Έμπαινες για γευσιγνωσία rakija στο πιο cool distillery του Βελιγραδίου;

Γευστική δοκιμή rakija στις 9:30 το πρωί στο κέντρο του Βελιγραδίου: ποιος θα έλεγε όχι σε αυτήν την πρόκληση; Σίγουρα, όχι ένας επισκέπτης που πρέπει να ζήσει την εμπειρία του ταξιδιού all the way. Και αφού ήμασταν στο ηλιολούστο Βελιγράδι: αρχίσαμε να πίνουμε από το πρωί.

Αποδείχθηκε πολύ καλή ιδέα για ένα φθινοπωρινό πρωινό του Οκτώβρη και είναι σίγουρα είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Βελιγράδι.

Δοκιμάσαμε rakija, φρέσκια και παλαιωμένη από δαμάσκηνα, κυδώνι, αχλάδι, μήλο. Εγώ ψηφίζω ξεκάθαρα δαμάσκηνο, και δεν είναι τυχαίο, που είναι το πιο δημοφιλές φρούτο για αυτό το ποτό.

Τι είναι η rakija; Είναι αυτό που στην Ελλάδα εννοούμε ως ρακή; Όχι! Είναι το σερβικό “νερό της ζωής”, που φτιάχνεται αυστηρά και μόνο από φρούτα, με το δαμάσκηνο να είναι το πιο δημοφιλές.

Η rakija είναι εξελιγμένο “σκληρό ποτό”. Κατασκευάζεται αποκλειστικά από φρούτα καλύτερης ποιότητας. Δίνει την αίσθηση ότι ξεκινά και τελειώνει στη φύση και διατηρεί γεύσεις από τις οποίες είναι φτιαγμένες οι αναμνήσεις.

Στη Σερβία πίνουν rakija με το φαγητό, σε πάρτι ακόμη και στις κηδείες.

Διάβασε σχετικά:

Ταξιδεύεις για Σερβία; Εκεί θα απολαύσεις το φαγητό και το κρασί

Στο Distillery restaurant cocktail bar του Βελιγραδίου

Στη σύγχρονη εποχή, η rakija έχει βρει το δρόμο της και στα πιο κομψά restaurant cocktail bar. Εδώ, μεταμορφώνεται σε ευφάνταστα κοκτέιλ που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα μίξη.

Στην καρδιά αυτής της παράδοσης βρίσκεται το distillery, ο χώρος όπου η τέχνη της απόσταξης συναντά την παράδοση. Εδώ, η rakija παίρνει την τελική της μορφή, μέσα από διαδικασίες που έχουν διαμορφωθεί και εξελιχθεί από καθεμία γενιά.  Μία επίσκεψη σε ένα αυθεντικού distillery μυεί τον καθένα στην ουσία αυτού του ποτού.

Το πρώτο αστικό αποστακτήριο Belgrade Urban Distillery άνοιξε στην μυστικιστική γειτονία Dorćol του Βελιγραδίου. Εκεί όπου άνοιξε και το πρώτο „kafana” και το πρώτο ζυθοποιείο στην πόλη του Βελιγραδίου.

Το 2006 ξεκίνησε η ιδέα του Belgrade Urban Distillery από δύο αδέρφια. Αποφάσισαν να αναζητήσουν και να συγκεντρώσουν τους τοπικούς παραγωγούς, που έφτιαχναν ποιοτική rakija και άνοιξαν το μπαρ για rakija και gin. Το 2008 άρχισαν να παράγουν rakija με παραγωγή περίπου 500 φιάλες. Τώρα η παραγωγή φτάνει τις 5000 φιάλες.

Αναζητούσαν την γεύση της αρχής, αφού δοκίμασαν τα καλύτερα ποτά παγκόσμιας κλάσης. Βρήκαν λοιπόν τον τρόπο να ανασυστήσουν τη γεύση της πόλης εκεί όπου ξεκίνησε όλη η ιστορία.

Το Belgrade Urban Distillery έδωσε στη rakija την ευκαιρία να επιτύχει μια καλά αποδεκτή αναγνώριση και να ενθρονιστεί ως το τέλειο αλκοολούχο ποτό. Πρόκειται για ένα ταπεινό οικονομικό ποτό που όμως είναι τόσο ανώτερο σε γεύση.

Εντός του υπάρχουν δύο χώροι μπαρ, όπου το ένα προσφέρεται για γευστική δοκιμή φρέσκιας και παλαιωμένης rakija και άλλο ένα μπαρ βγαλμένο από σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Υπάρχει ακόμη ένας industrial χώρος εστιατορίου για να απολαύσει κανείς ένα γεύμα με rakija.

Η rakija είναι 100% φρούτο

Η rakija Σερβοκροάτικα: (Ракија) ή Rakiya (Βουλγάρικα: ракия) είναι πολύ δημοφιλής στις σλάβικες χώρες των Βαλκανίων. Στην αλβανική γλώσσα ονομάζεται Raki ή Rakia και στην ρουμανική Rachiu (ράκιου). Στην Τουρκία ονομάζουν Düz Rakı τα αποστάγματα φρούτων που δεν αρωματίζονται και Anason Rakısı τα αποστάγματα που αρωματίζονται με γλυκάνισο.

Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια βρίσκεις γεύσεις και συνταγές, που είναι κοινές.  Ο σαρμάς είναι μία από αυτές, αφού σε όλες τις βαλκανικές χώρες, θα βρεις αυτό το sarma (turkish for wrapped; cyrillic spelling: cарма).

Αυτό το δημοφιλές σερβικό ποτό ξεχωρίζει για την έντονη γεύση και το αρωματικό του χαρακτήρα, καθιστώντας το μοναδικό στην κατηγορία του.

Η γεύση της rakija είναι πλούσια και πολυδιάστατη, φέρνοντας στον ουρανίσκο μια μοναδική αρμονία γεύσεων και αρωμάτων. Κάθε γουλιά είναι μια απόδειξη της αφοσίωσης των παραγωγών στην τέχνη της απόσταξης, μια τέχνη που απαιτεί υπομονή, μεράκι και γνώση.

Το σέρβικο ποτό είναι 100% φρούτο, που τεμαχίζεται και αποχωρίζεται από το κουκούτσι πριν την ζύμωση. Δεν προστίθεται ζάχαρη ή άρωμα γιατί αλλιώς δεν είναι rakija αλλά λικέρ.

Είτε απολαμβάνεις μια παραδοσιακή ποικιλία κρεάτων σε μια ζεστή ταβέρνα, είτε βρίσκεσαι σε ένα contemporary cocktail bar, η rakija μπορεί να σου φτιάξει το βράδυ σου. Η μοναδική της γεύση και το έντονο άρωμα μεταφέρουν τον πότη σε μια γευστική περιπέτεια, αναδεικνύοντας την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία των Βαλκανίων.

Διαβάστε ακόμη:

Ένας αιώνας οινοτουρισμού στη Σερβία

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

All about Gastronomy: Τα «Local Greek Tastes» γίνονται όλο και πιο γευστικά κάθε χρόνο

Next Article

Ταχύρρυθμο σεμινάριο στις βασικές αρχές οινογνωσίας

Related Posts