Τα Würstelstand της Βιέννης στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Τα εμβληματικά Würstelstand (hot dog stands) της Βιέννης, ένα ταπεινό αλλά αγαπημένο στέκι των απανταχού καλοφαγάδων και όσων αγαπούν τα λουκάνικα, αναγνωρίστηκε επίσημα ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας.

Τα βιεννέζικα rstelstand εντάχθηκαν το 2024 στην εθνική λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με την κουλτούρα των βιεννέζικων καφενείων το 2011 και των ταβερνών κρασιού “Heurigen” το 2019. Αποτελούν άλλωστε, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Βιέννης όσο το στρούντελ μήλου ή ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου.

Εκεί απολαμβάνουν το iconic snack ντόπιοι και τουρίστες, τεχνίτες ή διευθυντές, διάσημοι ή περαστικοί. Αυτά τα στέκια, γνωστά για την χαλαρή αλλά φιλόξενη ατμόσφαιρά τους, έχουν γίνει σύμβολο του πολυπολιτισμικού κοινωνικού ιστού της πόλης.

Αν και νομίζουμε ότι ο απόλυτος προορισμός για λουκάνικα είναι η Γερμανία, η Βιέννη βγαίνει πλέον μπροστά έχοντας και την αναγνώριση από την UNESCO. Βιέννη χωρίς στάση για λουκάνικα, δεν γίνεται! Δεν είναι μόνο ένα γαστρονομικό highlight, αλλά και ένα κομμάτι πολιτισμού που ενώνει την πόλη και τους ανθρώπους της – από το μεσημεριανό διάλειμμα μέχρι τις μεταμεσονύχτιες λιγούρες.

Το μενού είναι πλούσιο σε… λουκάνικα

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές ενός Würstelstand είναι το “Haasse,” ένα χοντρό βραστό λουκάνικο, και το “Käsekrainer,” ένα καπνιστό λουκάνικο γεμιστό με τυρί που έχει λιώσει και ρέει όταν το δαγκώσεις. Το τελευταίο συχνά αναφέρεται χαϊδευτικά ως “Eitrige” ή “το λουκάνικο που ‘τρέχει.’” Υπάρχει επίσης το πικάντικο “Oaschpfeiferl,” ένα λουκάνικο τύπου πεπερόνι, και το “Krokodü,” ένα αγγουράκι τουρσί.

“Τα rstelstand έχουν μακρά ιστορία στη Βιέννη,” δήλωσε ο Josef Bitzinger, του οποίου το Bitzinger Würstelstand βρίσκεται δίπλα στο μουσείο Albertina, ακριβώς πίσω από την Κρατική Όπερα της Βιέννης. “Αρχικά ήταν ένας κουβάς με ζεστό νερό μέσα στον οποίο έπλεαν τα λουκάνικα,” εξήγησε. Πωλούνταν από “μικρές άμαξες που έσερναν σκύλοι ή μεγαλύτερες που έσερναν άλογα, αργότερα από ένα VW λεωφορείο ή ένα τρακτέρ.”

Το Würstelstand είναι κάτι περισσότερο από ένα φαστφουντάδικο. Η μακρά του ιστορία φτάνει μέχρι την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η παράδοση το θέλει να ξεκίνησε από πρώην στρατιώτες που άνοιξαν κινητές κουζίνες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να κερδίσουν τα προς το ζην. Η παλαιότερη στάση, το rstelstand Leo, σερβίρει λουκάνικα από το 1928.

Κομβικό σημείο για το Würstelstand ήταν το 1969, όταν άλλαξαν οι κανονισμοί ώστε να επιτρέπονται οι μόνιμες εγκαταστάσεις. Αυτή η αλλαγή οδήγησε στην εφεύρεση του Käsekrainer, το οποίο, όπως δήλωσε ο Bitzinger, είναι “ήδη κλασικό.”

Η οικογένεια Bitzinger έχει μακρά παράδοση στη βιομηχανία εστίασης. Η Bitzinger διαχειρίζεται τις στάσεις λουκάνικων στην Albertina από το 1999 και στη Γιγαντιαία Ρόδα του Prater από το 2009. Εκτός από κλασικές επιλογές, όπως bratwurst, Käsekrainer, Burenwurst, Sacherwürstl και Waldviertler, σερβίρει hot dogs, Bosna και το πικάντικο Teufelsgriller. Ωστόσο, αυτό που σου προτείνουν να δοκιμάσεις είναι το αυθεντικό Bitzinger Käsekrainer!

Η αναγνώριση της UNESCO

Ο δήμαρχος Μίχαελ Λούντβιχ δήλωσε ότι η αναγνώριση της UNESCO “τιμά την παράδοση, τη φιλοξενία και την ποικιλομορφία της πόλης μας. Αυτός ο τίτλος αποτελεί αναγνώριση για όλους τους Βιεννέζους που, με τη ζεστασιά και τη γοητεία τους, κάνουν τα  hot dog stands κάτι περισσότερο από ένα σνακ μέρος – ένα σημείο συνάντησης.”

“Αγωνιζόμασταν για αυτό για πολύ καιρό,” δήλωσε ο Bitzinger για τη νέα αναγνώριση της UNESCO, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Würstelstand ως “μια μορφή γαστρονομίας προσιτή σε όλους.”

Photo: bitzinger.wien

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχει εντάξει στην λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO:

 1) Η μεσογειακή διατροφή σε συνεργασία με την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, τη Πορτογαλία, τη Κύπρο και την Κροατία (2010 & 2013), καθώς και την 2) παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου (2014).

Η ερώτηση κρίσεως: «γλυκό (süss) ή καυτερό (scharf);»

Αυτή είναι η ερώτηση που θα σου κάνουν όταν θα περάσεις τη μεγάλη ουρά και θα έρθει η ώρα να παραγγείλεις. Δεν έχει να κάνει με το αν θα επιλέξετε Sachertorte ή Käsekrainer, αλλά αφορά την προτίμησή σας στη μουστάρδα – τη γλυκιά Kremser ή την καυτερή Estragon. Παρεμπιπτόντως, το Käsekrainer είναι αυστριακή εφεύρεση και αποτελεί παραδοσιακό κλασικό προϊόν. Είναι ένα ελαφρώς καπνιστό χοιρινό λουκάνικο με περιεκτικότητα σε τυρί 10-20%.

Οι στάσεις λουκάνικων της Βιέννης – κυρίως μικρά περίπτερα πεζοδρομίου – προσφέρουν όχι μόνο hot dogs, αλλά και wieners, Käsekrainer, τηγανητά λουκάνικα, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από γαστρονομικές εκπλήξεις. Συνοδεύονται από ποικιλία ποτών, από ποτά με γεύση βατόμουρου έως special μπύρες.

Όταν θα επισκεφθείς τη Βιέννη αυτά τα θα πρέπει να βρεις

Στη λίστα των επιλογών προστίθενται καινούργιες δημιουργίες και συνδυασμούς, ενισχύοντας την δημοφιλία των βιεννέζικων λουκάνικων. Αν βρεθείς στην αυστριακή πρωτεύουσα, η πιο κοντινή στάση λουκάνικων δεν είναι ποτέ μακριά.

Photo: Facebook Würstelstand Leo

Würstelstand am Hohen Markt: Βρίσκεται σε νησίδα κυκλοφορίας στο κέντρο της παλιάς πόλης. Τη μέρα είναι ιδανική για ένα γρήγορο σνακ, αλλά το λατρεύουν κυρίως για το νυχτερινό του ωράριο και την ποικιλία της πελατείας.

Bitzinger (Albertinaplatz και Prater): Φημίζονται για το Bosna, το hot dog και το Käsekrainer τους, με συνοδευτικά όπως draft μπύρα, κρασί ή σαμπάνια. Πρόκειται ίσως για το πιο viral hot dog stand στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Zum scharfen Rene: Η πιο «καυτερή» στάση της πόλης. Εδώ τα λουκάνικα σερβίρονται με τα πιο καυτερά μείγματα τσίλι και μια βραβευμένη, σπιτική σάλτσα κάρι.

Kaiserzeit Sausage Stand: Εκτός από τα παραδοσιακά λουκάνικα, προσφέρει τοπικές λιχουδιές όπως σούπα γκούλας και Altwiener Suppentopf.

Photo: wuerstelstandleo.at

Würstelstand LEO: Η παλαιότερη στάση λουκάνικων στη Βιέννη. Ήταν το μακρινό 1928 όταν ο Το 1928, ο Leopold Mlynek (πρεσβύτερος) ίδρυσε την πρώτη στάση λουκάνικων της Βιέννης. Μέχρι και σήμερα, ο «LEO» παραμένει ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης, μέρα και νύχτα!

Ξεχωρίζει για το «Big Mama», ένα τεράστιο λουκάνικο με τυρί για μεγάλες πείνες, καθώς και μεγάλη ποικιλία hot dogs.

Με πληροφορίες από www.euronews.com, www.wien.info, www.falstaff.com, https://bitzinger.wien/

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Σχολικοί λαχανόκηποι και πλούσιες δράσεις είναι τα Wonder Schools

Next Article

Αυτό δεν χάνεται: “ΒορΟινά” στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου

Related Posts