Δοκιμάζοντας τους νικητές του Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2024

Ένα μετάλλιο δεν αναδεικνύει ένα κρασί, αλλά ούτε ένα κρασί χωρίς μετάλλιο δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Όμως οι finalists του Thessaloniki Wine and Spirits Trophy έχουν ένα σημαντικό λόγο για να ξεχωρίζουν. Έχουν δοκιμαστεί και διακριθεί ανάμεσα από εκατοντάδες οίνους και αποστάγματα.

Συγκεκριμένα στη φετινή διοργάνωση, την 24η διοργάνωση του Thessaloniki Wine and Spirits Trophy δοκιμάστηκαν 952 δείγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Από αυτά, τα 881 ήταν οίνοι και τα 71 αποστάγματα.

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, χωρίστηκαν σε έξι επιτροπές των πέντε ατόμων και για δύο ημέρες αξιολογούσαν και σύγκριναν δείγματα ως προς την εμφάνιση και το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση.

Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά το πρώτο Thessaloniki Wine and Spirits Trophy (το πρώτο Trophy έγινε το 1999) και το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι τόσο υψηλό που σχεδόν το 75% των οίνων και στο 65% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έλαβαν κάποιο μετάλλιο.

Το φετινό Thessaloniki Wine and Spirits Trophy, που ανανεώθηκε και ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς το περιεχόμενο αφού στο διαγωνιστικό κομμάτι εντάχθηκαν το ούζο και το τζιν, πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Διοργανώθηκε από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, υπό την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του οινικού χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Στο τιμόνι της προεδρίας, όπως κάθε χρόνο, βρέθηκε ο Μaster of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Πριν από λίγες μέρες ο πανέμορφος χώρος The Wine Hub της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, “φιλοξένησε” τους φιναλίστ του διαγωνισμού και μαζί μερικούς δημοσιογράφους της γεύσης και του οίνου.

Πρόκειται για έναν Εθνικό Διαγωνισμού Κρασιού. Οι οινοποιοί που συμμετέχουν, γίνονται καλύτεροι, επεσήμανε μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους η Διευθύντρια της ΕΝΟΑΒΕ Αλεξάνδρα Ανθίδου. Μαζί με την Digital Wine Communicator Κυριακή Παναγιώτου παρουσίασαν τα κρασιά και εξήγησαν όλα όσα αφορούν τη διαδικασία της αξιολόγησης και της ανάδειξης των νικητών.

Οι νικητές:

Οι καλύτεροι οίνοι κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές.

Στη φετινή διοργάνωση η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον οίνο:

Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019 – Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Καλύτερος Οίνος ανά Κατηγορία

Οι συμμετοχές στο Thessaloniki Wine and Spirits Trophy κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία απονεμήθηκαν οι διακρίσεις:

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:

Μέγας Οίνος 2020 – Σκούρας ΟΑΑΕ

Καλύτερος Ροζέ Οίνος:

Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 – Κτήμα Άλφα Α.Ε.

Καλύτερος Λευκός Οίνος:

Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019 – Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:

Samos Vin Doux – ΕΟΣ Σάμου

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος:

Αφρώδης Δουλουφάκη – Δουλουφάκης Ν. Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

Καλύτερη Ρετσίνα:

Κεχριμπάρι – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

Καλύτερο Απόσταγμα του Διαγωνισμού

Meteoro Winery

Ούζο Τυρνάβου – Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Στην οργανωτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων:

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) | Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) | Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) | Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) | Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) | Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (ΔΟΚ) | Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) | Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚ) | Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ) | Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) | Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.

Για τις ειδικές διακρίσεις, όλα τα αποτελέσματα, τους χορηγούς και όλες τις πληροφορίες σχετικά με το 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Διαβάστε ακόμη: Οι νικητές του 22ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσ/κης

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Το Διεθνές Συμπόσιο "Following Aristotle"

Next Article

Ταξίδι στην Σερβία: Η οινοτουριστική εμπειρία που θα σε ενθουσιάσει

Related Posts