Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη αποστολή – αλλά είναι μία πρόκληση για όσους αλλά επιθυμούν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του κρασιού. Για αυτό και με λίγες γνώσεις και καθοδήγηση από ειδικούς, η επιλογή του ιδανικού κρασιού γίνεται μια απολαυστική εμπειρία.
Για να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά του κρασιού, συνομιλήσαμε με την οινολόγο Σάσα Αγαθαγγελίδου, ιδιοκτήτρια της Oinnous Cava, μιας κάβας που συνδυάζει την ποιότητα με την εξυπηρέτηση.
Για την Σάσα, ο σπόρος της ενασχόλησης με το κρασί φυτεύτηκε στην Τρίτη Λυκείου, όταν ο μαθηματικός της πρότεινε σπουδές στην Οινολογία, καθώς οι γονείς της ασχολούνταν με τον αγροτικό τομέα. Αν και αρχικά σκέφτηκε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αμπελιών, τελικά την κέρδισε το μάρκετινγκ και η πώληση κρασιού καθώς και η επικοινωνία με το οινόφιλο κοινό. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οινολογία, απέκτησε ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε στη Σαντορίνη, στο οινοποιείο Vassaltis, και συνεχίστηκε στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργάζεται ως οινοχόος στο εστιατόριο Garcon Brasserie.
Το όνειρό της ήταν να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση και, έτσι, άνοιξε την Oinnous Cava στην περιοχή της Πολίχνης. Εκεί μπορεί κανείς να βρει κρασιά από μπουτίκ αλλά και μεγάλα γνωστά οινοποιεία, αλκοολούχα ποτά, αξεσουάρ κρασιών, αλλά και να φτιάξει προσωπικά καλάθια δώρων. Επίσης, προσφέρει γευστικές δοκιμές, σεμινάρια και συναντήσεις οινόφιλων στο χώρο του, κατόπιν κράτησης.
Ας δούμε τις συμβουλές της για το τέλειο κρασί για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αλλά και για κάθε άλλη περίσταση.
Οδηγός επιλογής κρασιών για ιδιαίτερες και όχι μόνο περιστάσεις
Ποιο είναι το ιδανικό κρασί για να πιούμε σε ένα γιορτινό τραπέζι
Ο πρώτος κανόνας στην επιλογή ενός κρασιού είναι να αρέσει στον καταναλωτή! “Δεν μπορούμε να προτείνουμε ένα κόκκινο κρασί επειδή ταιριάζει με το φαγητό, αν ο πελάτης δεν το προτιμά, τονίζει η κ. Αγαθαγγελίδου. Επίσης πρέπει να ξεχωρίσουμε τη περίσταση και τα γούστα της παρέας. Μπορεί η παρέα να χρειάζεται ένα κρασί για να το απολαύσει είτε μόνο του είτε με κάποια συνοδευτικά, ή ένα κρασί για ένα γιορτινό τραπέζι με φαγητό! Ένα ελαφρύ λευκό ή κόκκινο κρασί με κάτι χαλαρό πιο έντονα κρασιά με φαγητό.
Αν ο καταναλωτής είναι ανοιχτός σε νέες προτάσεις, τότε θα του προτείνουμε να ανακαλύψει νέες ποικιλίες, νέα οινοποιεία και νέες γεύσεις” καταλήγει η ειδικός.
Ποικιλίες κρασιών για το γιορτινό τραπέζι και πώς να τις συνδυάσεις με φαγητό
Όταν το τραπέζι περιλαμβάνει κρέας, σαλάτες και διάφορα πιάτα, το καλύτερο είναι να επιλέξουμε ένα κόκκινο κρασί, ενώ για τα ψάρια προτιμούμε ένα λευκό κρασί. “Συνήθως σε ένα τραπέζι γιορτινό θα έχει κρέας, σαλάτες και διάφορες γεύσεις. Όταν πρέπει να επιλέξουμε κρασί για όλα τα πιάτα του τραπεζιού, προτείνουμε για το κρέας ένα κόκκινο κρασί ή λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι, για όσους δεν θέλουν να πιουν ερυθρό. Τα κόκκινα κρασιά είναι τα πιο δημοφιλή στις γιορτές, αλλά πάντα υπάρχουν και άλλες επιλογές “, εξηγεί η ειδικός. Ένα ρολό ή ένα γουρουνόπουλο με φρούτα συνδυάζεται υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί ξινόμαυρο, ενώ κότσι συνοδευόμενο με ένα παλαιωμένο Ασύρτικο δημιουργεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων.
Γενικότερα, η σωστή επιλογή κρασιού εξαρτάται από το χρώμα του κρασιού, την ποικιλία, το σώμα, την οξύτητα και την ένταση του. Ειδικότερα, η μέθοδος οινοποίησης (αν το κρασί έχει περάσει από βαρέλι ή όχι) παίζει επίσης ρόλο στην απόλαυση του κρασιού με το φαγητό. “Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξουμε κρασί που να συνδυάζεται αρμονικά με το χρώμα και την ένταση των πιάτων”, επισημαίνει.
Αφρώδεις οίνοι και σαμπάνιες για τα ρεβεγιόν
Τα αφρώδη κρασιά και οι σαμπάνιες έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο του χρόνου όπως και κάθε φορά που κάποιος θέλει να γιορτάσει ένα ευχάριστο γεγονός. Είναι ένα κρασί που πίνεται ευχάριστα, ταιριάζει με πολλά πιάτα και είναι συνδυασμένο με γιορτή, για αυτό και με την αλλαγή του χρόνου μαζί με όλες τις ευχές γευόμαστε και έναν αφρώδη οίνο ή σαμπάνια.
Ελληνικές επιλογές όπως το Ακακίες Ροζέ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη και ένα κρασί Ματάμης είτε λευκό είτε ροζέ, προσφέρουν υπέροχες γευστικές εμπειρίες. Δοκιμάστε ακόμη λευκό ή ροζέ αφρώδες Αμύντας, Collectionneuse αφρώδες ροζέ από το Κτήμα Ζην Ηδέως και πολλά άλλα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά.
Διαβάστε ακόμη: Τρύγος 2024 στη Βόρεια Ελλάδα: Οι συνθήκες, οι προσδοκίες και τα πρώτα δείγματα
Ποιο κρασί να διαλέξεις για δώρο;
Για εκείνους που θέλουν να κάνουν δώρο ένα κρασί η Σάσα Αγαθαγγελίδου προτείνει να κάνετε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό γούστο του παραλήπτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν προτιμά λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί και αν θα το συνοδεύσουν με φαγητό ή θα το καταναλώσει σκέτο.
“Συνήθως κάνω ερωτήσεις για να μπορέσω να καταλάβω ποιες είναι οι προτιμήσεις του. Ρωτάω να μάθω αν είναι άντρα ή γυναίκα, αν είναι για ζευγάρι, για πιο νέους ανθρώπους, αν πίνουν συχνά κρασί οι φίλοι τους ή όχι, κλπ. Επίσης, με ενδιαφέρει να μάθω αν πίνουν και άλλα ποτά και τι είδους ποτά και ανάλογα με την ένταση να καταλάβω αν θα τους πάω σε κάτι βαρύ ή όχι” επισημαίνει.
Η σωστή αποθήκευση και σερβίρισμα του κρασιού είναι κρίσιμα για την απόλαυσή του. “Πρέπει να αποθηκεύετε τα μπουκάλια ξαπλωτά ώστε να το κρασί να ακουμπάει και να βρέχει το φελλό, και σε δροσερό, σκοτεινό σημείο”, συμβουλεύει η οινολόγος. Επιπλέον, η θερμοκρασία και τα κατάλληλα ποτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόλαυση του κρασιού και στη γευστική εμπειρία με το φαγητό.
Επιλέγουμε ελληνικό κρασί
Το ελληνικό κρασί έχει μια ιδιαίτερη θέση στις γιορτές. Οι περισσότεροι προτιμούν να επιλέξουν ελληνικά κρασιά, καθώς τα γνωρίζει και είναι εύκολο να τα βρει. “Τα ελληνικά κρασιά ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και την αυθεντικότητα της γεύσης τους”, τονίζει η ιδιοκτήτρια της Oinnous Cava. Και συνεχίζει: “Οι περισσότεροι προτιμούν τα ελληνικά κρασιά και, νομίζω πως αν δεν είναι κάποιος γνωστής ή αν δεν έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή πολύ πιο δύσκολα θα επιλέξει ένα κρασί από ξένο αμπελώνα. Επιλέγει ελληνικά οινοποιεία γιατί τα γνωρίζει και μπορεί να τα βρει πιο εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης κρασιών”.
Η ειδικός προτείνει για τις γιορτές μερικές πολύ καλές ελληνικές ετικέτες, από συνεργαζόμενα οινοποιεία με την Oinnous Cava:
- Barbera από το Κτήμα Γρηγοριάδη, Χαλκιδική.
- Girlemis Mavroudi από το Δομοκό.
- Lexis Κυδωνίτσα από τον Ζαχαριά, Νεμέα.
Ποια είναι τα trends και οι αναδυόμενες ελληνικές ποικιλίες σε διεθνές επίπεδο;
Ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο έχουν κερδίσει φήμη στο εξωτερικό και μπορούν να ενταχθούν σε ένα γιορτινό τραπέζι διεθνούς επιπέδου.
Μια ανερχόμενη ελληνική ποικιλία είναι η Κυδωνίτσα, η οποία αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα και πιο συχνά, καθώς μπορεί να μας δώσει κρασιά με πολλούς τρόπους οινοποίησης. Επιπλέον, το Βιδιανό από την Κρήτη είναι μια νέα τάση, ενώ τα αφρώδη κρασιά συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε γιορτινές περιστάσεις και πολλά οινοποιεία άρχισαν να παράγουν και αφρώδεις οίνους.
“Επίσης, τα φυσικά, και τα βιοδυναμικά κρασιά αποτελούν τάση, η οποία μάλλον θα περάσει! Επειδή είναι κωδικοί ιδιαίτερης δυσκολίας παραγωγικά και το οινοποιείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερο ικανό να τους παράξει. Όποτε εμείς ως κάβα προτείνουμε συμβατικά κρασιά και σε καλές τιμές και πάντα διαθέτουμε και κάποιους κωδικούς για να καλύψουμε την τάση κατανάλωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα οινοποιεία πλέον χρησιμοποιούν μεθόδους που έτσι και αλλιώς παράγουν κρασιά ήπιας παρέμβασης. Αν σε κάποιον αρέσουν αυτά τα κρασιά, μπορεί εύκολα να τα συνδυάσει και στο γιορτινό τραπέζι”.
Όπως τονίζει, χαίρεται ιδιαίτερα όταν πελάτες της αναφέρουν ότι τα κρασιά που τους πρότεινε από μπουτίκ οινοποιεία ήταν τόσο ιδιαίτερα που δεν τα βρήκαν πουθενά αλλού και τους ενθουσίασαν.
“Πάντα σε ένα δικό μου γιορτινό τραπέζι, θα βρίσκεται ένα Ασύρτικο από το οινοποιείο του Βασάλτη και το Evangelo του Κτήματος Γεροβασιλείου. Πέρα από τον συνδυασμό φαγητού – κρασιού είναι και το συναίσθημα. Γιατί με αυτά τα κρασιά από τα δυο οινοποιεία βρίσκονται και αγαπημένοι άνθρωποι που δουλέψαμε μαζί”, σημειώνει η κ. Αγαθαγγελίδου.
Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για τις γιορτές μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση, καθώς πρέπει να συνδυάσουμε τις προτιμήσεις των καλεσμένων με τα πιάτα του γιορτινού τραπεζιού. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα φθηνά κρασιά για να τα απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Όποιο κρασί, απόσταγμα ή ποτό και αν επιλέξετε, να το απολαύσετε!
Καλή χρονιά!
Info:
Σάσα Αγαθαγγελίδου
Αγνώστου Στρατιώτου 73 Πολίχνη Θεσσαλονίκη
+30 231 1821022, info@oinnous.com
Διαβάστε ακόμη: Η Ανθή Χαραλαμπόγλου από τη Βιτάστα Σερρών έφτασε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να σπουδάσει την τέχνη του κρασιού