Εκείμερος: Ένα ταξίδι στον γευστικό πλούτο της Ημαθίας

Στον Νέο Πρόδρομο της Ημαθίας, η μικρή κοινότητα αγκαλιάζει με περηφάνια έναν προορισμό γεύσης και παράδοσης, τον Εκείμερο. Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το ταξίδι της από ένα καφενείο στο κέντρο του χωριού και γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς φαγητού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Εκείμερο, η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα. Κάθε μέρα δημιουργούν νέα πιάτα, εκμεταλλευόμενοι τα καλύτερα των τοπικών προϊόντων και των εποχιακών συνθηκών. Από μικρασιατικά κόκκινιστα μέχρι αμνοερίφια, η γκάμα των γεύσεων είναι ευρεία και ποικίλη.

Η ιστορία του ξεκινάει όταν ο Σάββας Περπερίδης, ο ιδιοκτήτης του, αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.  Το καφενείο έγινε παρελθόν και άνοιξε ο δρόμος για ένα καινούργιο μαγαζί, που σήμερα αποτελεί το σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν αυθεντική γεύση και ζεστή φιλοξενία πολύ κοντά στη Βέροια αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι γκουρμέ. Είναι παραδοσιακή κουζίνα αλλά προσεγμένη πολύ, διευκρινίζει ο Σάββας. Το όνομα Εκείμερος είναι ένας φόρος τιμής στους Πόντιους, μια αναγνώριση της παράδοσης και της κληρονομιάς που μας έχουν αφήσει.

Στην κουζίνα του Εκείμερου, η παράδοση ζει και αναπνέει

Οι μυρωδιές του μαγειρεμένου στο τζάκι κρέατος γεμίζουν τον χώρο, δίνοντας υπόσχεση για μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Η εικόνα της κατσαρόλας που βράζει πάνω στη φωτιά και οι μυρωδιές από τις συνταγές της γιαγιάς, δίνουν περισσότερη ζεστασιά στον ήδη πολύ ζεστό χώρο της σάλας.

Ελάφια, αγριογούρουνα, μοσχαρίσια μάγουλα και οσομπούκο αναδεικνύονται σε πιάτα που αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία και την αγάπη για την παράδοση.

Μαγειρεύουν αρνάκι κλειστό, το οποίο το γεμίζουμε με ρυζάκι και μυρωδικά. Το ψήνουν στο φούρνο από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης, ετοιμάζουν λαχανόσαρμάδες με ψιλοκομμένο κρέας και στον πάτο της κατσαρόλας βάζουν χοιρινές μπριζόλες που βγάζουν τη γεύση τους. Αυτό το έκαναν στο χωριό κυρίως τα Χριστούγεννα, και ουσιαστικά συμβολίζει την πάνα του Χριστού, όπως τον είχαν τυλίξει μωρό. Το χειμώνα μαγειρεύουν το μοσχαράκι με ξινόμαυρο και το καλοκαίρι κάνουμε ένα ψαρονέφρι με ροδάκινα από τη φάρμα μας, με λευκό κρασί της περιοχής.

Όλα τα κρέατα προέρχονται από τοπική φάρμα, που έχει ζώα ελεύθερας βοσκής. Βασίζονται πολύ στο ντόπιο κρέας, γιατί η Ημαθία είναι ο πρώτος νόμος στην εκτροφή βοοειδών, όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης του.

Διαβάστε ακόμη: Όσα νόστιμα βγάζει η Κεντρική Μακεδονία σε ένα ταξίδι

Η οικογένεια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον Εκείμερο. Με τέσσερα παιδιά και την Μαρία και την Πελαγία Μαργαρίτου στην κουζίνα, κάθε πιάτο είναι αγάπης γεμάτο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι η υπόσχεση τους προς τους πελάτες τους, με τη φιλοσοφία “πρώτα το μάτι, μετά η κοιλιά” να καθοδηγεί κάθε τους δημιουργία.

Ο Εκείμερος δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της παράδοσης, με γεύσεις που αγκαλιάζουν την ψυχή και θυμίζουν τις γεύσεις της παιδικής ηλικίας. Με θέα τον κάμπο της Βέροιας και την αυθεντικότητα της περιοχής, κάθε επίσκεψη στον Εκείμερο αφήνει μια ανεξίτηλη εντύπωση. Είναι μία ευκαιρία για μία εκδρομή πολύ κοντά στην πόλη και στην καρδιά του βεροιώτικου κάμπου.

Και με κάθε λεπτομέρεια και κάθε πιάτο που σερβίρεται, ο Εκείμερος συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη γαστρονομία της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το «Macedonian Gourmet» πιάτο της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πεντανόστιμο

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Πιο πλούσιο από ποτέ το πρόγραμμα της φετινής Δραμοινογνωσίας

Next Article

Εξερευνώντας τη Χαλκιδική μέσα από τα προϊόντα της

Related Posts