Δεν σταματά να μας εκπλήσσει, όχι πάντα θετικά, ο Οδηγός Michelin τα τελευταία χρόνια, ο οποίος λαμβάνοντας μεγάλες χορηγίες από διάφορες χώρες, μοιράζει σχεδόν ακατάσχετα αστέρια Michelin. Μετά, λοιπόν, τις γευστικές παράγκες που βράβευσε στην Ταϊλάνδη και την πόλη του Μεξικού, τώρα έδωσε το πρώτο του αστέρι σε… παγωτατζίδικο.
Και κάπως έτσι, το Minimal, όπως ονομάζεται, στην πόλη Taichung της Ταϊβάν, έγινε το πρώτο και μοναδικό κατάστημα παγωτού στον κόσμο που έλαβε αστέρι Michelin, γράφοντας τη δική του Ιστορία. Υπενθυμίζεται ότι ο Οδηγός έδωσε φέτος αστέρι Michelin σε 10 νέα εστιατόρια της χώρας και πλέον η Ταϊβάν έχει συνολικά 48 μισελενάτα εστιατόρια, αλλά και ένα παγωτατζίδικο.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο εξειδικεύεται στο παγωτό. Βρίσκεται σε μία κεντρική λεωφόρο της Taichung και η πρόσοψή του θυμίζει περισσότερο σκανδιναβικό αρχιτεκτονικό γραφείο, παρά ζαχαροπλαστείο. Εκτείνεται σε δύο ορόφους, με σημεία πώλησης, αλλά και ειδικό τμήμα με τραπεζοκαθίσματα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα μενού γευσιγνωσίας 7 σταδίων, το οποίο περιλαμβάνει μόνο παγωτά.
«Με επίκεντρο το παγωτό, το εστιατόριο τοποθετεί επιδέξια στα πιάτα του στρώματα με διαφορετικές γεύσεις και υφές, κάνει παιχνίδια μέσω των εναλλαγών της θερμοκρασίας και των δημιουργικών συνδυασμών με τοπικά συστατικά από την Ταϊβάν», υπογραμμίζει ο Οδηγός Michelin στην αναφορά που κάνει στο Minimal.
Ένα παγωμένο degu
Tο Minimal άνοιξε τις πόρτες του το 2021. «Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός που φαίνεται ως αποτέλεσμα στα παγωτά μας, μπορεί να φαίνεται πολύ απλός, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκος στη δημιουργία του», λέει ο εμπνευστής της ιδέας και ιδιοκτήτης Arvin Wan.
Στο ισόγειο του καταστήματος υπάρχει ένα πάγκος για παγωτό take away που προσφέρει έξι πρωτότυπες γεύσεις που ανανεώνονται συνεχώς. Οι πρόσφατες επιλογές περιλαμβάνουν το biluochun (ένα είδος πράσινου τσαγιού) με ζαχαροκάλαμο και ένα βότανο που ονομάζεται Angelica morii, καθώς και πευκοβελόνες με έλαιο σπόρων καμέλιας και πράσινα βότανα της Ταϊβάν.
Το εστιατόριο 20 θέσεων, στον δεύτερο όροφο, σερβίρει ένα μενού επτά πιάτων που παίζει με πρώτες ύλες σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η δομή του μενού αλλάζει ελάχιστα κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά τα υλικά και τα θέματα αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές.
Κάθε πιάτο έχει πάρει το όνομά του από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται, και το τρέχον μενού ξεκινάει με ένα μισολιωμένο ορεκτικό, το Loquat/Pear που σερβίρεται στους 0 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, οι πελάτες απολαμβάνουν το μοναδικό ζεστό πιάτο του μενού, που είναι noodles ρυζιού ανάμεσα σε δύο τραγανές τηγανίτες, με τίτλο Ρύζι/Ενταμάμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Η εμπειρία συνεχίζεται με το Wild Ginger Flowers/Sake που είναι ένα γλειφιτζούρι από πάγο στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθεί το πιάτο με τον ξυρισμένο πάγο Whisky/Pineapple/Magnolia στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου, το στάδιο με παγωτό Snakeweed/Perilla/Anise στους μείον 12 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια το πιο ψυχρό πιάτο, το Strawberry/Roselle/Cream στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου, που σερβίρεται με υγρό άζωτο και παγοκρυστάλλους. Το μενού γευσιγνωσίας ολοκληρώνεται με ένα επιδόρπιο ζαχαροπλαστικής στους 40 βαθμούς Κελσίου που σερβίρεται με παγωτό longan και όσμανθο.
Πηγή: www.fnl-guide.com
Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το φθηνότερο εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο (vd)