ΒΑΕΝΙ- Νάουσα: Δράσεις ενημέρωσης για την ασφαλή κατανάλωση κρασιού

Η κατανάλωση χύμα κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομία. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που περνά στο καταναλωτικό κοινό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσας μέσω δράσεων  ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών, η ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει ότι καταναλώνουμε χύμα κρασί:

  • Οι οίνοι άγνωστης προέλευσης δεν έχουν ετικέτα με πολύ σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν την ασφαλή και υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.
  • Δεν δηλώνεται ο παραγωγός ή η προέλευση της πρώτης ύλης, η ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, και άλλες πολύ ουσιαστικές πληροφορίες όπως η σοδειά.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης.
  • Ο μη τυποποιημένος οίνος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αλλοιώσεις από το οξυγόνο και από μικροοργανισμούς, αφού το προϊόν είναι ελλιπώς προστατευμένο ή εντελώς εκτεθειμένο.
  • Μεγάλο πρόβλημα σε έναν οίνο άγνωστης προέλευσης είναι η προσθήκη θειωδών. Κατά την οινοποίηση, επιτρέπεται η προσθήκη θειωδών σε συγκεκριμένη ποσότητα, τα οποία βοηθούν το κρασί να αντέξει στο χρόνο. Ωστόσο για τα χύμα κρασιά δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για την ποσότητα που προστίθεται με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή για τον καταναλωτή.
  • Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το χύμα κρασί κυκλοφορεί αφορολόγητο και χωρίς να υφίσταται τους απαραίτητους ελέγχους.
  • Οπότε, οι συνέπειες της κατανάλωσης κρασιού ή ποτού άγνωστης προέλευσης είναι πολύ επιβλαβείς και για την οικονομίας της χώρας.

Πίνουμε και απολαμβάνουμε το επώνυμο ελληνικό κρασί υπεύθυνα και με ασφάλεια

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα, έχει δεσμευθεί για την παροχή ενημέρωσης στο κοινό σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.

Μια από τις δράσεις του είναι και η υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ” Ενημέρωση στα κράτη μέλη ( Ελλάδα και Γερμανία), όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται θεματικά δείπνα με γευστικές δοκιμές Ευρωπαϊκών Οίνων Ποιότητας (ΠΟΠ και ΠΓΕ), καθώς και ενημέρωση των καλεσμένων σχετικά με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο που καθορίζει την Υπεύθυνη κατανάλωση των Οίνων.

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως υπεύθυνη ημερήσια κατανάλωση έως 2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και έως 3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες.
  • Δεν πρέπει να ξεπερνάμε την κατανάλωση των 4 μονάδων την ημέρα. Όσοι καταναλώνουν τακτικά υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, αυξάνουν τις πιθανότητες να βλάψουν την υγεία τους.
  • Δεν πρέπει να συγχέουμε τις μονάδες αλκοόλ με τη μερίδα. Μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 100 ml κρασί 10%, 250 ml μπύρα 5%, 60 ml πόρτο 20%, 30 ml αποστάγματα 40%.

Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας, φημισμένης για το καλό κόκκινο κρασί της.

Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «ξινόμαυρο».

Το Οινοποιείο στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες και εργάζεται με Ευρωπαϊκά πρότυπα. Βρίσκεται μέσα στην οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη Νάουσα, γεγονός που συμβάλλει στην εξασφαλισμένη ποιότητα από την αρχή. Γνώση, συνέπεια, μεράκι χαρακτηρίζουν την πορεία του VAENI-Νάουσα.

Σήμερα τα κρασιά VAENI-Νάουσα εξάγονται στην Κίνα, Ρωσία, Αμερική, Καναδά, Καζακστάν, Αυστραλία, Ντουμπάι, Ν.Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία και Κύπρο . Η διακριτική υπεροχή τους αναγνωρίζεται με την πρώτη γουλιά.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Στο Sky Bar του Met Hotel απολαμβάνεις το σούσι και τα αστέρια

Next Article

Στο roof garden Ορίζοντες του Εlectra Palace : Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερα της

Related Posts