Σε σκεύη από μαντέμι μαγείρευαν τα πεντανόστιμα φαγητά τους οι γιαγιάδες μας. Στη συνέχεια αυτά τα σκεύη αντικαταστάθηκαν από τα αντικολλητικά τηγάνια, ενώ τώρα σεφ σε όλον τον πλανήτη μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερα τα μαντεμένια σκεύη.
Οι σέφ και οι μάγειρες αξιοποίησαν το χαρακτηριστικό του μαντεμιού ως πολύ καλός αγωγός της θερμότητας.
Έτσι όταν μαγειρεύουν κρέας και ειδικά steaks, εξασφάλιζουνν την πολύ υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του σκεύους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η κρούστα που σφραγίζει μέσα στο κρέας όλους τους χυμούς και όλη τη γεύση του.
Τα μαντεμένια σκεύη αργούν να ζεσταθούν, αλλά αργούν και να κρυώσουν. Επίσης, αντέχουν είτε χρησιμοποιούνται πάνω σε ηλεκτρική εστία, είτε σε γκάζι, είτε σε μπάρμπεκιου, είτε ακόμη και στο φούρνο.
Πολλή προσοχή όμως γιατί το χερούλι αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία
Μαζί με την διατήρηση θερμότητας, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διαδικασία μαγειρέματος.
Μελέτη αναφέρει ότι απελευθερώνουν σίδηρο κατά το μαγείρεμα
Εάν ανήκετε στην κατηγορία ατόμων με έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία), το μαγείρεμα σε μαντέμι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την καθημερινή πρόσληψή του. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Indian Journal of Pediatrics, οι τροφές ενισχύονται με σίδηρο σε ποσοστό έως και 16% όταν μαγειρεύονται σε σκεύος από χυτοσίδηρο (κοινώς μαντέμι), σε σύγκριση με το μαγείρεμα σε αντικολλητικό σκεύος.
Δεν βάζουμε ποτέ το μαντέμι στο πλυντήριο πιάτων, δεν το μουλιάζουμε στο νερό και δεν το τρίβουμε με το σύρμα προκειμένου να μην καταστραφεί η αντικολλητική του επιφάνεια.