Ένα fam trip στις γεύσεις και τους οίνους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Μπορείς να γευτείς και να γνωρίσεις τον πλούτο της οινικής και της αγροτοδιατροφικής παραγωγής από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα σε πέντε μέρες; Επίσης πόσα από τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας μπορείς να επισκεφτείς, όταν στην περιοχή μερικά από τα πιο σημαντικά της χώρας;

Οι επιλογές είναι πολλές και για αυτό, αυτό το ταξίδι εξοικείωσης έδωσε σε όλους μας πολλά ερεθίσματα, εικόνες και κίνητρο για να αναζητήσουμε τα τοπικά υλικά, τους παραγωγούς και τις πρωτοβουλίες που κάνουν μικρά θαύματα σε αυτήν την Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία τόσο ετερόκλητη περιοχή της χώρας που όμως παράγει μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα αγροτοδιατροφής της χώρας, με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης και αξιοποίησης. Άλλωστε, εδώ λειτουργούν μερικά από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας.

Ειδικά στον τομέα της οινοπαραγωγής και του οινοτουρισμού, η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα μεγάλο προβάδισμα που της δίνει το ξινόμαυρο αλλά και η μαλαγουζιά. Πλέον αυτές οι  ποικιλίες αποτελούν άξιους ambassadors της ελληνικής παραγωγής και κουλτούρας οίνου.

Ειδικά το ξινόμαυρο το απολαμβάνουμε στην πατρίδα του τη Νάουσα αλλά και όχι μόνο εκεί, σε όλες τις εκδοχές του blanc de blanc, blanc de noir, rosé, orange.

Εκτός από το ξινόμαυρο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει ποικιλίες όπως ο κόνιαρος και η ασπρούδα, που αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια και δίνουν υπέροχα κρασιά, ικανά να σταθούν δίπλα σε μεγάλα κρασιά του εξωτερικού.

Επίσης μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα φυσικά κρασιά και οι rosé αφρώδεις οίνοι όπως και τα εκπληκτικά pet – nat. Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ.

Σε αυτό το ταξίδι ξαναδοκιμάσαμε και θυμηθήκαμε πόσο αξιόλογες είναι οι ρετσίνες, λευκές και rosé, που παράγονται στην περιοχή αλλά και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται με τα αποστάγματα.

Η Αγροδιατροφή και ο Οίνος της Κεντρικής Μακεδονίας σε πρώτο πλάνο

Το ταξίδι εξοικείωσης διοργανώθηκε από το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εξελίχθηκε στις εφτά Περιφερειακές Ενότητες. Ο στόχος του ήταν να παρουσιάσει στους επισκέπτες μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τα προϊόντα της περιοχής, τις υπηρεσίες εστίασης και τη γαστρονομία καθώς και το κρασί και τα οινοποιεία της.

Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει τη δική της φυσιογνωμία και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο fam trip συμμετείχαν δημοσιογράφοι, influencers, chefs, sommelier, εστιάτορες, από Ευρώπη και Ελλάδα. Οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις, είχαν συναντήσεις με φορείς της περιοχής και δοκίμασαν τα προϊόντα τα οποία συνδύασαν με τοπικούς οίνους. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρει κανείς και μερικά από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας.

Στο fam trip Οίνου και Αγροδιατροφής παρουσιάστηκαν οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ και τοπικοί, ρετσίνες καθώς και πολύ εξελιγμένα αποστάγματα. Τα προϊόντα που αναδείχθηκαν ήταν το ακτινίδιο Πιερίας, το ρύζι Χαλάστρας, τα ΠΟΠ τυριά των Πιερίων, του Βερμίου και του Πάικου, τα κεράσια Ροδοχωρίου και Έδεσσας σε γλυκό, το ρόδι της Πέλλας σε δροσερό χυμό και dressing, ελιές σπαστές Χαλκιδικής, αγουρέλαιο Χαλκιδικής από Γαλανές ελιές, πατάτες από τα Μεγάλα Λιβάδια Παιονίας, μανιτάρια από το Κιλκίς και μπακάλικες πιπεριές από τις Σέρρες.

Παράλληλα με τις γευσιγνωσίες οίνου, υπήρχαν γευστικές δοκιμές από παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα εδέσματα, όπως το ρεβανί Βεροίας, το αρνάκι με τραχανά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, τα γεμιστά μαντί με αρνί, λαχανοντολμάδες, μυδοπίλαφο, tartar μοσχάρι Βεροίας με καψαλισμένο κάστανο Γρίβας, σουτζουκάκι βουβαλίσιο, τσουκνιδόπιτα, χορτόπιτα,  μπατζόπιτα,  χοιρινό με πράσο αλλά και με λάχανο.

Αυτές ήταν μόνο μερικές προτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η γαστρονομία και η οινοπαραγωγή εξελίσσονται ραγδαία.

Οργάνωση: Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ρίτα Καραλή, Διευθύντρια τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δρ Κώνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας

Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις εταιρίες Win Development και Geogastronomy Tourism Hospitality.

Διαβάστε σχετικά:

Όσα νόστιμα βγάζει η Κεντρική Μακεδονία σε ένα ταξίδι

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Τα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων» και φέτος στο Electra Palace

Next Article

Αξίζει να ταξιδέψεις μέχρι τον Πολύγυρο Χαλκιδικής για το οινομαγειρείο Μαριγούλα

Related Posts