Ταξίδι στην Σερβία: Η οινοτουριστική εμπειρία που θα σε ενθουσιάσει

Κοντά στις όχθες της λίμνης Palić, στα Βόρεια της Σερβίας, μέσα σε μια θάλασσα από αμπέλια, ξεχωρίζει μια μεγαλοπρεπής και πολύχρωμη στέγη, χτισμένη σε στυλ Pannon Art Nouveau. Αυτή είναι η καρδιά και το σπίτι του οινοποιείου του διάσημου Σέρβου τραγουδοποιού και τραγουδιστή Zvonko Bogdan.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την οινοπαραγωγή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το κρασί που καλλιεργήθηκε στο Palić πωλούνταν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, της Βουδαπέστης και της Βιέννης. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή ανήκει στους δρόμους του κρασιού, της Σερβίας και αποτελεί ένα πρώτης τάξης προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού και του οινοτουρισμού.

Το Palić είναι μια πόλη που βρίσκεται στην πόλη Subotica, στην επαρχία North Bačka, στην αυτόνομη επαρχία της Vojvodina, στη Σερβία. Βρίσκεται επίσης 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας. Εκεί μπορείς να βρεις μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας.

Σήμερα, η Σερβία είναι χώρα με μεγάλη οινοτουριστική προσφορά. Πολυάριθμα οινοποιεία σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές υποδέχονται τους τουρίστες με χαρά, προσπαθώντας να τους προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία της Σερβίας μέσα από μια εξαιρετική γαστρονομική προσφορά.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν αμπέλια για περισσότερα από 2000 χρόνια. Για αιώνες εδώ καλλιεργούνταν αυθεντικές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών στις οποίες προστέθηκαν στη συνέχεια και διεθνείς ποικιλίες που ταιριάζουν άριστα στο terroir.

Διαβάστε ακόμη: Bermet: Το κρασί από την Σερβία που έπιναν οι επιβάτες του Τιτανικού

Κοντά στην πανέμορφη Subotica, μία από τις πόλεις που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς στη Σερβία και μόλις 5 λεπτά από τον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Βουδαπέστης θα βρεις το οινοποιείο Zvonko Bogdan. Θα μπορείς σίγουρα να βρεις τι να αγοράσεις στη Σερβία, για να θυμάσαι το ταξίδι σου.

Οι χώροι αυτού του μεγαλοπρεπούς κτιρίου εξυπηρετούν δύο σκοπούς: την παραγωγή κρασιού κορυφαίας ποιότητας και τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Περιηγήσου στο πανέμορφο κελάρι με διαφανή βαρέλια, στις μοναδικές αίθουσες γευσιγνωσίας, στο μεγάλο εστιατόριο με τις αναφορές στις πολιτιστικές παραδόσεις της Subotica και του Palić και την εκπληκτική θέα στις εκτεταμένες σειρές του περιποιημένου αμπελώνα.

Φύλακας των αναμνήσεων

Το οινοποιείο Zvonko Bogdan παράγει περίπου 400000 φιάλες κρασιών, αντάξια της μεγάλης οινικής ιστορίας της περιοχής.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των κρασιών πηγάζει από το έδαφος, το κλίμα, τους ανθρώπους και τη ζωντανή παράδοση της περιοχής. Το κλίμα και το μοναδικό έδαφος της αμπελουργικής περιοχής, με τους αμπελώνες να εκτείνονται σε 62 εκτάρια, προσδίδουν μια ξεχωριστή πολυπλοκότητα στα κρασιά.

Διαβάστε ακόμη: Ταξιδεύεις για Σερβία; Εκεί θα απολαύσεις το φαγητό και το κρασί

Οι αμπελώνες απολαμβάνουν περίπου 2000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, με συνεχείς ελαφρούς ανέμους και σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα σταφύλια ωριμάζουν, διατηρώντας τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητά τους. Στο οινοποιείο καλλιεργούνται Merlot, Carbernet Franc, Frankovka, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio και Yellow Muscat.

Ο Zvonko Bogdan μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα του παππού του. Οι αναμνήσεις εκείνων των ημερών είναι ακόμη ζωντανές και με έντονα χρώματα.

Ο Zvonko Bogdan θα μπορούσε να γίνει ηθοποιός, αλλά επέλεξε τη μουσική. Εκτός του ότι είναι γνωστός ως ερμηνευτής, είναι επίσης συνθέτης, ποιητής και ένας από τους καλύτερους προπονητές και οδηγούς αλόγων ιππασίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Σερβία. Εκτός από τα άλογα, η αγάπη του είναι και τα ταχυδρομικά περιστέρια.

Όλες οι συνθέσεις του Zvonko Bogdan σχετίζονται με σημαντικές στιγμές, ανθρώπους και γεγονότα που τον αφορούν.

Διαβάστε ακόμη: Έμπαινες για γευσιγνωσία rakija στο πιο cool distillery του Βελιγραδίου;

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Δοκιμάζοντας τους νικητές του Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2024

Next Article

Το κρεατοφαγείο «Ανδρέας» στην Σκοπιά ετοιμάζει Τέξας μενού!

Related Posts