Μέσα στην περίοδο της νηστείας ψάχνεις να βρεις τι να μαγειρέψω σήμερα, ώστε να είναι νόστιμο και χορταστικό.
Τα τρόφιμα της νηστείας, είναι περιορισμένα, όμως οι νηστίσιμες συνταγές είναι άπειρες. Μπορείς να μαγειρεύεις κάθε μέρα κάτι νόστιμο, που μπορείς να προμηθευτείς εύκολα, από την ολοκαίνουργια Αγορά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προτείνουμε τρεις συνταγές για τις ημέρες της Σαρακοστής και με υλικά από την Μοδιάνο
Φάβα με γαρίδες κοκκινιστές**
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. φάβα Kastor Farm
500 γρ. γαρίδες Carrefour Express
1 κ.σ. ελαιόλαδο Chrisopigi Deli
Σάλτσα ντομάτας Αγροτικός Συνεταιρισμος Μεσοτόπου Λέσβου
1 μικρό κρεμμύδι ξερό Carrefour Express
Αλάτι & Πιπέρι Bahar Μοδιάνο
Χυμός λεμονιού Carrefour Express
Εκτέλεση
Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να τρέχει διαυγές. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα, κρύο νερό αρκετό για τη σκεπάσει 3-4 δάχτυλα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ολόκληρο, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό σε μέτριας έντασης φωτιά για μία τουλάχιστον ώρα ή μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και η φάβα να χυλώσει.
Ετοιμάζουμε τις γαρίδες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες, τη σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι οι γαρίδες να είναι έτοιμες.
Κόστος παρασκευής συνταγής 12 ευρώ
*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες
Σουπιές με πατάτες κοκκινιστές**
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες Mr Fish
1 ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Carrefour Express
2-3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Οlicatessen
1 ½ σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο Carrefour Express
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας Carrefour Express
½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους Αγροτικός Συνεταιρισμος Μεσοτόπου Λέσβου
2 κόκκους μπαχάρι Bahar Μοδιάνο
1 ξυλάκι κανέλα Bahar Μοδιάνο
1 δαφνόφυλλο Bahar Μοδιάνο
2 γαρίφαλα Bahar Μοδιάνο
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί My Cava
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες Carrefour Express
Αλάτι & Πιπέρι Bahar Μοδιάνο
Εκτέλεση
Kόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια. Σε μία μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο. Προσθέτουμε τις σουπιές και αχνίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε καλά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις πατάτες, το μπαχάρι, την κανέλα, το δαφνόφυλλο και το γαρίφαλο. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό ή όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη της φωτιάς να σιγοβράσει για μία ώρα.
Μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.
Κόστος παρασκευής συνταγής 27 ευρώ
*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες
**Μους σοκολάτα νηστίσιμη
Υλικά για 4 μερίδες
350 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο Ηλιοτρόπιο
50 γρ. ελληνικός καφές Petits Grecs (ρόφημα από δύο κάψουλες)
Χαλβάς Wild Souls
4 γρ. ζελατίνη σε φύλλα ή 5 φύλλα ζελατίνης Carrefour Express
200 γρ. φυτικό γάλα Carrefour Express
200 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη Carrefour Express
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Θα χρειαστεί να περάσουν μερικά λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φυτικό ρόφημα, τον ελληνικό καφέ και αφήνουμε να βράσει. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και βάζουμε σε ένα μπολ. Όταν το ρόφημα με τον καφέ βράσει, στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα βάζουμε στο ρόφημα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Προσθέτουμε την (χτυπημένη σε σαντιγί), φυτική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μερίδες και μεταφέρουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με τον χαλβά στην κορυφή.
3. Όταν η φάβα είναι έτοιμη σουρώνουμε και κρατάμε τα υγρά που τυχόν έχουν μείνει. Περνάμε τα όσπρια και το κρεμμύδι στο multi μέχρι να έχουμε μία ωραία κρέμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με τις γαρίδες που ετοιμάσαμε.
Κόστος παρασκευής συνταγής 8 ευρώ
*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες
**Από τον Δημήτρη Κοπαράνη
chef / food blogger