Όσα ωραία «μαγειρεύονται» στην KOUZINA του Δήμου Αριστοτέλη

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να λέγαμε ότι κάθε χρόνο το Γαστρονομικό Φεστιβάλ KOUZINA μας εκπλήσσει με την εξέλιξη και τη δημιουργικότητα, που είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη.

Φέτος θα έχει διάρκεια τέσσερις ολόκληρους μήνες (15.5.24 – 15.9.24) και με συνδυασμούς από τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και τη σύγχρονη μαγειρική δημιουργικότητα, προσκαλεί επισκέπτες από όλη την Ευρώπη – ίσως και όλο τον κόσμο –  να ανακαλύψουν τη μοναδική εμπειρία της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής, το Foodstory.gr βρέθηκε σε μία μοναδική βραδιά μεσογειακής κουζίνας της Μάλτας (τιμώμενος μεσογειακός προορισμός)  στο ειδυλλιακό εστιατόριο του Avaton Luxury Beach Resort στην παραλία Κομίτσα, στα Νέα Ρόδα.

Οι chef, καθηγητές γαστρονομίας Emie Briffa και Aldo Vella μαζί με τον ιδιοκτήτη του Avaton Luxury Villas Resort Πάνο Χαντζή.

Μια νύχτα γευσιγνωσίας στο Avaton Luxury Beach Resort

Στο πολύ φιλόξενο Avaton Luxury Beach Resort – Relais & Châteaux, δύο Μαλτέζοι δάσκαλοι της γαστρονομίας παρουσίασαν την τέχνη τους. Οι  visiting chef τους καθηγητές γαστρονομίας Emie Briffa και Aldo Vella από το Institude of Tourism Studies (I.T.S.) της Βαλέτα, ετοίμασαν για τους καλεσμένους τους σούπα βελουτέ φάβας, μπακαλιάρο, χταπόδι με πουρέ αρακά και χτένι, λαβράκι με πουρέ κουνουπίδι, κουνέλι ρολό με καρότα και πιπεριές, και για επιδόρπιο, μηλόπιτα με παγωτό και κανολί.

Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια μοναδική οινική εμπειρία, με κρασιά όπως το Ασύρτικο του 2020 από το Akrathos Winery και αφρώδη οίνο Καρανίκα από το Αμύνταιο Φλώρινας. Τα κρασιά σερβιρίστηκαν από τον sommelier Αντώνη Νικολαΐδη, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με γλυκό Hilandar από τη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Νίκος Αυγερινός, η διευθύντρια μάρκετινγκ του Kouzina και τουριστικής προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Παππά, ο οινοποιός του Akrathos Winery Μπάμπης Μπεκρής, και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό το “ΚΟUZINA” δεν θέλεις να το χάσεις: 4 ολόκληροι μήνες γεμάτοι γεύσεις και αρώματα!

Στην φιλόξενη αγκαλιά του Avaton Luxury Beach Resort

Στο τιμόνι της κουζίνας του Avaton Luxury Beach Resort – Relais & Châteaux βρίσκεται καθημερινά ο σεφ Πάνος Παπαδόπουλος που μέσα από εκλεπτυσμένα μενού αναδεικνύει την αναβαθμισμένη ελληνική κουζίνα. Οι επισκέπτες του resort, κυρίως Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, απολαμβάνουν παραδοσιακές γεύσεις σε σύγχρονες εκδοχές αλλά και περισσότερες από 300 ετικέτες κρασιών, που κυρίως είναι ελληνικές.

** Το “Relais & Châteaux” είναι ένας διεθνής οργανισμός πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατορίων, γνωστός για την παροχή υψηλής ποιότητας φιλοξενίας και γαστρονομίας. Οι ιδιοκτησίες του διακρίνονται για τη μοναδικότητά τους, την τοπική κουλτούρα και την εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Φέτος, το ξενοδοχείο θα φιλοξενήσει  Έλληνες σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin, ώστε ο επισκέπτης να έχει μία κορυφαία εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας και γαστρονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Κυριακάτικη εξόρμηση για brunch ή κρασί στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Μεσογειακή Εβδομάδα – Αφιέρωμα στη Μάλτα

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Εβδομάδας του Φεστιβάλ, από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου 2024, η κουζίνα της Μάλτας πήρε κεντρική θέση σε διάφορα σημεία του Δήμου Αριστοτέλη. Οι καθηγητές γαστρονομίας Emie Briffa και Aldo Vella από το Institute of Tourism Studies (ITS) στη Βαλέτα παρουσίασαν ένα παραδοσιακό μαλτέζικο μενού, με κουνέλι και άλλες ιδιαίτερες γεύσεις.

Το γαστρονομικό ταξίδι περιλάμβανε:

**Gourmet δείπνο** στο Avaton Luxury Beach Resort – Relais & Châteaux, παρουσιάζοντας τη luxury εκδοχή της μεσογειακής γαστρονομίας.

**Θαλασσινό δείπνο** στο Camino Club της παραλίας Ξηροποτάμι Ιερισσού, όπου προσφέρθηκε ένα αντιπροσωπευτικό μαλτέζικο μενού με πρωτογενή παραγωγή από τον Άθωνα.

**Street Food** στο restaurant Olympic της Ολυμπιάδας, όπου οι σεφ προετοίμασαν σάντουιτς με ολόφρεσκα θαλασσινά και μύδια Ολυμπιάδας, τυλιγμένα σε ολόφρεσκο ψημένο ψωμί.

**Workshop και Live Cooking** στο Finest Fish Restaurant Kokkinos στην Ουρανούπολη, με την παραδοσιακή μαλτέζικη ψαρόσουπα Aljotta να κυριαρχεί σε ένα δείπνο που συνδύαζε τη χρήση θαλασσινών με όσπρια και άλλα προϊόντα της γης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινα Μεσογειακά Νησιά στην Ίδια Γεωγραφική Παράλληλο» και της ενότητας «Γνωρίζω τη Μεσογειακή Γειτονιά μου».

«Μέσα σε 2 χρόνια από την ημέρα που ‘χτυπήσαμε’ την πόρτα της μαλτέζικης τουριστικής αγοράς», αναφέρει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, «έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα – με ομάδες Μαλτέζων επισκεπτών να εκδράμουν συχνά στην περιοχή και προπαντός να επενδύουν στο ‘live like locals’, δηλαδή στην απόκτηση τοπικής εμπειρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με tour operator της Μάλτας, οργανώνει νέο inspection στην Ανατολική Χαλκιδική. Τον Ιανουάριο του 2025, αποστολή chef ambassadors θα ταξιδέψει στη Μάλτα, παρουσιάζοντας την «αθωνική κουζίνα» σε τρεις εκδοχές της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα, παρά τον μικρό της πληθυσμό, διοχετεύει την Ευρώπη με ταξιδευτές τέσσερις φορές το χρόνο, γεγονός που την τοποθετεί αυτόματα στις μεγάλες αγορές. Το ισχυρό κατά κεφαλήν εισόδημα και η εξωστρέφεια των Μαλτέζων την κατατάσσουν στις αγορές των αυθόρμητων ανθρώπων, που εξωτερικεύουν συναισθήματα και σκέψεις με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Η προβολή και η ανάπτυξη ενός τόπου περνά μέσα από την γαστρονομία του

Ο Δήμος Αριστοτέλη, αναβαθμίζει κάθε χρόνο το θεσμό, καθώς μέσα από την ανάδειξη της παραδοσιακής και υψηλής γαστρονομίας του τόπου, αλλά και των τοπικών του προϊόντων αποδεικνύει πως η γαστρονομία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην υγιή ανάπτυξη και πολιτιστική αναγνώριση των σύγχρονων τουριστικών προορισμών.

Η ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας και η ανάδειξη της Ανατολικής Χαλκιδικής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Επικεφαλής chef του KOUZINA είναι η Ντίνα Νικολάου. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 22 τοπικοί φορείς, πάνω από 150 τουριστικές επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης και εκατοντάδες εθελοντές.

Ανακάλυψε τη γαστρονομική κληρονομιά της Χαλκιδικής μέσα από το Φεστιβάλ KOUZINA 2024.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του KOUZINA θα το βρεις ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμη: Πολλοί προωθούν την τοπική γαστρονομία. Ελάχιστοι όπως ο Δήμος Αριστοτέλη

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

FrontAg Nexus: Πώς οι καινοτόμες αγροτικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες

Next Article

Ο Ελληνο – Ιάπωνας επιχειρηματίας που παράγει το κρασί "ΑιΩ" με θέα τον Άθωνα

Related Posts