Αξίζει να ταξιδέψεις μέχρι τον Πολύγυρο Χαλκιδικής για το οινομαγειρείο Μαριγούλα

Το Οινομαγειρείον Μαριγούλα στον Πολύγυρο είναι από τις καλύτερες επιλογές για μια κοντινή εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι στη Χαλκιδική, φρόντισαν να το επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά!

Πρόκειται για ένα μικρό εστιατόριο σε ανυποψίαστη τοποθεσία. Ο χώρος ζεστός και οικείος, ατμόσφαιρα που δημιουργούν όσοι σε υποδέχονται όπως ο ιδιοκτήτης της ο Σοφοκλής. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου πει μια ατάκα, που θα σου μείνει αξέχαστη.

Το φαγητό στην Μαριγούλα δεν έχει ετικέτα: ούτε πειραγμένη ούτε elevated αλλά σίγουρα δημιουργική κουζίνα, με συνταγές που σκαρώνονται με έμπνευση από τα υλικά και την εποχή. Στο website της Μαριγούλας, που είναι αρκετά προχώ για οινομαγειρείο διαβάζουμε ότι πρόκειται για παραδοσιακή κουζίνα με επιρροές από όλο τον κόσμο και με τοπικά υλικά και αρώματα. Το σίγουρο είναι ότι στα πιάτα της θα βρεις αυτό που λέμε “comfort food” με βάση ελληνικές συνταγές και επιρροές από κουζίνες του κόσμου.

Στην Μαριγούλα δεν είμαστε ούτε μόνο κρέας, ούτε μόνο ψάρι, είμαστε με το φρέσκο, μας λέει ο Σοφοκλής.

Ο επί 5 χρόνια σεφ Μπιλάλ Ντόκα έμαθε δίπλα στην ξακουστή Μαριγούλα, να βάζει όλη την αγάπη του στο φαγητό.

Αυτή τη φορά αν δεν είχα τις φωτογραφίες δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα, γιατί δεν έδωσα σημασία στην περιγραφή. Οριακά ούτε στο στήσιμο του πιάτου. Μετράει η εικόνα αλλά συνήθως όταν βγαίνουν τα όμορφα πιάτα του Μπιλάλ από την κουζίνα, θέλεις να τα χαλάσεις και να τα γευτείς.

Έτσι ακριβώς έγινε όταν ήρθε στο τραπέζι αυτό το χουνκιάρ μπεγιεντί (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες) ανάλαφρο και γευστικό.

Αν και ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ήταν η σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, καπνιστό σκουμπρί, λαδολέμονο με μέλι και καυτερή πιπεριά. Ταίριαξε υπέροχα με τον οίνο λευκό του Κτήματος Λειβαδιώτη (Ασύρτικο – Μαλαγουζιά – Sauvignon Blanc – Chardonnay) αλλά και της τηγανιτές πράσινες ελιές Χαλκδικής γεμισμενές που απάκι.

Η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα, όπως αυτός ο πουρές σελινόριζας που έβγαλε ASAP o chef για τις vegan φίλες μας. Αν και είμαστε στην εποχή που απολαμβάνουμε το κρέας σε κοπές, σε ωρίμανση και μαγειρεμένο με χίλιους τρόπους και παράλληλα ο βιγκανισμός είναι στην πλήρη εξέλιξη του.

Αλλά και η σαλάτα με ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά εποχής, κατσικίσιο τυρί και αλάτι μαύρο είναι κάτι που θα σου μείνει, μέχρι την επόμενη φορά που θα δοκιμάσω σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο μία άνοστη ντοματατοσαλάτα, ή χωριάτικη ή μεσογειακή ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται η σαλάτα με βάση την ντομάτα.

Όταν τελειώσεις με το φαγητό,  έρχεται στο τραπέζι ο χαλβάς. Λες ας πάρω μία κουταλιά για να αλλάξει η γεύση μου από τα θαλασσινά ή τα κρεατικά ή ότι άλλο ήταν στο κυρίως. Και θα συνεχίζεις να τρως μέχρι να τελειώσει. Ο χαλβάς είναι βουτυρένιος, αρωματικός και βαθιά γευστικός. Χαλβά; Ναι χαλβά που θα τον νοσταλγήσεις τα βράδια που θα έχεις λιγούρα για κάτι γλυκό αλλά ελαφρύ.

Το μαγαζί στον Πολύγυρο μετρά πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας, ενώ μέχρι το 1995 λειτουργούσε ως καφέ-ζαχαροπλαστείο, οπότε και η κ. Μαριγούλα σέρβιρε στους πελάτες και κάποια μαγειρευτά. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Σοφοκλής, που του έδωσε τον χαρακτήρα του μεζεδοπωλείου και άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία στην ελληνική γαστρονομία.

Πρέπει να δοκιμάσεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές Χαλκιδικής

Η επίσκεψη στο οινομαγειρείον Μαριγούλα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του fam trip Αγροδιατροφής και Οίνου διοργανώθηκε από το τμήμα Προβολής  Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ταξίδι εξοικείωσης εξελίχθηκε στις εφτά Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό να  παρουσιαστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τα προϊόντα της περιοχής, τις υπηρεσίες εστίασης και τη γαστρονομία καθώς και το κρασί της.

Συνεπώς, η γευστική εμπειρία στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής συνδυάστηκε με την δοκιμή πράσινης ελιάς και αγουρέλαιου Χαλκιδικής. Άλλωστε, η Χαλκιδική είναι από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς στην Ευρώπη. Αυτή η γευστική δοκιμή είναι σίγουρα κάτι που μπορείς να κάνεις στην Χαλκιδική.

Το Λαδόπετρα και το Thallon είναι δύο από τα πιο γνωστά και βραβευμένα παρθένα ελαιόλαδα από την περιοχή. Παράγονται από άγουρες ελιές, οι οποίες συλλέγονται, πριν ωριμάσουν πλήρως. Αυτό δίνει στο λάδι ένα πιο έντονο άρωμα και γεύση, με νότες εσπεριδοειδών, βοτάνων και ξηρών καρπών.

Το Λαδόπετρα είναι ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται στους Ελαιώνες Βασιλάκη και συγκεκριμένα στην “Πράσινη Περιοχή” του Αγ. Δημητρίου Χαλκιδικής, όπου έχουμε μαζευτεί διάφοροι βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφοι, σε μια έκταση άνω των 2000 στρεμμάτων. Το λάδι παράγεται από ελιές Χονδρολιάς, μιας τοπικής ποικιλίας ελιάς που είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Η οξύτητα του δεν ξεπερνά το 0,4 και είναι προϊόν της πρώτης ψυχρής έκθλιψης από πράσινες – άγουρες ελιές, μαζεμένες με το χέρι από το δέντρο, την ίδια ημέρα της ελαιοποίησης.

Το Thallon είναι ένα άλλο βραβευμένο παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από την οικογένεια Τσικούρη στα Ψακούδια Χαλκιδικής. Έχει ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3 (< 0,3) έτσι κατατάσσεται στην κατηγορία των premium έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του “Χρυσού βραβείου Ποιότητας” στο Mediterranean Taste Awards 2020.

Και τα δύο ελαιόλαδα είναι εξαιρετικής ποιότητας και προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Food & Wine Pairing με το Κτήμα Λειβαδιώτη

Το Κτήμα Λειβαδιώτη από την Μαραθούσα Χαλκιδικής, δραστηριοποιείται κατά παράδοση με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών. Η οικογένεια Λειβαδιώτη καλλιεργεί αμπελώνες από το 1900, και σήμερα διαθέτει περίπου 100 στρέμματα αμπελώνων, από τα οποία παράγει μια ποικιλία κρασιών, συμπεριλαμβανομένων λευκών, ροζέ και ερυθρών.

Τα σταφύλια συλλέγονται και μεταφέρονται στο οινοποιείο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η γεύση τους. Η οινοποίηση γίνεται με τον έλεγχο των θερμοκρασιών, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή κρασιά του κτήματος είναι:

  • Λειβαδιώτη Sauvignon Blanc
  • Λειβαδιώτη Chardonnay
  • Λειβαδιώτη Rose
  • Λειβαδιώτη Syrah
  • Λειβαδιώτη Cabernet Sauvignon

Προσφέρει επίσης ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιού για τους επισκέπτες. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν μια περιήγηση στους αμπελώνες και στο οινοποιείο, καθώς και μια γευσιγνωσία των κρασιών της εταιρείας.

** Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Ένα fam trip στις γεύσεις και τους οίνους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Next Article

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Related Posts