Η Agrino έγινε 70 ετών και δεν αλλάζει!

agrino
Θα περίμενε κανείς από μία εταιρία σαν την Agrino, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, να γιορτάζει τα 70 της χρόνια και να ξεκινά ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πορεία της.

Όμως, η νέα γενιά της οικογένειας Πιστιόλα, που έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας τονίζει ότι συνεχίζει με τον ίδιο σεβασμό προς τον καταναλωτή, την ελληνική γη και τις παραδόσεις που την ανέδειξαν.

Η ιστορία της ξεκινά το 1955, όταν η οικογένεια Πιστιόλα ιδρύει την εταιρεία στο Αγρίνιο, με στόχο να αξιοποιήσει το ελληνικό ρύζι. Από τότε, η Agrino χαράσσει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, συνδέοντας το όνομά της με την ποιότητα, την καινοτομία και την ελληνική διατροφική κουλτούρα.

Από τα πρώτα προϊόντα —το κλασικό ρύζι Καρολίνα, το νυχάκι και το ρύζι για ριζότο— έως τις πιο πρόσφατες σειρές με όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας, έτοιμα γεύματα και ρυζογκοφρέτες, η Agrino δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται.

Σήμερα, η Agrino απασχολεί πάνω από 230 εργαζόμενους σε 3 μονάδες στο Αγρίνιο, την Σίνδο Θεσσαλονίκης και το Κλειδί Ημαθίας και  μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων Γίγαντων – Ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και 3 κέντρα αποθήκευσης και διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο.

Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και στην Σίνδο και την σύγχρονη μονάδα παραλαβής , αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί. Επίσης, έχει εγκαταστήσει πέντε γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, δύο μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας – parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας πέντε τόνων ανά ώρα.

Η πιο πρόσφατη παραγωγική επένδυση είναι η μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου.

Ανάπτυξη με αξιοπιστία

Με καθαρές πωλήσεις που ανήλθαν σε 48,5 εκατ. € το 2024, και εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει 30+ χώρες, η Agrino διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ενώ διευρύνει συνεχώς το διεθνές της αποτύπωμα. Οι εξαγωγές

Η Agrino συνεχίζει με την υλοποίηση του 5ετούς επενδυτικού προγράμματος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος των 18 εκατ. € (2019–2024), ενώ συνεχίζει με ένα δεύτερο μεγάλο επενδυτικό πλάνο.  Οι επενδύσεις αυτές εστιάζουν στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας, την καινοτομία, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση της εταιρείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως:

  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στη μύλευση ρυζιού.
  • Επενδύσεις στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία του υγιεινού σνακ (healthy snacking).
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό και ενσωμάτωση νέων προηγμένων λογισμικών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών διαδικασιών.
  • Επέκταση της μονάδας παραγωγής στη Σίνδο, με την αγορά όμορου οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων.
  • Κατασκευή νέας, σύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, με συνολική χωρητικότητα 20.000 τόνων. Η μονάδα αυτή διαθέτει τρεις ανεξάρτητες χοάνες παραλαβής, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, καθώς και silo για υγρό και ξηρό ρύζι.

Agrino: Καινοτομία και ποιότητα που ξεκίνησαν το 1969

Από την πρώτη όρθια χάρτινη συσκευασία ρυζιού το 1969, μέχρι την παγκόσμια καινοτομία με καστανό ρύζι τύπου καρολίνα για γεμιστά, η Agrino αναγνωρίζεται για την ικανότητά της να προσφέρει προϊόντα που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Οι σειρές όπως Agrino Bistro και Brown Family συνδυάζουν γεύση, ποιότητα και ευκολία.

Αναστάσιοε Πιστιόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Agrino

Η παρουσία της Agrino στην αγορά οσπρίων ξεκινά από τη δεκαετία του ’90, ενώ το 2006 πρωτοπορεί, παράγοντας όσπρια καλλιεργημένα σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ). Σε μια παγκόσμια πρωτιά, η εταιρεία αναγράφει στη συσκευασία το όνομα και την περιοχή του παραγωγού, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη προς τον καταναλωτή.

Η Agrino παραμένει η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα με πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, ενισχύοντας την ποιότητα και την ασφάλεια που προσφέρει.

Καινοτομία στο healthy snacking και τα έτοιμα γεύματα

Αξιοποιώντας τη γνώση της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε το 2019 τη σειρά ρυζογκοφρετών σε πέντε γεύσεις, χωρίς γλουτένη και με λίγες θερμίδες. Η σειρά εξελίχθηκε με ατομικές συσκευασίες, γλυκές επαλείψεις και mini μορφές, καθιερώνοντας την Agrino ως market leader στην κατηγορία.

Το 2023, παρουσιάστηκε η σειρά Quick Deli, με τέσσερα έτοιμα γεύματα, μεταξύ των οποίων μοναδικά στην ελληνική αγορά προϊόντα όπως το ταμπουλέ και το μείγμα λευκής & κόκκινης κινόας. Η σειρά αυτή προσφέρει άμεσες και ποιοτικές λύσεις για το καθημερινό τραπέζι.

Η αναβάθμιση της σειράς Agrino Bistro σε Agrino Greek Gourmet φέρνει ελληνικά γκουρμέ στοιχεία, όπως τον Κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ, τα βασιλομανίταρα Γρεβενών, ελληνικές τρούφες και εκλεκτά τυριά, αναδεικνύοντας το ριζότο σε εκλεκτό πιάτο.

Τελευταία καινοτομία αποτελούν τα Agrino Rice Chips, με βάση ελληνικό καστανό ρύζι και όσπρια, χωρίς τηγάνισμα και με σημαντικά λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από τα συνηθισμένα τσιπς. Είναι vegan, νηστίσιμα και χωρίς τεχνητά πρόσθετα, παράγονται σε ειδική γραμμή στο εργοστάσιο της Σίνδου, αξιοποιώντας τη μέθοδο popping.

Γενέθλια με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η Agrino γιόρτασε με ενθουσιασμό τα 70 χρόνια της, με ένα τηλεοπτικό σποτ που περιγράφει την πορεία της από την ίδρυση της από τα τρία αδέρφια Πιστιόλα, την πρώτη της διαφημιστική καταχώρηση μέχρι την έναρξη παραγωγής των healthy snacks.

Επίσης, αφού γιόρτασε τα 70 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα και πόλη που έδωσε το όνομα της στην εταιρία, το Αγρίνιο διοργανώθηκε και ένα διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Οι γενέθλιες εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν με τα επίσημα εγκαίνια της νέας, υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο, συζητήσεις για την πορεία και το μέλλον της εταιρίας, καθώς και αφιέρωμα στον πρωτογενή τομέα και την Ορθή Γεωργική Πρακτική, που αποτελεί θεμέλιο της φιλοσοφίας της Agrino.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνοντας τη στενή σύνδεση της εταιρίας με τον αγροτικό κόσμο και τη δέσμευσή της στην καινοτομία και την ποιότητα.

Η Agrino δεν είναι απλώς μια επωνυμία στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είναι το ρύζι που έβαζε η γιαγιά στα γεμιστά, η φακή της νηστείας, το τραπέζι της καθημερινότητας και των γιορτών. Είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα.

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Διαβάστε ακόμη: Ένα ρύζι-δεκάδες συνταγές: Εκμέκ ρυζόγαλο, παραδοσιακό πλιάφ΄, paella valenciana

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η 10η Δραμοινογνωσία ανέβηκε σε επίπεδο Masterchef

Next Article
Taste Halkidiki Festival

Ραντεβού στην Ιερισσό για το 5ο Taste Halkidiki Festival

Related Posts