Υπάρχουν γεύσεις που είναι απλώς απολαυστικές, και υπάρχουν γεύσεις που κουβαλούν μαζί τους αναμνήσεις, στιγμές, ανθρώπους. Το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ, είναι αυτό που πίνω με την οικογένεια μου και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι απλώς ένα απόσταγμα, αλλά ένας άγραφος κώδικας επικοινωνίας, ένα ποτήρι γεμάτο ιστορίες, χαμόγελα, σιωπές που λένε περισσότερα από τα λόγια.
Γιατί κάποια προϊόντα δεν είναι μόνο προϊόντα· είναι ο τρόπος που μας συνδέουν με όσους αγαπάμε. Είχα τη χαρά να δοκιμάσω εξαιρετικά προϊόντα απόσταξης, αλλά τις Κυριακές το οικογενειακό τραπέζι θα έχει ΗΔΩΝΙΚΟ, χωρίς (γλυκάνισο).
Στο τραπέζι, τα μεζεδάκια με ότι έχει το ψυγείο και ότι βγάζει ο κήπος συμπληρώνουν το τελετουργικό. Ένα κομμάτι καπνιστό σκουμπρί, η αψάδα του τυριού, η αλμύρα μιας ελιάς—όλα δένουν με το καλύτερο εμφιαλωμένο τσίπουρο, ενισχύοντας τις γεύσεις και τις στιγμές.
Το τσίπουρο δεν είναι απλώς ένα ποτό που συνοδεύει το φαγητό· είναι η αφορμή να σταματήσουμε τον χρόνο, να μιλήσουμε, να θυμηθούμε, να νιώσουμε οικεία, ακόμα κι όταν τα χρόνια περνούν και όλα γύρω μας αλλάζουν. Είναι ένα ποτό δυνατό, αλλά όχι επιθετικό· η υφή του βελούδινη, με μια ελαφριά γλυκύτητα που ισορροπεί τέλεια με την ένταση του αλκοόλ, ή όπως λέει ο μπαμπάς «αυτό, είναι όπως πρέπει».
Το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ, όμως, δεν είναι μόνο μια οικογενειακή ανάμνηση· έχει ταξιδέψει μακριά από τη γενέτειρά του, τη Δράμα, και έχει κερδίσει τη θέση του σε καλά ενημερωμένες λίστες αποσταγμάτων και κρασιών σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τα φημισμένα κρασιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να συμβαδίσει με την ποιότητα και την καινοτομία.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλησα να μάθω περισσότερα. Τι κάνει το ΗΔΩΝΙΚΟ τόσο ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες μάρκες τσίπουρου; Ποια είναι η ιστορία του και πώς έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στον κόσμο των αποσταγμάτων; Έστειλα τις απορίες μου στο αρμόδιο τμήμα των Estates Costa Lazaridi και έλαβα απαντήσεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας του αλλά και τη σημασία της καταγωγής του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ.
Το Kτήμα Κώστα Λαζαρίδη βγάζει το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ στη Δράμα περισσότερο από 30 χρόνια
Ήδη από τη δεκαετία του ‘70, ο Κώστας Λαζαρίδης πίστευε βαθιά πως η γενέτειρά του, η Δράμα, όχι μόνο θα μπορούσε να παράγει κρασιά που θα διακρίνονταν στο διεθνές στερέωμα, αλλά και πως με την πάροδο των ετών θα κατάφερνε να καθιερωθεί ως μια «Πόλη του Κρασιού». Το 1979 εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, ένα χωριό στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της Δράμας και ακολουθεί το μοναδικό για εκείνη την εποχή σύγχρονο οινοποιείο στην ευρύτερη περιοχή.
«Τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι», μια πεποίθηση που συνοδεύει κάθε ενέργεια των Estates Costa Lazaridi από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα. Ξεκινώντας από μία έκταση 100 στρεμμάτων, το οινοποιείο σήμερα καλλιεργεί 3,000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων φυτεμένων με τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Η καινοτομία και ο σεβασμός στη φύση είναι δύο έννοιες που αποτελούν τη βάση ολόκληρης της πορείας του οινοποιείου. Μια φιλοσοφία που συνεχίζεται ενεργά από την επόμενη γενιά της οικογένειας Λαζαρίδη, η οποία έχει μπει δυναμικά στη διαχείριση της εταιρίας. Ο Γεράσιμος και ο Γιώργος, μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι και το οινοποιείο και έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες σπουδές, αποτελούν την ασφαλέστερη εγγύηση για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας και στο μέλλον.
1. Η ιστορία & η φιλοσοφία πίσω από το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ
- Το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα τσίπουρα στην Ελλάδα. Πώς πήρε η εταιρία την απόφαση να επενδύσει σε αυτό το προϊόν;
Η εταιρεία πίστεψε στην παραγωγή ενός αποστάγματος που θα «ενσάρκωνε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση του τσίπουρου. Έτσι λοιπόν, το 1992 το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ κάνει την εμφάνιση του στην αγορά και θέτει τις βάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση σε αυτή την κατηγορία.
- Ποια είναι η φιλοσοφία που διέπει την παραγωγή του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ ;
Η φιλοσοφία πίσω από την γέννηση του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ είναι ότι θέλουμε να αποτελεί την καθημερινή συντροφιά σε κάθε τραπέζι χαρίζοντας μοναδικές απολαύσεις με βάση την ποιότητα και την καθαρότητα των αρωμάτων του.
- Πώς εξελίχθηκε το προϊόν από τότε μέχρι σήμερα;
Με πολλές επενδύσεις τόσο στο αποσταγματοποιείο όσο και στους αμπελώνες, προσπαθώντας να έχουμε την καλύτερη πρώτη ύλη, έχουμε καταφέρει να παράγεται κάθε χρόνο ένα ποιοτικό και γευστικό προϊόν, κερδίζοντας έτσι την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
- Πόσο έχει αλλάξει η κατανάλωση του εμφιαλωμένου τσίπουρου τα τελευταία χρόνια;
Η κατανάλωση του εμφιαλωμένου τσίπουρου έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και κυρίως ακόμα και από μικρότερες ηλικίες κόσμος στρέφεται προς αυτή στην καθημερινότητά του. Αυτό το γεγονός μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να παράγουμε ποιοτικά αποστάγματα.
2. Η διαδικασία παραγωγής & η ποιότητα του τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ
- Ποιες ποικιλίες σταφυλιών χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του ΗΔΩΝΙΚΟ;
Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες των Estates Costa Lazaridi, επιλέγονται με φροντίδα οι ποικιλίες που θα οδηγηθούν σε απόσταξη με βασική επιλογή να είναι το Moscato.
- Τι διαφοροποιεί το ΗΔΩΝΙΚΟ από τα υπόλοιπα τσίπουρα στην αγορά;
Η τεχνική της κλασματικής απόσταξης που πραγματοποιείται στους σύγχρονους αποστακτήρες μας, η επιλεγμένη πρώτη ύλη και η ομάδα του αποσταγματοποιείου μαζί με την συμμετοχή του συμβούλου μας, αποτελούν διαβεβαίωση για την καθαρότητα του τελικού προϊόντος. Γεγονός που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα προϊόντα και μας κατατάσσει στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.
- Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι που διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος;
Η πολυετή εμπειρία μας, η αρωγή του συμβούλου μας από το εξωτερικό και η πρώτη ύλη από τους ιδιόκτητούς αμπελώνες μας αποτελούν τους πυλώνες για την ποιοτική διασφάλιση του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ.
- Πώς επηρεάζει η επιλογή των πρώτων υλών το τελικό προϊόν;
Για εμάς είναι από τους βασικούς παράγοντες και γι’ αυτό έχουμε επενδύσει στο κομμάτι των αμπελώνων μας. Σήμερα καλλιεργούμε τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Ελλάδα, 3000 στρεμμάτων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε την δυνατότητα να έχουμε την καλύτερη πρώτη ύλη τόσο για τα κρασιά μας όσο και για τα αποστάγματα μας.
- Ποιες είναι οι συγκεκριμένες τεχνικές απόσταξης που χρησιμοποιείτε για να δώσετε στο τσίπουρο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του;
Γίνεται μία κλασματική απόσταξη σε ένα από τα πιο σύγχρονα αποσταγματοποιεία που υπάρχουν και η διαδικασία ελέγχεται τόσο από ηλεκτρονικές μονάδες αλλά και από την έμπειρη ομάδα του αποσταγματοποιείου για να μπορέσουμε να πάρουμε την «καρδιά» του αποστάγματος και να δώσουμε στο τσίπουρο την γεύση και την ποιότητα που θέλουμε.
3. Η ποικιλία του προϊόντος & η ποσοτική παραγωγή του
- Ποιες είναι οι διαθέσιμες εκδοχές του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ (με γλυκάνισο, χωρίς, κτλ.);
Το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ κυκλοφορεί με δύο πρόσωπα: Με και Χωρίς γλυκάνισο. Στη πρώτη περίπτωση το ΗΔΩΝΙΚΟ χωρίς γλυκάνισο (40% Vol.) είναι κρυστάλλινα καθαρό και διάφανο, πληθωρικό και με χαρακτηριστική διάρκεια. Με μύτη φίνα και ντελικάτη ενώ στο στόμα, οι ποικιλίες ελευθερώνουν αρώματα καλοκαιρινών φρούτων αλλά και ανθών πορτοκαλιάς. Από την άλλη, το ΗΔΩΝΙΚΟ με γλυκάνισο (43% Vol.) κάνει αίσθηση με την ευγενή του προσωπικότητα που προσφέρει ένα spicy τελείωμα. Ο φημισμένος μακεδονικός γλυκάνισος, χαρίζει φίνο άρωμα σε ένα φόντο απόλυτα φρουτώδες.
- Ποια είναι η ετήσια παραγωγή σας;
Προσπαθούμε κάθε χρόνο να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς και την ευθύνη που έχουμε να ανταποκριθούμε στην προτίμηση του κόσμου που επιλέγει το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ.
- Έχει αυξηθεί η παραγωγή τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης ζήτησης;
Κάνουμε το καλύτερο δυνατό κάθε χρόνο με βάση και τους αμπελώνες μας προσπαθώντας να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα των αποσταγμάτων μας.
- Πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τσίπουρο ως βάση για κοκτέιλ στη λογική της τεκίλας ή του ρούμι;
Βλέπουμε ότι έχει αρχίσει ήδη αυτή η τάση και χαιρόμαστε για αυτό. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις καθαρά ελληνικά αποστάγματα όπως το ΗΔΩΝΙΚΟ, να κερδίζουν έδαφος και να διαφοροποιούν ένα παραδοσιακό cocktail.
Διαβάστε ακόμη: Όβηλος Ερυθρός 2020: Ο θριαμβευτής του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025
4. Η αγορά & το δίκτυο διανομής για το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ
- Σε ποιες αγορές διατίθεται το Τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ (Ελλάδα και εξωτερικό);
Το τσίπουρο διατίθεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου επικρατεί ελληνικό στοιχείο αλλά και σε αγορές οπού υπάρχει κοινό για τέτοιου είδους αποστάγματα.
- Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες όπου έχει ιδιαίτερη απήχηση;
Εκτός Ελλάδας, μεγάλη ζήτηση υπάρχει από την Αμερική και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
- Πού μπορεί κάποιος να το βρει στην Ελλάδα;
Στα περισσότερα σημεία Ho.Re.Ca., σε κάβες και σημεία λιανικής πώλησης και σε όλα τα μεγάλα Super Market.
5. Η κατανάλωση του τσίπουρου & οι τάσεις της αγοράς
- Πώς διαφοροποιείται το Ηδωνικό από άλλα επώνυμα τσίπουρα στην αγορά;
Η υψηλή ποιότητα, η καθαρότητα του και το αρωματικό του προφίλ κάνουν το τσίπουρο ΗΔΩΝΙΚΟ ιδανικό για κάθε ουρανίσκο και για κάθε περίσταση.
- Πώς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό από άλλα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία αλλά και από το χύμα τσίπουρο;
Η δική μας αρχή έπεται στο να διατηρούμε την υψηλή ποιότητα μας ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό στην κατηγορία. Αναφορικά με το χύμα θεωρούμε ότι δεν έχουμε ευθέως ανταγωνιστική θέση καθώς το ΗΔΩΝΙΚΟ παράγεται με βάση πολλά πρωτόκολλα και κάτω από την επίβλεψη και τις νόμιμες διαδικασίες που μας επιβάλλονται, οπότε μας καθιστούν σε διαφορετική κατηγορία ποιότητας.
- Υπάρχουν άλλα σχέδια για το προϊόν;
Πάντα βρισκόμαστε σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να μας κρατήσει σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και εργαζόμαστε καθημερινά πάνω σε αυτό το κομμάτι.
- Πώς βλέπετε τις νέες γενιές καταναλωτών σε σχέση με το τσίπουρο;
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νεαρής ηλικίας επιλέγουν το τσίπουρο ως καθημερινή επιλογή ποτού γεγονός που μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την ποιοτική δουλειά στο τσίπουρο αλλά και γενικότερα στα αποστάγματα που παράγουμε.
- Υπάρχει μια τάση premium προϊόντων (πχ παλαιωμένο τσίπουρο); Πώς επηρεάζει αυτό τη στρατηγική σας;
Εμείς εκτός του τσίπουρου ΗΔΩΝΙΚΟ, παράγουμε μία πλήρη γκάμα αποσταγμάτων, τα αποστάγματα οίνου METHEXIS. Με έμφαση στον χαρακτήρα κάθε ποικιλίας και στο γευστικό προφίλ τα METHEXIS κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών και εργαζόμαστε ήδη σε μία καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας για αυτά τα αποστάγματά.
- Ποιες είναι οι διαφορές στις προτιμήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων καταναλωτών;
Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στο τρόπο κατανάλωσης. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να πίνουν το τσίπουρο συνήθως με πάγο κατά την διάρκεια ενός γεύματος ενώ οι ξένοι καταναλωτές καταναλώνουν τέτοια αποστάγματα όπως το τσίπουρο σε μικρότερα ποτήρια (shots) στην αρχή ή στο τέλος ενός γεύματος.
6. Ιστορία παραγωγής & διάθεσης του Ούζου ΗΔΩΝΙΚΟ
- Πότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα για το αδερφάκι του Ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ;
Το 2014, μετά από έρευνα για την κατηγορία και έχοντας βρει την συνταγή και τα υλικά που θα αποτελούν την ραχοκοκαλιά του δικού μας ούζου, το ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ έκανε την εμφάνισή του στην αγορά.
- Σε μια αγορά όπου υπάρχουν πολλές ετικέτες ούζου, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το ΗΔΩΝΙΚΟ και πώς ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών;
Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ, δεν επιδιώκαμε απλά να προσθέσουμε μια ακόμα ετικέτα σε αυτή την πολύ μεγάλη κατηγορία. Πρόθεσή μας ήταν να προσφέρουμε στους καταναλωτές μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα ούζο υψηλής ποιότητας, με δική του αναγνωρίσιμη ταυτότητα και χαρακτήρα.
- Πώς έχει εξελιχθεί η απήχηση του Ούζου ΗΔΩΝΙΚΟ στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά; Υπάρχουν αγορές του εξωτερικού όπου η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική;
Πιστοί στην ποιότητα παραγωγής αποσταγμάτων, το ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ κερδίζει την απήχηση του στους καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας. Αγορές όπως οι Βαλκανικές χώρες , η Κύπρος και η κεντρική Ευρώπη αγαπάνε το ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ και μαζί με το «αδερφάκι» του το τσίπουρο πρωταγωνιστούν σε καταστήματα και σημεία πώλησης.
- Ποια είναι τα ποιοτικά πλεονεκτήματα της διαδικασίας απόσταξης σε σύγκριση με άλλες πρακτικές παραγωγής ούζου;
Οι σύγχρονοι άμβυκες, η προμήθεια ποιοτικής αλκοόλης, η κατάλληλη συνταγή, η 100% απόσταξη και η εμπειρία της ομάδας στην παραγωγή αποσταγμάτων μας δίνουν ένα δυναμικό πλεονέκτημα για ένα καθαρό, γευστικό και αρωματικό προϊόν στην αγορά.
- Το ΗΔΩΝΙΚΟ περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο μείγμα αρωματικών σπόρων και ξύλων, με έμφαση στον μακεδονικό γλυκάνισο. Τι ρόλο παίζουν αυτά τα συστατικά στη γεύση και τον χαρακτήρα του τελικού προϊόντος;
Το ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ αποστάζεται 100% με επιλεγμένα βότανα και σπόρους της Ελληνικής γης. Έχει κομψή αρωματική παρουσία, με πρωταγωνιστή τον γλυκάνισο και διακριτικά περάσματα μαστίχας, εσπεριδοειδών, μέντας και μπαχαρικών. Η κομψότητα αποτελεί και στο στόμα το κύριο χαρακτηριστικό του. Ευγενικό στην πρώτη επαφή, αρμονικό και ισορροπημένο, χωρίς να του λείπει η δύναμη. Ωραίο, πικάντικο τελείωμα.
**Ευχαριστούμε πολύ το Marketing Team των Estates Costa Lazaridi για τις πληροφορίες αλλά και τις φωτογραφίες που μας παραχώρησαν
***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.