Η καρδιά της γαστρονομίας της Χαλκιδικής χτυπά φέτος στην Ιερισσό! Την Κυριακή 8 Ιουνίου, η παραλία της Ιερισσού μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για παραγωγούς, σεφ, γευσιγνώστες και λάτρεις των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο του 5ου Taste Halkidiki Festival.
Με σταθερή πορεία από το 2021, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και το πρόγραμμα KOUZINA, συνεχίζει τη γιορτή της γεύσης, του πολιτισμού και της τοπικής παραγωγής. Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό που κάθε χρόνο αναδεικνύει την πλούσια γαστρονομική ταυτότητα της Χαλκιδικής και φέρνει στο προσκήνιο τον τουρισμό εμπειρίας.
Μια μέρα γεμάτη αρώματα, γεύσεις και ιστορίες
Από το ελαιόλαδο και τις ελιές, μέχρι το μέλι, τα βότανα, τα τυριά, τον μαύρο χοίρο, τα προϊόντα τρύφας, τα γλυκά του κουταλιού, τα τοπικά κρασιά, τις μπύρες και τα αποστάγματα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να δοκιμάσουν – ή και να προμηθευτούν – αυθεντικά προϊόντα της Χαλκιδικής.
Και η γιορτή δεν σταματά εκεί! Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μαγειρικής, καταξιωμένοι σεφ από την περιοχή, αλλά και γυναίκες από τοπικούς συλλόγους, θα δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας υλικά των ίδιων των εκθετών. Το κοινό, φυσικά, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει όλα τα πιάτα!
Γευστικά Masterclasses & βιωματικές εμπειρίες
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν γευστικά Masterclasses αφιερωμένα στα προϊόντα της Χαλκιδικής. Με οδηγό τη Νανά Ζυγούρα, οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μια βιωματική εμπειρία γευσιγνωσίας και θα μυηθούν στα «μυστικά» των τοπικών θησαυρών της γης και της θάλασσας.
Την παρουσίαση του φεστιβάλ αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος με το ιδιαίτερο ύφος του θα μας ταξιδέψει στις ιστορίες των παραγωγών, των προϊόντων και των σεφ, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία ως κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας της Χαλκιδικής.
Το γαστρονομικό ταξίδι συνεχίζεται
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το TASTE HALKIDIKI αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο σύνδεσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τουρισμό και τη φιλοξενία. Μέσα από το φεστιβάλ, προβλήθηκαν λιγότερο τουριστικές περιοχές, αναβίωσαν συνταγές και έθιμα, και ενισχύθηκε η τοπική οικονομία. Σταθερά συνεχίζουμε κάτω από την ομπρέλα του TASTE HALKIDIKI».
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού Δουμπιά, του Millennium Education Centre και του Συλλόγου Γυναικών Ιερισσού.