφα. Τα ποτήρια μας γέμισαν ροζέ Akrathos Newlands Winery.

Το “Eat & Walk – Arnaia edition” ολοκληρώθηκε στο Restaurant Μπακατσιάνος. Ο chef Δημήτρης Πολύζος είχε ετοιμάσει δημιουργικά πιάτα με μανιτάρια, όπως κανταΐφι με φέτα Αρναίας και αγριομανίταρα, ψαρονέφρι με σάλτσα μανιταριών, τηγανιτούς και ψητούς lactarius salmonicolor (σουσουρίτες), καθώς και μαύρο χοίρο με σάλτσα μανιταριών. Τα πιάτα συνοδεύτηκαν από ροζέ Akrathos Newlands Winery και Xilandar Wines.





Μια επιλογή για χειμερινή απόδραση κοντά στη Θεσσαλονίκη
Αυτή ήταν μία απόδραση από την πόλη για όσους αγαπάνε τη φύση, για όσους αγαπούν το βουνό, για όσους αγαπούν τα μανιτάρια και βέβαια για όσους αγαπούν το καλό φαγητό. Το plus είναι ότι όλα αυτά τα προσφέρει ένας πανέμορφος τόπος όπως είναι η Αρναία Χαλκιδικής.
Αυτά και πολλά άλλα τέτοια events γίνονται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη και της Αριστοτελικής Σύμπραξης.
Διαβάστε ακόμη: Γεύσεις Ανατολικής Χαλκιδικής: Όταν τα τοπικά προϊόντα γίνονται πρωταγωνιστές!