Αν είσαι από αυτούς που ήδη έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι τι να μαγειρέψω για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, τότε μείνει μαζί μας. Η αγαπημένη Chef Ντίνα Νικολάου μαγείρεψε για άλλη μια φορά με ελληνικό μεσόσπερμο ρύζι και έφτιαξε ένα νηστίσιμο πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα.
Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και ως Rice Chef Ambassador του προγράμματος EU RICE στην Ελλάδα πραγματοποίησε ένα Masterclass στην καρδιά της παραγωγής του ελληνικού ρυζιού, τη Χαλάστρα.
Το τοπικό εστιατόριο “Μυσιρλού” που στηρίζει τις δράσεις του EU RICE, υποδέχθηκε τους καλεσμένους στον φιλόξενο χώρο του, ειδικά διαμορφωμένο για το Masterclass στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία». Καλεσμένοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι του ρυζιού της περιοχής.
H Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, παρασκεύασε ζωντανά 3 ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές (γαριδοπίλαφο, arancini με φέτα, μπακλαβάς με ρυζόγαλο και σιρόπι πορτοκάλι) αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι και δίνοντας γεύση Ελλάδας στο φαγητό.
Από αυτές που δοκιμάσαμε από τα χέρια της κ. Νικολάου προτείνουμε το γαριδοπίλαφο, καθώς είναι μία συνταγή πανεύκολη, νηστίσιμη, θρεπτική και είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε όλους.
Γαριδοπίλαφο της Ντίνας Νικολάου
10-12 μεγάλες γαρίδες, φρέσκιες, καθαρισμένες από τα κεφάλια και τα κελύφη
700 -1000 ml ζωμός από τα κεφάλια και τα κελύφη
6-8 κλωστίτσες κρόκου Κοζάνης
400 γρ. ρύζι γλασέ
1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
150 γρ. ντοματάκια κονκασέ
200 ml γλυκό λευκό κρασί
40 ml πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
Πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
2 γεμάτες κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε σχετικά: EURICE: Ένα ρύζι πρωταγωνιστεί σε 180 συνταγές!
Εκτέλεση
Βάζουμε το ζωμό σε μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά, από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι που μόλις να ανακινείται και προσθέτουμε το σαφράν για να το αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.
Σε μία άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 1 λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, τον πελτέ, τα ντοματάκια κονκασέ και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε αλάτι πιπέρι τα υπόλοιπα μπαχάρια και ανακατεύουμε.
Με μία κουταλιά της σούπας ρίχνουμε μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί κι αυτή. Με άλλα λόγια μαγειρεύουμε το ρύζι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού κάθε φορά που απορροφά την προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία γενναία δόση πάπρικας και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε τον άνηθο, το πετιμέζι και τις γαρίδες και ανακατεύουμε σερβίρουμε αμέσως.
Η σημασία του EU RICE για τη βιώσιμη καλλιέργεια ρυζιού
Το πρόγραμμα EU RICE, που υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia, αναδεικνύει τον ρόλο της καλλιέργειας ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τη βιωσιμότητα των εδαφών. Παράλληλα, συμβάλλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών παραγωγής, ενώ προωθεί το ευρωπαϊκό ρύζι ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ασφαλές, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ΠΚΜ Στάθη Αβραμίδη, ο Θάνος Μπέγκας, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΚΜ, και ο Ανδρέας Χοϊδης, Εντεταλμένος του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Δέλτα. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΑΣΘ Χρήστος Τσιχήτας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΘ Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και μέλη του Δ.Σ. του φορέα.
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδας (ΣΟΕ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και της Novacert, της μεγαλύτερης εταιρείας συμβούλων στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα, έδωσαν επίσης το «παρών».
Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EU RICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες, που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EURICE θα βρείτε:
Home
Αρχική
https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/
https://www.facebook.com/europeanrice/
Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκές ποικιλίες ρυζιού και όσα ξέρουμε για αυτές