Το ρύζι, βρασμένο ή στον ατμό, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, γεγονός που το καθιστά απολύτως κατάλληλο για μια ισορροπημένη διατροφή.
Το ρύζι αποτελεί κομμάτι της διατροφής στις κουζίνες όλου του κόσμου. Στην Ευρώπη, οι κύριες ποικιλίες ρυζιού, που καλλιεργούνται, είναι οι Καρολίνα και Ρονάλντο, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικά. Οι συγκεκριμένες μεσόσπερμες ποικιλίες ρυζιού προσαρμόζονται εξαιρετικά στο μεσογειακό κλίμα.
Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, όπως το μέσο μέγεθος του κόκκου στα 6mm και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φθοράς που παρουσιάζουν που είναι μικρότερο από 0,5%, οι εν λόγω ποικιλίες διαθέτουν την ιδανική ποσότητα άμυλου, που συντελεί στην διατήρηση της υφής και της σταθερότητας του ρυζιού.
Κατά το μαγείρεμα, οι ποικιλίες αυτές διατηρούν μία σπυρωτή υφή, η οποία ταυτόχρονα παραμένει κρεμώδης και βελούδινη. Αυτοί οι τύποι ρυζιού είναι ιδανικοί για πιλάφι και συνταγές ρυζιού με κρεμώδη υφή.
Αξιοποιώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά του Ευρωπαΐκού ρυζιού, Έλληνες και Ισπανοί σεφ δημιούργησαν μία σειρά συνταγών με βασικό συστατικό το ρύζι και ξαναζωντάνεψαν παραδοσιακά πιάτα δίνοντας του μία σύγχρονη προσέγγιση και γεύση.
Στο EU RICE FESTIVAL, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, εντός της 86ης ΔΕΘ, ετοιμάστηκαν και δοκιμάστηκαν συνολικά 12 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι.
Ξεχωριστή και η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, RubenFenollar, που μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια.
Oι συνταγές που παρουσίασαν οι σεφ σε live cooking σκηνή ήταν οι εξής:
- Ρυζόγαλο με σαλτσα καφέ και καραμελωμενα ποπκορν, από τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο του “Canteen”
- Ντολμαδάκι Μυδοπίλαφο, από τον Δημήτρη Σταχτάρη του “Τριζόνι”
- Paella με θαλασσινά, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar
- Πικάντικο ρύζι με κιμά, από την Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου
- Ριζότο με καβουρόψιχα, από τον Στέλιο Καντζούρα της“Μυσιρλού”
- Ρυζόγαλο Vegan, από την Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου
- Vegeterian risotto κολοκυθάκι γεμιστό αυγολέμονο, από τον Παύλο Ντάφη της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας
- Paella Valenciana, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar
- Ζουμερό πιλάφι με μελιτζάνα, σύκο και παλαιωμένη γραβιέρα, από την Σμαράγδα Μακρή της “Marmita”
- Τηγανητό ρύζι με καβουρμά και λαχανικά εποχής, από τον Γιάννη Κατσαντώνη του “Αργοφαγείο”
- Παρασοδιακό‘Πλιάφ’ από το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας-Χορευτικό ΚΠΟΔ
- Εκμέκ Ρυζόγαλο με rice cracker μαστίχας από τον Γιάννη Γιαννακάρα του “Μασσαλία”
Η σειρά εκδηλώσεων «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, διοργανώνονται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) και με σύνθημα “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”.
Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ChefStories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).
Περισσότερες πληροφορίες: https://sustainablerice.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/
Instagram: https://www.instagram.com/eu_sustainable_rice/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC59BTrs-47SS3aIzTnRF9Fw?view_as=subscriber
Διαβάστε ακόμη:
Εθνικό πιάτο τα γεμιστά; Με ευρωπαϊκό ρύζι και συνταγή της μαμάς