Το απόλυτο γεύμα για Σάββατο βράδυ: Πλατό τυριών και αλλαντικών

Πλησιάζει το Σάββατο βράδυ και αν δεν υπάρχουν σχέδια ή διάθεση για κάποια έξοδο, μία πολύ καλή “παρέα” για τη χαλάρωση του Σαββατόβραδου θα ήταν ένα καλό κρασί και ένα πλατό με ότι τραβάει η ψυχή σου!

Είναι μία λύση όταν δεν έχουμε όρεξη να μαγειρέψουμε. Όταν περιμένουμε μερικούς φίλους για κρασί και κουβέντα. Όταν περιμένουμε μια καινούργια γνωριμία στο σπίτι και θέλουμε να την εντυπωσιάσουμε. Ή απλά όταν μετά από μία κουραστική μέρα θέλουμε να κανακέψουμε τον εαυτό μας.  

Η συνταγή είναι απλή: σε μια πιατέλα, τοποθετούμε διάφορα καλούδια της αρεσκείας μας και δημιουργούμε συνδυασμούς που μας αρέσουν και μας ευχαριστούν.

Είτε πρόκειται για ένα πλατό τυριών, είτε αλλαντικών, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι μας αρέσει  (δηλαδή τα τυριά και τα αλλαντικά). Η λίστα με τα τρόφιμα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά ατέλειωτη και έχει να κάνει καθαρά με το είδος του πλατό το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε, αν θα έχει μόνο τυριά ή αλλαντικά, κάποια αρτοσκευάσματα, αν θέλουμε ένα πλατό θαλασσινών, αν θα είναι vegetarian ή vegan.

Τυριά. 3 έως 5 τυριά είναι αρκετά για το πλατό μας. Οι συνδυασμοί είναι καθαρά στην επιλογή ή την διαθεσιμότητα των υλικών που διαθέτετε. Καλό θα είναι να υπάρχουν επιλογές τυριών ανάλογα με την υφή αλλά και την αλμυρότητα. Να σημειωθεί ότι τα αλμυρά τυριά καλό θα είναι να τα συνδυάζουμε με μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό chutney. Ταιριάζει φανταστικά. Ένα σπιτικό χούμους, μια μαρμελάδα, ένα χειροποίητο chutney, ακόμα και λίγο μέλι είναι κάποιες από τις επιλογές μας. Σε αυτές, μπορούν να προστεθούν, φυσικά, αμέτρητες σος και αλείμματα

Αλλαντικά. Και σε αυτήν την περίπτωση η όρεξη και η φαντασία πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Σαλάμι αέρος, προσούτο, ζαμπόν, μορταδέλα, καπνιστό αλλαντικό είναι κάποιες από   κάποιες από τις επιλογές μας. Όλα τα βρίσκουμε σε αμέτρητες παραλλαγές.

Αρτοσκευάσματα. Αλλαντικό ή τυρί χωρίς κάποιας μορφής… ψωμάκι δεν είναι αρκετό. Κριτσίνια, κράκερ, παξιμάδια, κρουτόν, ψημένες πίτες ακόμα και σε ένα ζυμωτό ψωμί είναι πολύ καλά… οχήματα για να συνδυάσουν τα τσιμπολογήματα.  

Λαχανικά ή φρούτα. Είναι γνωστό ότι τα τυριά και τα αλλαντικά, οι αλοιφές ή τα χούμους και γενικά αυτές οι αλμυρές επιλογές ταιριάζουν τέλεια με τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Και εδώ οι εναλλακτικές είναι αμέτρητες.

Τα κλασικά λαχανικά της πιατέλας όπως αγγουράκι, καρότο και σέλερι, οι λιαστές ντομάτες, οι ελιές και τις πίκλες. Ακόμη κομμένα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ξηροί καρποί ή ακόμη και αβγά.

Τέλος χρειαζόμαστε μία μεγάλη πιατέλα ή ένα μεγάλο ξύλο κοπής και την φαντασία μας για να τα συνθέσουμε με ένα πιο ευφάνταστο τρόπο. Στόχος μας είναι να συνθέσουμε ένα… παζλ το οποίο θα μπορούσε π.χ. να είναι χωρισμένο σε… κατηγορίες ανάλογα με τα υλικά μας.

Καλή απόλαυση!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

'A Taste of Hunger' : The new Foodie Drama

Next Article

Γιατί γίνεται "πόλεμος" για την μπαγκέτα στη Γαλλία

Related Posts