Το Αρχοντικό στο Σοχό είναι για τους λάτρεις του αυθεντικού

Είναι και κάτι Σαββατοκύριακα ή αργίες, του χειμώνα ή και του καλοκαιριού, που ζητάνε χωριό, αυθεντικό φαγητό και σπιτική ατμόσφαιρα.

Για αυτές τις μέρες αλλά και για τις μέρες που η οικογένεια ή παρέα θέλει φαγητό παραδοσιακό και νόστιμο κοντά στη Θεσσαλονίκη. Το «Αρχοντικό» δεν είναι απλώς το όνομα – είναι η αίσθηση. Και η ιστορία του, τόσο ιδιαίτερη όσο και η κουζίνα του, αξίζει να ειπωθεί.

Αγριογούρουνο στιφάδο από κυνήγι, μαγειρεμένο μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσει κάθε ίνα. Γιούλμπασι φτιαγμένο όπως παλιά, με τρία διαφορετικά κρέατα να αλληλοσυμπληρώνονται μέσα σε πλούσια, αρωματική σάλτσα.

Ψητό χοιρινό με καραμελωμένα κρεμμύδια που μένει όλη τη νύχτα στο φούρνο και βγαίνει μελωμένο και βαθιά νόστιμο.

Μοσχάρια ωρίμανσης για τους λάτρεις των ιδιαίτερων κοπών, χειροποίητα κοντοσούβλια με ισορροπία και τεχνική, και ένα μπιφτέκι–γίγας 800 γραμμαρίων, φτιαγμένο από μείγμα 80% μοσχαρίσιου και 20% χοιρινού κιμά, που αποδεικνύει πως η ποσότητα μπορεί να συμβαδίζει με την ποιότητα.

Πίσω από κάθε πιάτο κρύβεται μια προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη. Σχεδόν όλα τα κρέατα είναι τοπικά. Τα λαχανικά καλλιεργούνται από τους ίδιους. Το κρασί και το τσίπουρο βγαίνουν από την περιοχή. Τα τυριά είναι επίσης παραγωγής τους. Τίποτα εδώ δεν είναι τυχαίο. Κάθε γεύση είναι αποτέλεσμα φροντίδας, κόπου και μιας φιλοσοφίας που σέβεται τον τόπο και τη γαστρονομική του παράδοση.

Το μενού επιμελείται ο chef Σταύρος Θεοδωρακάκης, χρησιμοποιώντας υλικά, γεύσεις και παράδοση της περιοχής.

Στο κτίριο που στέγαζε το παλιό σινεμά του χωριού

Το σκηνικό αυτής της εμπειρίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό. Το Αρχοντικό στεγάζεται στο παλιό σινεμά του Σοχού, ένα ιστορικό κτίριο που για είκοσι χρόνια έμεινε κλειστό, μέχρι που το 2007, με την αγάπη και την επιμονή της οικογένειας Νόικου, άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Η μεταμόρφωση του χώρου απαιτούσε σοβαρή επένδυση, πάνω από 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 160.000 προήλθαν από πρόγραμμα LEADER και το αποτέλεσμα δικαίωσε κάθε προσπάθεια.

Η οικογένεια Νόικου, ιδιοκτήτες της παραδοσιακής ταβέρνας Αρχοντικό στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Ο Αποστόλης Νόικος έβαλε τις βάσεις και σήμερα, ο Βαγγέλης Νόικος συνεχίζει με το ίδιο πάθος. Η οικογενειακή φροντίδα είναι αισθητή παντού, από την κουζίνα μέχρι την υποδοχή. Η ψυχή της κουζίνας είναι όλα αυτά τα χρόνια η μαγείρισσα, κα Μπία Νόικου.

Το κτίριο, ανακαινισμένο από τον Μίμη Τσιφουτίδη, διατηρεί τον χαρακτήρα του παλιού με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα χώρο οικείο, ζεστό, σχεδόν σαν σπίτι φίλου. Ξύλο, πέτρα, παλιές λεπτομέρειες που παντρεύονται με διακριτική αρχοντιά.

Το Αρχοντικό λειτουργεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όταν το χωριό παίρνει ξανά ζωή και η κουζίνα γεμίζει μυρωδιές και φωνές. Δεν χρειάζεται τίποτε εξεζητημένο για να σε πείσει να πας.

Αρκεί να καθίσεις στο τραπέζι, να δοκιμάσεις και να αφεθείς στις γεύσεις. Και τότε καταλαβαίνεις γιατί αυτός ο τόπος αγαπιέται τόσο εύκολα.

Διαβάστε ακόμη: Η «Βούκα» στην Άφυτο κάνει τη διαφορά στη Χαλκιδική*

**Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article
Wine

“Best of the Best”: Χρυσή Δοκιμή στο The Wine Hub

Related Posts