Η Θεσσαλονίκη, η πόλη που φέρει επάξια τον τίτλο της City of Gastronomy, απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η γαστρονομική της ταυτότητα είναι ζωντανή, δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη. Η τελετή απονομής των Flag Awards 2025, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” της Καλαμαριάς, αποτέλεσε μια λαμπρή γιορτή της τοπικής γευστικής παράδοσης και της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο θεσμός FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 επιβεβαίωσε τη θέση του ως σταθερό σημείο αναφοράς για τις γευστικές εξελίξεις όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Η παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία: από τους 170 παρευρισκόμενους της προηγούμενης χρονιάς, φτάσαμε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα 280 ατόμων, με το ενδιαφέρον του κοινού να αποδεικνύει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η γαστρονομική κουλτούρα στην καρδιά των Θεσσαλονικέων. Αλλά και πόσο δυνατή είναι η παρουσία των επαγγελματιών της εστίασης στην πόλη.
Η Θεσσαλονίκη ως Πρωτεύουσα της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας
Οι καλεσμένοι του θεσμού έσπευσαν να επισημάνουν το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια που είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας. Και αυτό δεν είναι απλώς ένας τίτλος τιμής, αλλά μια στρατηγική που συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του τουρισμού και τη διεθνή προβολή της πόλης.
Τα Flag Awards μπορούν να αποτελέσουν ένα θεσμό, που θα εμπνέει και καθοδηγεί ουσιαστικά την τοπική γαστρονομική σκηνή προς ένα μέλλον γεμάτο δημιουργικότητα και καινοτομία. Άλλωστε, όσοι βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής τελετής, ήταν μόνο λίγοι από τους πολλούς εκπροσώπους που βγάζουν ασπροπρόσωπη τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και την αναδεικνύουν ως πρωτεύουσα της ελληνικής γεύσης.
Από το Fine Dining στο Street Food: Η πολυμορφία της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της εκδήλωσης ήταν η απονομή ποιοτικών διακρίσεων όχι μόνο σε εστιατόρια fine dining και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, αλλά και σε επιχειρήσεις που αναδεικνύουν το τοπικό street food και αποτελούν αξιόλογες προτάσεις για όποιον αναρωτιέται πού να φάω στη Θεσσαλονίκης.
Ο επισκέπτης αλλά και ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης, έχουν επιλογές από αυθεντικά μεζεδοπωλεία της, παραδοσιακά ταβερνάκια και street food spots. Αυτό αποδεικνύει πως η γαστρονομική εμπειρία μπορεί να είναι εξίσου ποιοτική είτε απολαμβάνεις ένα περίτεχνο πιάτο σε ένα πολυτελές εστιατόριο είτε δοκιμάζεις ένα λαχταριστό σάντουιτς στο χέρι.
Δεν είναι τυχαίο ότι το street food αποτελεί βασικό σημείο επαφής των επισκεπτών με την τοπική γαστρονομία. Μέσα από τις γεύσεις του δρόμου, οι τουρίστες έρχονται σε άμεση επαφή με τα πρωτογενή τοπικά προϊόντα και την αυθεντική κουλτούρα της περιοχής. Αυτό το στοιχείο κάνει τη Θεσσαλονίκη έναν από τους πιο γοητευτικούς γαστρονομικούς προορισμούς για τους foodies από όλο τον κόσμο.
Διαβάστε σχετικά: Αξίζει να ταξιδέψεις μέχρι τον Πολύγυρο Χαλκιδικής για το οινομαγειρείο Μαριγούλα
Κλείνοντας το μάτι στο μέλλον
Η επιτυχία των Flag Awards 2025 δείχνει πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μια πόλη με πλούσια γαστρονομική παράδοση, αλλά μια πόλη που εξελίσσεται, καινοτομεί και επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της μέσα από τη γεύση. Με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς και τη συμμετοχή επαγγελματιών και φίλων της γαστρονομίας, ο θεσμός αυτός συνεχίζει να χτίζει μια γαστρονομική παρακαταθήκη που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.
Η Θεσσαλονίκη δεν απλώς ανήκει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Τον διαμορφώνει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Γεωργούτζος, εκ των βασικών στελεχών του flaginlife.gr, «τα Flag Awards δεν είναι απλά ένα τρόπαιο ή ένας τίτλος, αλλά ένας θεσμός που βοηθά την εστίαση να αναπτυχθεί, τους επαγγελματίες να ξεχωρίσουν, τους πελάτες να έχουν καλύτερες επιλογές και την κοινωνία να επωφεληθεί από μια πιο ποιοτική γαστρονομική σκηνή. Το Flag in Life δεν επιβραβεύει μόνο τα καλύτερα εστιατόρια και bars – βοηθά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη γαστρονομία στην Ελλάδα και πέρα από αυτή».
Διαβάστε σχετικά: Το κρεατοφαγείο «Ανδρέας» στην Σκοπιά ετοιμάζει Τέξας μενού!
Οι δικαιούχοι των ποιοτικών διακρίσεων ήταν:
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
SALONIKA: Ελληνική νεοαστική
ONORA: Σύγχρονη
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ: Ελληνική παραδοσιακή
ΜΑΙΑΜΙ: Ελληνική seafood
ΧΑΡΟΥΠΙ: Ελληνική νέοαστικη
ΑΝΔΡΕΑΣ (Σκοπιά): Κρέας
ALFREDO΄ S: Σύγχρονη
IBERICO: Κρέας-Ελληνική
ΜΑΡΕΑ: Seafood
MOLDEE: Σύγχρονη
ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ: Ελληνική σύγχρονη
ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ: Ελληνική νεοαστική
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ (Βέροια):Παραδοσιακή Ελληνική/Κρεατικά
ΓΙΑΝΝΗΣ: Ταβέρνα/ Ψάρι
ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ: Ελληνική Νεοαστική
ΜΑΝΙΤΑΡΙ : Ελληνική Νεοαστική
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ (Πολύγυρος): Παραδοσιακή Ελληνική
ΜΑΡΙΝΑ (Ποτίδαια): Ελληνική sea food
ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ: Κρέας
ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ: Κρέας
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ: Ελληνική seafood
ΧΑΡΑΜΑ (Νάουσα):Παραδ. Ελλην.
GRADA NUEVO:Ελληνική sea food
MARRONE:Ελληνική Νεοαστική
PARAMYTHIA:Ελληνική Παραδοσιακή
TIFFANYS:Ελληνική Νεοαστική
TZAKI HO: Κρέας
STREET FOOD
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ: Σουτζουκάκια
ΔΟΡΚΑΔΑ: Γαλακτοκομικά
ΕΛΛΕΝΙΔΗΣ: Τρίγωνα
ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΟΣ: Σουβλάκι
ΠΙΡΟΣΚΙ: Πιροσκί
ARMENONVILLE: Παγωτό
DOS MARGARITAS: Πίτσα
POMMES: Πατάτες
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ: Πίτες
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥ: Μπακαλιάρος
ΜΠΑΝΤΗΣ: Μπουγάτσα
ESTRELLA: Μπουγάτσα
BAR
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
CASABLANCA
SPEAK EASY
VOGATSIKOU
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΓΟΡΙΛΛΑΣ
CEVICHERIA
LE COQ TAIL MIX BAR
THE BLUE CUP
Εκτός από τις παραπάνω ποιοτικές διακρίσεις δόθηκαν και 4 ειδικά βραβεία ως εξής:
- Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης βραβευτήκαν για την εξαιρετική ποιότητα της δουλείας τους και την εξαιρετική πρόταση που κάνει το εστιατόριο του Γλυκάνισος η οποία τιμά την ελληνική γευστική παράδοση
- Ο οινοποιός Στέλιος Κεχρής βραβεύτηκε για την εμπειρία του, την ποιότητα της δουλείας του και την προσπάθεια τους για να πάρει ο ρητινητης οίνος την θέση που του αξίζει, τόσο ποιοτικά όσο και στις προτιμήσεις των καταναλωτών
- Ο Γιάννης Κοτζαγερίδης βραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα του street food πιροσκί που παραγει καθώς για το βραβευμένο προιον σε προσφατο διαγωνισμο πιροσκί Μπουγιουρντι
- Η Boutique Κρεάτων Διδασκάλου βραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα των κρεάτων και των σκεύασματων κρέατος που προτείνει
Την εκδήλωση απονομής παρουσιάσουν η Χριστίνα Κανατάκη και ο Γιώργος Καρακούσης. Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Δήμου Καλαμαριάς και είχε την ευγενική υποστήριξη των χορηγών: Οινοποιεία Κεχρή, Βιομηχανία Τροφίμων Elvida Foods, την εταιρεία ProDrinks με το Ξυνό Νερό που στέκονται στο πλευρό της Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Γαστρονομίας. Την επιμέλεια του Cocktail είχαν τα εστιατόρια Γλυκάνισος, Marea, Iberico και Διαγώνιος.
Διαβάστε ακόμη: Αγαπημένο στέκι επιστρέφει για να γράψει νέα ιστορία στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης