Ο ποταμός της Αράπιτσας στη Νάουσα αποτελεί εδώ και δύο χρόνια ένα υδάτινο “θησαυροφυλάκιο” για τους λάτρεις του κρασιού. Και όχι, δεν μιλάμε για κάποιον θησαυρό που έκρυβε πειρατής, αλλά για μία απόπειρα παλαίωσης του κρασιού σε ποτάμι.
Οι Ναουσαίοι οινοποιοί προχώρησαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα για να εξετάσουν αν το τρεχούμενο νερό ενός ποταμού εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, όπως έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει με την τοποθέτησή τους στον βυθό της θάλασσας.
Το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση φιαλών από αυτό το υποβρύχιο “κελάρι”, κατά τη διάρκεια του 3ου Φετιβάλ Τρύγου που γίνεται στη Νάουσα.
Ανελκύθηκαν από τον βυθό του ποταμού της Αράπιτσας στη Νάουσα 25 περίπου από τις 500 φιάλες ξινόμαυρου κρασιού που είχαν βυθιστεί εκεί από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι οινοποιοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πρώτοι το αποτέλεσμα αυτού του διετούς πειράματος και έμειναν ευχαριστημένοι από τον ενισχυμένο και πλούσιο χαρακτήρα του κρασιού.
Παλαίωση φιαλών ξινόμαυρου στο ποτάμι για 10 χρόνια
Οι φιάλες του ξινόμαυρου είχαν τοποθετηθεί σε σιδεροπαλέτες, και βυθίστηκαν στην κοίτη του ποταμού της Αράπιτσας -που έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες- στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Τρύγου, με σκοπό να διατηρηθούν σε αυτό το περιβάλλον για μια 10ετία.
Ακολούθησε η γευστική δοκιμή, από την οποία οι οινοποιοί έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι, ενώ οι υπόλοιπες φιάλες βυθίστηκαν ξανά στον ποταμό, καθώς η παλαίωση στο περιβάλλον αυτό θα διαρκέσει για μια δεκαετία.
Το 2021, περίπου 500 φιάλες ξινόμαυρου κρασιού βυθίστηκαν στον ποταμό, με σκοπό την παλαίωση τους υπό αυτές τις ιδανικές συνθήκες: σταθερές χαμηλές θερμοκρασίες και σε βάθος που εγγυάται τη σωστή πίεση.
Η ιδέα πίσω από αυτήν την πρωτότυπη προσέγγιση είναι να αξιοποιηθούν οι φυσικές συνθήκες του ποταμού για να ενισχύσουν τον χαρακτήρα και το αρωματικό προφίλ του κρασιού.
Διαβάστε σχετικά:
ΒΑΕΝΙ- Νάουσα: Δράσεις ενημέρωσης για την ασφαλή κατανάλωση κρασιού