Το φθινόπωρο στα ελληνικά βουνά έχει μια ξεχωριστή μαγεία γεύσεων και αρωμάτων. Ο αέρας είναι καθαρός, γεμάτος άρωμα από καμένο ξύλο και βρεγμένο χώμα. Οι πρώτες δροσιές προσκαλούν τους ταξιδιώτες να αναζητήσουν τη θαλπωρή ενός πέτρινου ξενώνα.
Η φιλόξενη αυλή του Νεοκλασικού Κτιρίου στην Κάτω Αγορά του Σοχού, αποτελεί τμήμα των Sohos Traditional Houses. Βρίσκεται απέναντι από το Τοπικό Μουσείο Σοχού και σε κεντρικό σημείο του χωριού, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα του χωριού.
Σε έναν τέτοιο τόπο, κρυμμένο διαμάντι μέσα στη φύση, στήθηκε ένα απόγευμα μια εμπειρία που μύριζε Ελλάδα:
μια οινογνωσία ελληνικών οίνων συνοδεία εξαιρετικών εδεσμάτων, που αναδεικνύουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα κάθε οίνου.
Η αυλή του ξενώνα είχε ντυθεί φθινόπωρο. Στο κέντρο, ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, με κεριά και φαναράκια, περίμενε να φιλοξενήσει γεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας.
Ο ήλιος προσπαθούσε ακόμη να βρει τη θέση του ανάμεσα στα σύννεφα, όταν τα πρώτα κρασιά – λευκά για αρχή – έκαναν την εμφάνισή τους.
Οι γεύσεις: Ελλάδα σε κάθε γουλιά
Η ημέρα αλλά και η θερμοκρασία ήταν κατάλληλ για κρασί. Περίπου στους 15 βαθμούς η θερμοκρασία. Με την πολύτιμη καθοδήγηση του Wine Expert και Sommelier Κωνσταντίνου Ντάντου και τη ζεστή φροντίδα της συζύγου του Κατερίνας κάναμε τη βόλτα μας στον ελληνικό αμπελώνα Κάναμε στάση στην τοπική οινοπαραγωγή δοκιμάζοντας κρασιά από το Οινοποιείο Τρυφωνίδη και το Κτήμα Αρβανιτίδη. Η συνέχεια είχε κρασιά από τη Δράμα και τη Νάουσα, τη Ζάκυνθο και την Πάτρα. Κάθε φιάλη συνοδευόταν από μια ιστορία – για τα αμπέλια, τον οινοποιό, τη γη που τα μεγάλωσε.
Τοπικά κρασιά και ελληνικές ποικιλίες και από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο από τη Δράμα, Ασπρούδι, Ξινόμαυρο, Ροδίτη, Ρόμπολα,
Κάθε γουλιά έμοιαζε να αφηγείται ένα διαφορετικό τοπίο. Τα πετρώδη εδάφη της Νεμέας, τη δροσιά των μακεδονικών λόφων, την πολυπλοκότητα του ναουσαίου αμπελώνα.
Δίπλα στα ποτήρια, ένα μωσαϊκό από τυριά και αλλαντικά. Ξεχώριζε το ημίσκληρο με αρωματικά, η παλαιωμένη γραβιέρα, το μανούρι, το προσιούτο, το πικάντικο σαλάμι αέρος. Κριτσίνια και κράκερς, σταφύλια και αποξηραμένα φρούτα συνόδευαν τα εδέσματα, ενώ οι οίνοι γέμιζαν και άδειαζαν τα ποτήρια.
Η εμπειρία πέρα από την οινογνωσία
Δεν ήταν απλώς μια δοκιμή κρασιών – ήταν μία εμπειρία, από αυτές που θέλεις να έχεις ένα βροχερό απόγευμα του Σαββάτου. Μια ωραία βόλτα πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο οικοδεσπότης, με πάθος και γνώση, μιλούσε με τους καλεσμένους για τις ομορφιές του τόπου, την παράδοση στη φιλοξενία και τις εμπειρίες που προσφέρει.
Αν αναζητάς ένα ταξίδι διαφορετικό, που συνδυάζει γεύση, φύση και αυθεντικότητα, ένα απόγευμα σαν κι αυτό είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου.
Τέτοιες εμπειρίες δεν είναι απλώς γαστρονομικές. Είναι πολιτισμικές. Mια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα και καλοκαίρι, αλλά και φθινόπωρο γεμάτο κρασί, ιστορίες και ανθρώπινη ζεστασιά.
Τα Sohos Traditional Homes δημιουργήθηκαν με αγάπη για τον Σοχό και την πλούσια παράδοσή του. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διατηρητέα κτήρια, που προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα και αυθεντική εμπειρία διαμονής στο χωριό.
Σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τα φημισμένα κρέατα Σοχού και τα τυροκομικά. Επίσης καφετέριες, γωνιές με γεύσεις μπουγάτσας και χωριάτικης πίτας, αλλά και τις διάσημες τουλούμπες Σοχού.
Αποτελεί μία ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Την ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στο βουνό – για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας.
Ο Σοχός διαφοροποιείται από άλλους ορεινούς προορισμούς της Μακεδονίας χάρη στη πολιτιστική του κληρονομιά, το γαστρονομικό του πλούτο και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει περιπατητικές διαδρομές και φυσιολατρικές εμπειρίες.
Διαβάστε σχετικά: Το Αρχοντικό στο Σοχό είναι για τους λάτρεις του αυθεντικού
**Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.