Πολλοί έχουν την κατάψυξη μόνο για… παγάκια ή χταπόδι, αλλά θα σας εκπλήξει το πόσα τελικά πράγματα μπορεί κανείς να φυλάξει εκεί και να τα έχει διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.
Είναι πολύ σημαντικό το δοχείο στο οποίο θα καταψύξετε οτιδήποτε βάλετε στην κατάψυξη. Γενικά όσο λιγότερο έρχεται σε επαφή με τον αέρα τόσο καλύτερα γιατί έτσι «καίγεται», παθαίνει αυτό που οι άγγλοι λένε freezer burn. Ιδανικά αυτό σημαίνει να είναι σε vacuum (κενό αέρος). Αν έχετε τέτοια δυνατότητα σπίτι.
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν τάπερ. Στην περίπτωση αυτή, φροντίσετε να καλύψετε την επιφάνεια του φαγητού και με μεμβράνη και καλό είναι το τάπερ να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων, διαφορετικά θα πρέπει να αφήσετε το φαγητό να αποψυχθεί μόνο του έξω (ή καλύτερα μέσα στο ψυγείο).
Μια άλλη εναλλακτική είναι τα σακουλάκια κατάψυξης, είτε με κλείσιμο είτε χωρίς, μιας και παίρνουν πολύ λιγότερο χώρο. Μπορείτε να πιέσετε όσο αέρα γίνεται έξω, πριν τα κλείσετε. Υπάρχουν και τα σακουλάκια σιλικόνης πολλαπλών χρήσεων, που είναι επαναχρησιμοποιούμενα, πλενόμενα κλπ.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι όταν καταψύχετε πράγματα πολλά είναι να γράφετε ετικέτες.
Τέλος, ένας γενικός κανόνας για όλα τα φαγητά στην οικιακή κατάψυξη είναι πως διατηρούνται, πάνω-κάτω, 3 μήνες. Μετά αρχίζουν σταδιακά να δείχνουν σημάδια «κούρασης», τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Παρόλα αυτά, αν το φαγητό σας δείχνει καλά, χρησιμοποιήστε το!
ΟΣΠΡΙΑ
Εντάξει αυτό θα το ξέρατε ήδη: τα όσπρια βρασμένα ήδη σε σούπες είναι από τα πιο κλασικά που μπαίνουν στην κατάψυξη.
Εγώ βάζω και μουλιασμένα για να τα βράσω μετά και να είναι φρέσκα. Τα μουλιάζω, τα σουρώνω και τα βάζω στην κατάψυξη! Είδα μάλιστα πως ο Μπαρμπα Στάθης έχει κι αυτός ήδη μουλιασμένα όσπρια (φοβερή ιδέα και μπράβο τους), μέχρι στιγμής φασόλια μπαρμπούνια και ρεβίθια έχω δει στο σουπερμάρκετ, μπορεί όμως να έχουν βγάλει κι άλλα.
ΛΑΔΕΡΑ
Όλα τα λαδερά μπαίνουν στην κατάψυξη με επιτυχία. Προσωπικά, προτιμώ να βάλω αμέσως ότι περισσέψει στην κατάψυξη και να το φάω σε δεύτερο χρόνο, παρά να το αφήσω στο ψυγείο επ’ αόριστον. Βρίσκω πως η γεύση είναι καλύτερη έτσι.
Επίσης, καλό είναι να ξέρετε, πως ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη πρώτη ύλη, μπορείτε, αφού μαγειρευτεί, να το βάλετε στην κατάψυξη, χωρίς πρόβλημα. Αυτό ισχύει για όλα τα φαγητά.
Ακόμα και ντολμαδάκια μπορείτε να τυλίξετε και να βάλετε στην κατάψυξη. Για σκεφτείτε, πόσο ωραίο θα είναι, να τα έχετε άμεσα διαθέσιμα στην ποσότητα που θέλετε!
ΤΥΡΙΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Το βούτυρο καταψύχεται τέλεια και χωρίς πρόβλημα.
Όλα τα σκληρά τυριά μπαίνουν στην κατάψυξη (γραβιέρες, τριμμένο, του τοστ κλπ). Όσο πιο λιπαρά είναι, τόσο καλύτερα. Υπάρχει όμως περίπτωση να χάσουν την υφή τους, ειδικά οι γραβιέρες. Του τοστ και το τριμμένο δεν παθαίνει τίποτα, έτσι κι αλλιώς θα ψηθεί.
Τώρα, όσον αφορά τη φέτα, κι αυτή τη βάζω στην κατάψυξη, ειδικά αν πρόκειται να φύγουμε, για να μην την πετάξω, ή αν δω πως δεν καταναλώνεται άμεσα. Η φέτα χάνει την υφή της, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε πίτες! Οπότε πάλι κέρδος έχετε.
Ανθότυρα κλπ. δεν καταψύχονται, ούτε και το γιαούρτι. Γάλα μόνο μητρικό έχω καταψύξει, αλλά και πάλι δεν ήταν σπουδαίο μετά! Κρέμα γάλακτος καταψύχεται, αλλά μπορεί να μην μπορείτε να την χτυπήσετε σε σαντιγί μετά.
Όλα τα ψημένα cheesecake αμερικάνικου τύπου καταψύχονται χωρίς τη γαρνιτούρα τους. Και το γλάσσο τυριού επίσης.
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Έχω βάλει στην κατάψυξη όλα τα καλά αλλαντικά με επιτυχία. Πάλι ο κανόνας ισχύει ο ίδιος: όσο πιο λιπαρά, τόσο πιο καλά. Ακόμα και την γαλοπούλα (τύπου fouantre) έχω καταψύξει, φέτα-φέτα με λαδόχαρτο ενδιάμεσα. Αυτό έγινε από ανάγκη μια φορά, μιας και είχα αγοράσει πολλή και δεν καταναλωνόταν. Τώρα το κάνω συστηματικά, για να μην πηγαίνω σουπερμάρκετ συνέχεια. ΚΡΕΑΣ/ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ/ΨΑΡΙΑ/ΘΑΛΑΣΣΙΝA
Εντάξει, κλασικό αυτό! Τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο, το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψαρικά είναι προϊόντα που αντέχουν στην κατάψυξη. Στο μόνο που βρίσκω διαφορά, είναι στα πολύ άπαχα κομμάτια (φιλέτο), που μπορεί να στεγνώσουν πιο εύκολα στο ψήσιμο και θέλουν προσοχή.
Ο κανόνας ισχύει ιδιος: να μαγειρέψετε κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/θαλασσινά από κατεψυγμένη πρώτη ύλη, μπορείτε να το καταψύξετε μαγειρεμένο.
Πολλοί πλάθουν μπιφτέκια ή σουτζουκάκια και τα βάζουν στην κατάψυξη πλασμένα. Αυτό ισχύει και για τα γιουβαρλάκια. Στα γιουβαρλάκια, εγώ τα βράζω και τα βάζω πριν τα αβγοκόψω στην κατάψυξη (πάντοτε να έχουν κρυώσει).
Επίσης έχω καταψύξει επιτυχώς ψημένα κρεατικά όπως γύρο ή κοντοσούβλι.
ΨΩΜΙ/ΚΕΙΚ
Το ψωμί όλων των ειδών το βάζω στην κατάψυξη ψημένο, τόσο το δικό μου, όσο και το αγοραστό, ή φέτες του τοστ. Βρίσκω, πως, αν το βάλω μετά στο μικροκυμάτων γίνεται σαν να έχει βγει από το φούρνο.
Το ίδιο ισχύει και για το κέικ: το κόβω φέτες και το βάζω, καλά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο και σακούλα, στο ψυγείο! Έτσι, έχω πάντα μια φρέσκια φέτα κέικ! Για εμάς που είμαστε σπίτι με λίγα στόματα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί να φάμε κέικ πέντε ημερών, όταν μπορούμε να φάμε φρέσκο; Εννοείται αυτό ισχύει και για τα cupcakes μαζί με το γλάσο τους. Ακόμα και το γλάσο τυριού μπαίνει στην κατάψυξη. Απλά θα πρέπει να το καταψύξετε ξεχωριστά και μετά να το βάλετε πάνω στα cupcakes.
ΠΙΤΕΣ/ΤΑΡΤΕΣ
Όλες οι πίτες και οι τάρτες μπαίνουν στην κατάψυξη, ειδικά η σπανακόπιτα! Εγώ τις κόβω πρώτα κομμάτια, ώστε να έχω την επιλογή να αποψύξω όση ποσότητα χρειάζομαι. Τις τυλίγω καλά σε αλουμινόχαρτο και μετά τις βάζω σε τάπερ ή σε σακούλα. Το πιο βασικό είναι να τις αποψύξετε σταδιακά έξω ή στο ψυγείο και μετά να τις ξαναζεστάνετε είτε στο φούρνο, είτε σε αντικολλητικό τηγάνι (αυτές που είναι με χωριάτικο φύλλο), ώστε να μην χάσουν το τραγανό τους φύλλο!
Μπορείτε επίσης να καταψύξετε την πίτα άψητη, και να την ψήσετε απευθείας από την κατάψυξη. Δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά ξέρω νοικοκυρές, ειδικά όσες ανοίγουν δικό τους φύλλο, που το κάνουν.
ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Πιο συχνά από όλα όσα έχω στο ψυγείο χαλάνε τα μυρωδικά. Τώρα πια έχουμε το κουνέλι μας που τα τρώει, αλλά είναι κλασικό, νομίζω πρόβλημα. Δηλαδή, παίρνεις ένα ματσάκι δυόσμο, δεν το χρησιμοποιείς τον υπόλοιπο, μαυρίζει, τον πετάς. Μπορείτε όμως να καταψύξετε τα μυρωδικά σας, καλά πλυμένα και ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Οκ, μετά με τον κατεψυγμένο μαϊντανό, δεν κάνεις ταμπουλέ, αλλά στο φαγητό μπαίνει! Και στις πίτες!
Μην πετάτε, καταψύξτε!
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Άλλο ένα θέμα με τα λαχανικά. Οκ, οι σαλάτες και τα αγγούρια δεν καταψύχονται, όλα τα υπόλοιπα όμως ναι! Ψιλοκομμένα κρεμμύδια, καρότα, μπρόκολα, κουνουπίδια, σπανάκι, πιπεριές, λάχανο. Είναι αλήθεια πως το καλύτερο είναι να τα περάσετε λίγο από βραστό νερό, αλλά εγώ ποτέ δεν το κάνω.
Το σπανάκι και τα χορταρικά γενικώς το σοτάρω ελαφρά σε χαμηλή φωτιά και τα βάζω έτσι μαραμένα στην κατάψυξη, αφού κρυώσουν εννοείται. Μπορείτε επίσης να ετοιμάστε ολόκληρη τη γέμιση για την χορτόπιτά σας (χωρίς το τυρί ή τα αβγά) και να τη βάλετε στην κατάψυξη! Λιγότερος κόπος κάποια άλλη ημέρα και περισσότερος χώρος στο ψυγείο σας…
Ένα άλλο κόλπο που κάνω είναι με τις ντομάτες: τρίβω τις ντομάτες, ειδικά αν είναι στο τσακ να μου χαλάσουν, και τις βάζω στην κατάψυξη! Έτσι έχω πάντα φρέσκια ντομάτα για σάλτσες κλπ.
Τα ψητά λαχανικά επίσης καταψύχονται επιτυχώς. Αν, για παράδειγμα ψήσετε μελιτζάνες για μουσακά. Ή και μιξ λαχανικών.
Τα αβοκάντο δεν καταψύχονται. Ούτε τα αγγούρια, ούτε τα μανιτάρια (φρέσκα) ούτε το σέλερι, ούτε και οι πατάτες κατά τη γνώμη μου. Σε αυτό οι γνώμες διίστανται, αλλά βρίσκω πως χάνουν την υφή τους.
Γενικά ότι έχει μεγάλο ποσοστό νερού δεν καταψύχεται επιτυχώς. Παρόλα αυτά, πολλά, όπως οι πιπεριές και το λάχανο χάνουν την υφή τους, αλλά μπορείτε να τα ευχαριστηθείτε μαγειρεμένα. Πάντως, καλύτερα στην κατάψυξη, παρά στα σκουπίδια!
ΣΟΥΠΕΣ
Καταψύχονται όλες, εκτός από τις αβγοκομμένες!
ΦΡΟΥΤΑ
Το μόνο που καταψύχω είναι μπανάνες, αφού τις ξεφλουδίσω. Τις χρησιμοποιώ μετά σε κέικ ή τις τρώει η κόρη μου έτσι κατεψυγμένες, σαν παγωτό. Αν έχετε ιδέες για άλλα φρούτα, μοιραστείτε τις μαζί μας!
ΑΒΓΑ
Κλασικό πρόβλημα: ζητάει η συνταγή κρόκους ή ασπράδια, τι να κάνεις τα υπόλοιπα; Εγώ τα φτιάχνω ομελέτες ή τα βάζω σε κέικ και πίτες τις επόμενες ημέρες. Μπορείτε όμως να τα καταψύξετε με μεγάλη επιτυχία.
Τα αβγά ολόκληρα, σπασμένα και ανακατεμένα (σαν να κάνατε ομελέτα), μπορούν να καταψυχθούν σε παγοκυψέλες. Σπάνια το κάνω, μιας και τα αβγά διατηρούνται για παααααρα πολύ καιρό!
Τα ασπράδια πάλι καθένα χωριστά σε παγοκυψέλη, ή αν έχετε λίγα, σε μπολ.
Οι κρόκοι θέλουν πρώτα να αναμειχθούν με αλάτι ή ζάχαρη πριν καταψυχθούν. Εγώ προτιμώ τη ζάχαρη, γιατί τους χρησιμοποιώ πιο συχνά σε γλυκιές παρασκευές. Θέλει ελάχιστη ζάχαρη, μια τσιμπιά, και ανακάτεμα, μετά στην παγοκυψέλη και τέλος!
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ/ΡΥΖΙ
Σε αυτό οι γνωμες διίστανται. Πολύς κόσμος καταψύχει παστίτσιο και λαζάνια, είτε ψημένα, είτε ωμά. Εγώ βρίσκω πως τα μακαρόνια δεν αποψύχονται καλά. Όχι πως δεν μπορείτε να τα φάτε, αλλά χάνεται η υφή τους.
Στο ρύζι αυτό συμβαίνει πολύ λιγότερο και έτσι το σπανακόρυζο, ας πούμε δεν έχει τόσο πρόβλημα. Ούτε αν το ρύζι δεν έχει ψηθεί (όπως σε ντολμαδάκια ή σε γεμιστά). Αν όμως ψηθεί, βρίσκω πως δεν αποψύχεται ωραία.
Τα φρέσκα ζυμαρικά όμως καταψύχονται! Άψητα εννοείται.
ΣΑΛΤΣΕΣ
Πολλές σάλτσες καταψύχονται καλά, όπως αυτές με βάση την ντομάτα ή από κρέας. Αν, όμως έχετε βάλει μέσα κορν φλάουρ, στην απόψυξη θα γίνουν κομματάκια.
Πηγή: foodjunkie.eu