Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η ελληνική κουζίνα είναι τόσο μαγευτικά διαφορετική από άκρη σε άκρη της χώρας. Αυτή τη φορά θα σου μιλήσω για τον πλούτο και την ποικιλομορφία στις κουζίνες κάθε περιοχής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή το fam trip που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακάλυψα την κουζίνα της περιοχής και τα γευστικά βορειοελλαδίτικα κρασιά.

Είναι κάποια μέρη στην Ελλάδα, που ξεχωρίζουν για την άγρια και ανεπιτήδευτη ομορφιά τους. Αυτά τα μέρη αξίζει να τα εξερευνήσεις off season καθώς τότε μπορούν να σου αποκαλυφθούν καλύτερα.

Με αισθητές τις επιρροές της από τις κουζίνες της ευρύτερης περιοχής, όπως της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας ξεχωρίζει για τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων και τον σεβασμό στις πρώτες ύλες.

Στον Έβρο για ψάρι αλλά και κρέας

Το σίγουρο είναι ότι το φαγητό στον Έβρο είναι μια εμπειρία που θα σε συνοδεύει για πολύ καιρό μετά την επίσκεψή σου στην περιοχή.

Στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά μπορείς να βρεις εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά και ταβερνάκια, που σερβίρουν απλές και νόστιμες συνταγές.

Λόγω και της ιδιαιτερότητάς του ως προς την γεωγραφία, ο Έβρος διαθέτει πολύ πλούσια τοπική κουζίνα και διαφορετικά φαγητά.

Δοκίμασε τον θρακιώτικο σαρμά και τις περίφημες πίτες, τα ολόφρεσκα ψάρια και τα παραδοσιακά κρεατικά όπως τα πικάντικα λουκάνικα και τον καβουρμά από το Σουφλί  και τα Λάβαρα. Η Θράκη είναι πασίγνωστη για τα ζυμαρικά της  και όχι άδικα. Οι γιουφκάδες είναι οι παπαρδέλες της αναλοτικής και συνδυάζονται απόλυτα με τα σιγομαγειρένα κρεατικά και τα τυριά της περιοχής.

Μην ξεχάσεις να ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου με παραδοσιακά γλυκά από τα ξακουστά ζαχαροπλαστεία της περιοχής.

Ροδόπη: Το ψηφιδωτό των γεύσεων και των αρωμάτων Ανατολής και Δύσης

Η επίσκεψη στο κέντρο της Θράκης, είναι εμπειρία και όχι μόνο γαστρονομική. Από το σαββατιάτικο παζάρι και τη δημοτική αγορά όπου χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Πομάκοι πουλούν από ρούχα μέχρι ζαρζαβατικά και ψάρια, μέχρι το εμπορικό κέντρο με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακά καφεκοπτεία και τα ζαχαροπλαστεία με τα σουτζούκ λουκούμ και τα βουτυρένια γλυκίσματα.

Στην Κομοτηνή σε οδηγεί η μυρωδιά του καφέ. Αυτός ο παραδασιακός ανατολίτικος καφές, φέρνει ευθύς στο φλιτζάνι σου ένα χαρμάνι αρωμάτων και πολιτισμών. Δοκίμασε ακόμη το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς, για τους οποίους φημίζεται η περιοχή.

Τόσο στην όψη όσο και στην γεύση της Κομοτηνής, είναι εμφανείς η ανάμειξη παρόντος και παρελθόντος τόσο στον αστικό ιστό όσο και στα μεικτά χωριά ή τα ορεινά πομακοχώρια της Ροδόπης.

Μην ξεχνάς ότι από την Κομοτηνή δεν λείπει ο νεανικός παλμός που δίνουν οι φοιτητές που απολαμβάνουν ωραία στέκια για μεζέ, καφέ και κρασί.

Ξάνθη: Η Ανατολή και η Δύση σε μία πόλη

Όταν ακούς το όνομα της Ξάνθης, το μυαλό σου πάει στα σιροπιαστά και τα ανατολίτικά      γλυκά όπως το καζάν ντιπί και οι καριόκες. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τραγανό σαραγλί, χορταστικές τουλούμπες και αμυγδαλένια σεκέρ παρέ.

Στην Ξάνθη έχω φάει το πιο νόστιμο γιαουρτλού, που υπάρχει. Άλλωστε, τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια μέσα στην πόλη αλλά και στα γύρω χωριά φημίζονται για τα κρεατικά και τις παραδοσιακές ανατολίτικες συνταγές, που αναβαθμίζουν δημιουργικά.

Πάντως, ακόμη και αν δεν αγαπάς τις παραδοσιακές γεύσεις με τα έντονα μπαχάρια και τις πλούσιες σάλτσες, μην αναρωτιέσαι τι θα φάω στην Ξάνθη. Υπάρχουν γαστρονομικά διαμάντια στην πόλη όπου  θα μπορέσεις να απολαύσεις ένα γευστικό ribeye ή ένα πιάτο θαλασσινών και να το συνδυάσεις με ένα από τα θαυμάσια βορειοελλαδίτικα κρασιά.

Καβάλα: Το «Μονακό» της Βόρειας Ελλάδας

Η Καβάλα είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός για Χριστούγεννα, όπως και όλο το χρόνο. Είναι ένας προορισμός κοντά στην Αθήνα, αφού με το αεροπλάνο απέχει περίπου μία ώρα.

Ακόμη και αν την έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου για τις φανταστικές παραλίες και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της, θα μαγευτείς αν την επισκεφτείς τον χειμώνα. Η ομορφιά της αμφιθεατρικής αυτής πόλης, το φυσικό της τοπίο και το πολιτιστικό της υπόβαθρο την καθιστούν μοναδική επιλογή για μία χειμωνιάτικη απόδραση.

Μην αναρωτιέσαι τι θα φάω στην Καβάλα. Σίγουρα θαλασσινά και ψάρια, «θρούμπες» ελιές Θάσου και τσίπουρο πρώτης ποιότητας. Φυσικά και next level εστιατόρια για κρεατοφάγους θα βρεις μέσα στην παλιά πόλη, στα γραφικά σοκάκια που συγκεντρώνουν κάθε βράδυ μεγάλο αριθμό ελλήνων κα ξένων επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμη:

Bostani Gastronomy: Γαστρονομικός προορισμός για όλες τις εποχές

Μην φύγεις από την πόλη χωρίς να πάρεις κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. Σίγουρα θα κάνεις κάποιον πολύ χαρούμενο αν τους κάνεις δώρο. Ειδικά, τις γιορτινές μέρες όλοι αναζητούν φρεσκοψημένους κουραμπιέδες με έντονο άρωμα βουτύρου και καβουρδισμένου αμύγδαλου.

Οι δρόμοι της γεύσης της Βόρειας Ελλάδας περνούν από τη Δράμα

Θα μπορούσε να γίνει η «Τοσκάνη της Ελλάδας», γιατί συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε τοπ οινοτουριστικός προορισμός στην Ελλάδα.

Η πόλη έχει γίνει διάσημη για τους εκλεκτούς της οίνους και για τα τσίπουρα της αλλά και για τα τοπικά της προϊόντα όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, τα φασόλια και οι πατάτες Νευροκοπίου, τα βότανα και τα ζαρζαβατικά της. Για τις φρέσκιες πέστροφες που μπορεί κανείς να απολαύσει στις Πηγές Κεφαλαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Δράμα θα φας και θα πιείς καλά. Θα περάσεις ακόμη καλύτερα

Κάποιοι ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να γευτούν τα εξαιρετικά κρασιά της Δράμας. Τα οινοποιεία της περιοχής εντάσσονται στο δρόμο του κρασιού του Διονύσου.

Η Διαδρομή αρχίζει από το Ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση της Δράμας, προς τιμή του θεού που δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια της αμπέλου. Περιμετρικά, οι επιλογές των επισκέψιμων οινοποιείων της Δράμας είναι πολλές: ανηφορίζοντας στο Όρος Φαλακρό, τα Κοκκινόγεια, νοτιοανατολικά της πόλης, το Μικροχώρι και γύρω από την ιστορική κωμόπολη Αδριανή.

Συνεχίζοντας, οι αμπελώνες της Καβάλας, είναι συγκεντρωμένες στις περιοχές Ελευθερών και Ορφανού, στα νοτιοδυτικά του Παγγαίου όρους, που ήταν κέντρο διονυσειακής λατρείας στην αρχαιότητα.

Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή μπορείς να κατευθυνθείς προς Θράκη και να φτάσεις στα Άβδηρα. Η διαδρομή συνεχίζει στη Ροδόπη με τη Μαρώνεια και την ομηρική Ίσμαρο, την πατρίδα του οίνου με τον οποίο, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Ο δρόμος του κρασιού δεν σταματά παρά στην Ορεστιάδα καταλήγοντας στα Μαράσια του Βόρειου Έβρου.

Σήμερα, οι νεοφύτευτοι αμπελώνες, αποδεικνύουν την προσπάθεια αναβίωσης και συνέχισης μιας πανάρχαιας οινοποιητικής παράδοσης. Καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως το ασύρτικο, το ξινόμαυρο, η μαλαγουζιά, το μαυρούδι και το λημνιό, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Αξίζει να ταξιδέψεις μέχρι τον Πολύγυρο Χαλκιδικής για το οινομαγειρείο Μαριγούλα

Next Article

Γαλοπούλα και χριστουγεννιάτικα κεράσματα μοίρασαν τα Ξενοδοχεία Χανδρή

Related Posts