Για καλό Οσομπούκο (Ossobuco) πηγαίνεις στο “Μονμάρτη Wine Bar”

Στο menu του Μονμάρτη Wine Bar Restaurant βρίσκεις Ossobuco με πουρέ πατάτα και gremolata. Σκέφτεσαι: “χορταστικό θα είναι, ας το δοκιμάσω”.

Μόλις έκανες μία πολύ καλή επιλογή, διότι αυτό το οσομπούκο δεν είναι μόνο χορταστικό, αλλά και ζουμερό, και μαλακό και νόστιμο.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά στα εστιατόρια δοκιμάζουμε το συγκεκριμένο πιάτο με κρέας που δεν μαγειρεύεται σωστά, γίνεται σκληρό και χάνει την γεύση του. Η όποια σάλτσα το συνοδέψει, δεν το σώζει αλλά απλά είναι μία  γευστική σάλτσα σε ένα άνοστο κομμάτι κρέας.

Στην Μονμάρτη όμως, όχι τη γαλλική, αλλά τη θεσσαλονικιώτικη, που βρίσκεται στη οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το Ossobuco έχει βάθος στη γεύση και συμπληρώνει την νοστιμιά της σάλτσα ψητού, με την οποία περιχύνεται.

Το μυστικό της γεύσης είναι η γκρεμολάτα, που την βάζεις από πάνω και δίνει τη φρεσκάδα που χρειάζεται ένα πιάτο με ένα σιγομαγειμένο λιπαρό κομμάτι κρέατος, μία σάλτσα πλούσια και γεμάτη, και ένας κρεμώδης πουρές πατάτας. Στο πιάτο υπάρχει και ένα λάδι μυρωδικών, που προσθέτει περισσότερο χρώμα παρά γεύση.

Αν είσαι τυχερός και το κομμάτι σου έχει μεδούλι, η μπουκιά με το μεδούλι και την γκρεμολάτα, μπορεί να σου φέρει δάκρυα στα μάτια. Στην υπερβολή του το σχόλιο, αλλά πραγματικά, είναι πολύ νόστιμο. Θα με θυμηθείς, αν το δοκιμάσεις.

Τι πρέπει να ξέρεις για το Οσομπούκο (μιλανέζικα: òss bus, προφέρεται οζμπύς)

  • Είναι σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας
  • Κομμάτι συνήθως από μοσχαρίσιο κότσι
  • Παραδοσιακά σερβίρεται με ριζότο μιλανέζε ή πολέντα,
  • Σερβίρεται με κάποια πλούσια σάλτσα λαχανικών ή κρέατος
  • Ο μυελός στην τρύπα του οστού είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του πιάτου
  • Συχνά γαρνίρεται με γκρεμολάτα (πράσινη σάλτσα από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και σκόρδο. Είναι το τυπικό συνοδευτικό του μιλανέζικου κοκκινιστού μοσχαρίσιου πιάτου ossobuco alla milanese)

 Οίνοι ΠΓΕ / ΠΟΠ από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ Νάουσα 

**: Η γευστική δομική έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενημέρωση στα κράτη -μέλη (Ελλάδα – Γερμανία)»  κατά το οποίο ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσα διοργάνωσε food & wine pairing.

Το δείπνο περιελάμβανε την δοκιμή Ευρωπαϊκών Οίνων ποιότητας (ΠΟΠ & ΠΓΕ) καθώς και την ενημέρωση των καλεσμένων σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορίζει την Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνων.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Πώς πήγε η προβολή της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικός προορισμός

Next Article

Οι νικητές του 23ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσ/κης

Related Posts