Το κρεατοφαγείο «Ανδρέας» στην Σκοπιά ετοιμάζει Τέξας μενού!

Αν αγαπάς το καλό φαγητό, τότε σίγουρα να ξέρεις την ταβέρνα Ανδρέας στη, πολύ κοντά στην Αλιστράτη. Αν δεν την γνωρίζεις, τότε σίγουρα πρέπει να κάνεις μία εκδρομή στην  Σκοπιά Σερρών. Είναι μία καλή απάντηση στην ερώτηση πού να φάω κοντά στις Σέρρες.

 Ο σεφ Αντρέας Σταυρίδης έβαλε την Σκοπιά Σερρών στο χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας και τα τελευταία χρόνια κάνει συλλογή από βραβεία. Καθώς και η τέταρτη γενιά ξεκίνησε να δουλεύει, η ταβέρνα «Ανδρέας» περνά στην επόμενη εποχή.

Ο Αντρέας, που είναι η ψύχη και το πρόσωπο του μαγαζιού, από το 2002, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την καλοκαιρινή σεζόν με smokery mood. Μαζί με το rebranding της επιχείρησης, που γίνεται στην αρχή του καλοκαιριού, θα γίνει και το level up στο μενού.

Το κρέας σε όλες του τις εκδοχές

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον σεφ να αξιοποιήσει την εμπειρία του στα αμερικανικά «καπνιστήρια» του Τέξας, αλλά και την βαθιά του γνώση στο κρέας και το ψήσιμο. «Είμαστε ένα κρεατοφαγείο, που συνεχώς εξελίσσεται», μας λέει. Τον ρωτάμε, πόσες κοπές κρέατος προσφέρουν. «Υπάρχουν 122 κοπές για το μοσχαρίσιο κρέας, και μπορούμε να τις κάνουμε όλες και πολύ καλά. Είμαστε πολύ δυνατοί στα κρέατα. Εκτρέφουμε τα ζώα και συνεργαζόμαστε και με αλλά εκτροφεία. Έχουμε δύο στάβλους με 600 μοσχάρια. Εκτρέφουμε 2500 κατσίκια. Σερβίρουμε μόνο μυζήθρα, γραβιέρα, γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί της Σκοπιάς.  Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μόνο δικά μας γάλατα» μας εξηγεί ο σεφ και ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Όπως φαίνεται, λίγα υλικά διασχίζουν μεγάλη απόσταση πριν φτάσουν στο πιάτο σου: λαχανικά από το λαχανόκηπο τους, τυρί από το τυροκομείο απέναντι, κρασί από τον δραμινό αμπελώνα.

Τις τηγανιτές πατάτες που θα φας, θα τις έχουν κόψει στο χέρι. Ούτε πολύ λάδι, ούτε πολύ αλάτι. Τόσο – όσο. Άλλωστε, το ποιοτικό κρέας, που έχει ψηθεί σωστά, χρειάζεται μόνο λίγο αλάτι και πιπέρι. Ενίοτε και λίγο καπνιστό αλάτι, που προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο γεύσης.

Ο Αντρέας εκτός από μάστορας στις κοπές και στο σίτεμα του κρέατος, το μαγείρεμα και το ψήσιμο είναι και μάστορας στις σάλτσες. Ότι σερβίρω, θα το έχουμε φτιάξει εδώ, τονίζει. Φτιάχνουν και μαγειρευτά και σούβλες και ποντιακές συνταγές (πλιγούρι με κόκορα, ντοματοκεφτέδες, γεμιστά). Ανάλογα με την εποχή και τα κέφια του σεφ, μπορεί να βρει κανείς μοσχαρίσια πλευρά μαγειρεμένα στην demi glace.

Αν είναι χειμώνας, σίγουρα θα ζητήσεις ένα από τα τραπέζια που είναι γύρω από το τζάκι. Και αν είσαι τυχερός θα προλάβεις ένα από τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, που χωράνε μεγάλες παρέες αλλά και μεγάλες οικογένειες. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα από τα ονομαστά τσίπουρα της περιοχής, για να ανοίξεις στο τέλος με τα κρεατικά ένα μυρωδάτο κόκκινο κρασί από το δραμινό αμπελώνα.

Διαβάστε ακόμη: Εκείμερος: Ένα ταξίδι στον γευστικό πλούτο της Ημαθίας

Η ιστορία του Ανδρέα

Πίσω από μία επιτυχημένη επιχείρηση, βρίσκεται ένας παππούς ή ένας μπαμπάς με μεράκι. Χρόνια μετά, κάποιο από τα παιδιά σπουδάζει ή εκπαιδεύεται για να αναλάβει την επιχείρηση και να την απογειώσει.

Το 1996 ο μπαμπάς του Ανδρέα άνοιξε την ταβέρνα για το γούστο του. Το μαγαζί αρχικά προοριζόταν να γίνει κρεοπωλείο με τοπικά κρέατα. Θα το αναλάμβανε ο αδερφός του Αντρέα, αλλά η ζωή τα έφερε όλα διαφορετικά. Έτσι ο Ανδρέας κατέληξε να αναλαμβάνει το μαγαζί πριν από 20 χρόνια και αφού είχε περάσει σχεδόν δύο χρόνια στην Αργεντινή, όπου έμαθε κοντά σε ειδικούς την τέχνη του κρέατος. «Στην τετάρτη γενιά είμαστε. Το ξεκίνησε ο παππούς, συνέχισε ο μπαμπάς, μετά εγώ και τώρα τα παιδιά του ο Μιχάλης και ο Γιώργος», τονίζει με καμάρι ο Αντρέας.

«Ακόμη και ένα Σάββατο, στις αρχές του καλοκαιριού, η παρέα που έτρωγε δίπλα μας ήταν βορειοευρωπαίοι. Πώς σας βρίσκουν; Απορούμε. Απευθυνόμαστε σε όλον τον κόσμο. Σε εκείνους που θέλουν να φάνε καλά», μας λέει ο Ανδρέας.

Info:

Η Σκοπιά είναι ορεινό χωριό των Σερρών στα όρια με την Δράμα. Αν και έχει το πολύ 100 κατοίκους είναι πετρόκτιστο και γραφικό, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 708 μέτρων στο νότιο Μενοίκιο. Πολύ κοντά του βρίσκεται η Αλιστράτη και για αυτό είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους θα κάνουν μία όμορφη εκδρομή για το πανέμορφο σπήλαιο της Αλιστράτης και στη συνέχεια θα απολαύσουν τον πλούτο της Σερραϊκής γης και την μοναδικότητα του δραμινού αμπελώνα.

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Ταξίδι στην Σερβία: Η οινοτουριστική εμπειρία που θα σε ενθουσιάσει

Next Article

FrontAg Nexus: Πώς οι καινοτόμες αγροτικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες

Related Posts